Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Biszkopt z masłem to wersja, którą polecam Wam wypróbować! Z tradycjami – jak z gustami – trudno jest dyskutować. Wiemy już, że w różnych krajach torty przygotowuje się na bazie zgoła innych biszkoptów. Tak jest i nie ma sensu się licytować, które lepsze ;)
W USA i w Anglii tradycyjnie składa się torty na biszkoptach tłuszczowych przekładanych kremem maślanym. W Polsce zdecydowanie króluje tradycyjny biszkopt bez proszku. Leciutki i puszysty jak gąbka, przekładany głównie kremem na bazie śmietany.
Jedną z istotnych zalet biszkoptów tłuszczowych jest to że są stabilne i wilgotne, praktycznie nie trzeba ich już nasączać. Natomiast biszkopt tradycyjny jest lekki i puszysty, ale odpowiednie nasączenie go może czasami sprawiać kłopot. Biszkopt za słabo nasączony może wyjść za suchy, za mocno – rozjechać się. Oba te wypadki to ryzyko buły lub pęknięć w tynku.
Zastanawiałam się nad wersją pośrednią. Sylwia Sobiegraj z pracowni tortów artystycznych Sylwia Sobiegraj The Cake Designer, podpowiedziała mi, żeby do tradycyjnego biszkoptu dodać masła – ale jak? Jak zwykle w takich przypadkach zdecydowałam się na procedurę „na oko”. Owocem tych eksperymentów jest biszkopt z masłem. Lekko wilgotny, bardziej zwarty, idealnie nadający się też do tortów typu naked!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
1 godzina
1 biszkopt fi18
Biszkopt
Ponieważ przepis na biszkopt z masłem powstał na bazie tradycyjnego biszkoptu, śmiało mogę Wam polecić sprawdzony przelicznik Marleny Doroś.
Oczywiście, aby przygotować biszkopt z masłem, wszystko będzie też zależeć od tego jakiej wysokości tort chcecie przygotować, jakiej grubości blatów biszkoptu chcecie użyć i ile przełożeń kremem ma mieć wasz tort.
Przygotowałam też dla Was kalkulator, który pozwoli Wam obliczyć ilość pozostałych składników do biszkoptu z masłem, proporcjonalnie do ilości użytych jajek. Tak wyliczony przepis na biszkopt zawsze się sprawdzi i ciasto będzie doskonałą bazą do zdobienia.
Jak używać kalkulatora
Wpisz ilość jajek w odpowiednie miejsce w kalkulatorze.
Otrzymasz wagę reszty składników dopasowaną do ilości jajek!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
48 Responses
Potrzebuje biszkopt na wysokość 12 cm, średnica rantu 24 cm wystarczy jak podwoje ilość składników ?
Witam, zerknij na tę stronę – tutaj podane są składniki na różne rozmiary biszkoptów – zerknij https://akademiatortu.pl/przepisy/idealny-przepis-na-tradycyjny-biszkopt/
Witaj Magda, czy pamietasz moze jaki wysoki wychodzi biszkopt z tego przepisu, zakladajac FI 18?
Moj najwyzszy rant ma 8 cm i zastanawiam sie, czy ciasto nie wyjdzie mi göra. Z gory dziekuje za odpowiedz.
Maria
Hmm może być za niski.. a może zrobić 2x z 4 jajek i piec jeden po drugim?
Czy taki biszkopt należy dodatkowo nasączać?
Delikatnie, ale raczej tak. Zobacz tutaj https://akademiatortu.pl/blog/czym-nasaczyc-biszkopt-do-tortu/
Czy biszkopt należy dodatkowo nasączyć?
Jesli chce zrobic z kakao to jakie proporcje?
Dzieki
Wystarczy zamienić część mąki na kakao. Pamiętaj jednak, że im więcej dasz kakao to tym bardziej czekoladowy (gorzki) będzie biszkopt. Na 5 jaj dałabym 175g mąki i 25g kakao. Ale możesz dać mniej, na przykład 180g mąki a 20g kakao…
Dzięki
czy taki biszkopt można mrozić? i czy nadaje się do tortów typu naked lub semi-naked?
Można mrozić. Do naked i semi-naked jest idealny.
Witam! Proszę o informacje czy należy posmarować rant przy biszkopcie z masłem i tłuszczem. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Nie, niczym nie smarowałam.
Witaj Magda.
Ostatnio upiekłam biszkopt z masłem, wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Zamieniłam tylko część mąki na kakao. Ale upiekl mi się zakalec. Co mogłam zrobić źle?
Jak długo biszkopt moze stać w lodowce owinięty folia spożywcza, zanim się go pokroi na blaty i przełoży?
Więcej niż 2 bym nie trzymała. Wtedy lepiej zamrozić.
Witam,
Chciałam się zapytać dlaczego, na jak długo i po jakim czasie w ogóle od wyciagnięcia go owijamy ciasto i wkładamy do lodówki? 🙂
Pozdrawiam
Biszkopt do Krojenia i przełożenia kremem najlepiej aby był zimny – wtedy jest prościej. A zawijamy w folię aby nie wysechł. Można go upiec dzień przed składaniem tortu wtedy będzie w lodówce do tego czasu. Zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/blog/jak-rozplanowac-prace-nad-tortem/
A mam jeszcze takie pytanie 🙂
Chciałabym zrobić tort z kremem cytrynowym, do biszkoptu dodać mak i jaki krem pasuje jeszcze? Sam lemon curd? Aby wyszły takie warstwy „biało żółte”? 🙂 i czy na obłożenie tortu można użyć tego kremu cytrynowego z przepisu? Oraz jeżeli Ur są w sobotę to kiedy najlepiej składać tort 🙂 dziękuje u pozdrawiam
Witam,
Chciałam się zapytać czy jajka powinny być prosto z lodówki czy w tem pokojowej? 🙂
Bo zrobiłam już jeden z jajkami z tem pokojowej i od spodu przy wyciąganiu z rantu pękł :// wiec jutro biorę się za drugi bo tort chce zrobić ok. 17/18 cm szeroki wiec potrzebuje aby byk wyższy niż jeden biszkopt :))
Do wszystkich przepisów zawsze używamy składników w temperaturze pokojowej, albo po prostu tej samej. Różnica temperatur często powoduje, że krem czy masa się rozwarstwia. Jeżeli biszkopt pękł, to raczej nie wina temperatury składników a raczej niepoprawnego wyciągania z rantu. Jeżeli potrzebujesz wyższego tortu niż tradycyjny, to po prostu zrób masę z 1-2 jajek więcej na daną średnicę – tylko nie przesadź z ilością aby Ci ciasto górą z rantu nie uciekło 🙂
Chyba wyciągania z rantu :/ bo trochę siena tym „szarpałam” 🙂
Ale ok jutro upieke drugi także słów wybiorę lepsze krążki 🙂 a jeszcze chciałam się zapytać mniej więcej jakiej grubości powinien mieć każdy krążek biszkoptu żeby nie było go za mało i za dużo..
Ja staram sie aby każdy miał około 2 do 2.5 cm
Upiekłam pierwszy raz do tortu ten biszkopt i już zwykłego nie upiekę ( a tak się obawiałam, że bez proszku nie urośnie); jest lepszy, nie taki suchy; dodaję do ulubionych 🙂
A po co folia podczas ubijania?
Zeby nie pryskało na boki 🙂
Dzień Dobry, jak wysoki powinien wyjść biszkopt z tych proporcji? Też wlałam w rant fi18 i wyszedł mi na niecałe 5 cm wysokości. Trochę go rozkroiłam i nie wyglada mi na zakalec 😉 ale ten na zdjęciu w przepisie jest 2-3 razy wyższy 😉
Oj coś nisko… Z reguły mi wychodzi ~10cm. Musisz się upewnić, że dobrze i długo ubijasz jajka – to bardzo ważne. One muszą być puszyste i w miarę geste.
Problem w tym, że robię biszkopt drugi raz w życiu i wszystko na czuja 😉 wydawało mi się, że długo się ubijało i jajka wyglądały tak jak na zdjęciach w przepisie 🙂 Chyba coś zawaliłam z mieszaniem mąki 😉 Czy mogę ja wmieszać końcówką mieszajacą Kitchen Aida zamiast szpatułką? Przy szpatułce widziałam grudki mąki w masie…
Ja planetarnym ubijam z 15 minut …
Czy mogę dodać mak i ewentualnie bakalie? Urośnie?
Nie próbowałam więc nie bardzo mogę doradzić :/
W ilu stopniach jest pieczony biszkopt ?
Ja piekę w 350F, co jest chyba około 175C. Warto zawsze sprawdzić swój piekarnik czy utrzymuje poprawną temperaturę – zobacz jak tutaj https://akademiatortu.pl/blog/jak-sprawdzic-temperature-w-piekarniku/
Witam,czy ten biszkopt można zrobić w wersji czekoladowej z cacao
Biszkopt z masłem jest rewelacyjny! Już nigdy do tortu nie upiekę tradycyjnego biszkoptu. Dziękuję za przepis.
Czy biszkopt maślany także rzucamy po upieczeniu tak jak tradycyjnym?
Osobiście nigdy nie rzucam żadnym biszkoptem. Zostawiam w rancie aż przestygnie na tyle by można było go wyjąc, po czym przewracam do góry nogami aby wystygł do końca.
dzien dobry
mam takie pytanie, w glownym przepisie tutaj na biszkopt z maslem z 5 jaj rozmiaru L , nie ma maki ziemniaczanej, a w kalkulatorze na inna ilosc jaj jest . Ktora wersja jest wlasciwa?
Przepis na biszkopt z masłem bazuje na przepisie na tradycyjny biszkopt. Można ilość mąki ziemniaczanej zastąpić zwykłą.
Czy biszkopt ten nadaje się do tortu 2 piętrowego?
Każdy biszkopt, przy poprawnie wzmocnionym torcie, nada się do tortu 2 lub więcej piętrowego. Ten jest idealny.
I do tego nie dodajemy mąki ziemniaczanej już tak jak do klasycznego biszkoptu tak?
I bez problemu wyrośnie bez mąki ziemniaczanej?
Oczywiście.
Na jakim piętrze w piekarniku piec ?
Zależy od piekarnika bo każdy jest inny. Ja piekę na dolnym bo mam piekarnik 2 komorowy i inaczej by się rant nie zmieścił…