Szukaj

Dlaczego pęka tynk na torcie

Dlaczego pęka tynk na torcie? Dla początkujących, lub mniej wtajemniczonych, zaczniemy od wyjaśnienia czym jest tynk. Tynk na torcie to potoczna nazwa kremu, którym obsmarowane są brzegi i góra, przełożonego już kremami biszkoptu. Jak otynkować tort pokazaliśmy w naszym tutorialu, który znajdziesz TUTAJ

Najczęściej używanym tynkiem do tortu jest zapewne krem maślany. Krem maślany, można przygotować na wiele sposobów: z użyciem białek, żółtek czy mleka skondensowanego. Osobiście najczęściej do tynkowania tortu używam kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Popularną opcją na tynk do tortu jest też czekoladowy ganache, jak i ganache z białej czekolady; wszystkie wyżej wymienione kremy idealnie nadają się na tynk do tortu i są świetną bazą pod masę cukrową. Czas jednak przejść do głównego tematu: dlaczego pęka tynk na torcie?

Dlaczego pęka tynk na torcie

Krem na torcie, czyli tak zwany tynk na torcie, pęka, kiedy tort pracuje. Ale co to znaczy? Wyobraźcie sobie budynek z cegieł – tort jest właśnie jak słodki budynek, w którym blaty biszkoptu są cegiełkami, a krem miedzy blatami ich spojeniem. I tak jak w budownictwie, materiały użyte muszą być odpowiednio wytrzymałe… Niedopracowane proporcje, źle dobrane grubości są najczęstszą przyczyną dlaczego pęka tynk na torcie.

Nieodpowiedni, za mały lub za cienki podkład pod tort

Najczęstszą przyczyną jest nieodpowiedni, za mały lub za cienki podkład pod tort. Żaden architekt nie zaplanuje budowy domu na niestabilnym gruncie! Podkład pod tort musi być odpowiednio dobrany do wielkości tortu – nie tylko średnicą ale także grubością. Najczęściej używam podkładów o minimalnej grubości 5-6mm. Jaki podkład pod tort wybrać omówiliśmy bardziej szczegółowo w jednym z naszych wpisów na blogu.  NAtomiast Jak zrobić podkłąd pod tort pokazaliśmy w jednym z odcinków naszej serii tutoriali o postawach składania tortów w stylu angielskim.

Dlaczego pęka tynk na torcie
Dlaczego pęka tynk na torcie

Niestabilny krem 

Kremy, których użyjecie do przełożenia blatów biszkoptu muszą być na tyle stabilne, aby po schłodzeniu (zastygnięciu) były „sztywne” i mogły utrzymać ciężar warstw na nich położonych. Przełożone kremem warstwy biszkoptu powinny się schłodzić minimum 4h zanim wyjmiemy je z rantu. Jeżeli krem jest zbyt luźny to już po wyjęciu z rantu może on zacząć wybrzuszać się poza brzeg blatu biszkoptu. Jeżeli luźny krem nie wybrzuszy nam się od razu, to na pewno stanie się to po otynkowaniu tortu… Wtedy naocznie przekonamy się dlaczego pęka tynk na torcie. O tym jak ustabilizować krem do tortu pisała Ewa Drzewicka w wpisie na naszym Blogu.

Dlaczego pęka tynk na torcie

Niestabilny lub przesączony biszkopt

Przygotowanie smacznego tortu to nie tylko idealny przepis na biszkopt i dobrze dobrane kombinacje smakowe kremów. Ogromny wpływ na smak i teksturę tortu ma również odpowiednie nasączenie biszkoptu. Jednak zbyt mocne nasączenie może nie tylko popsuć smak tortu ale również ujemnie wpłynąć na stabilność blatów biszkoptu. Pod wpływem nadmiaru nasączenia biszkopt może osiąść (skurczyć się) co spowoduje popękanie tynku na torcie.

Pamiętajmy, że nie każdy biszkopt wymaga nasączenia – biszkopt tłuszczowy jest bardziej wilgotny, zwarty i stabilny, niż biszkopt tradycyjny i raczej nie wymaga już nasączenia. Między innymi, właśnie dlatego biszkopty tłuszczowe idealnie nadają się do tortów antygrawitacyjnych i 3D.

Dlaczego pęka tynk na torcie
Dlaczego pęka tynk na torcie

Nierówne, za krótkie lub za mało wsporników w tortach piętrowych

Torty piętrowe potrzebują odpowiedniego wewnętrznego stelaża aby utrzymać, ustawione jedno na drugim, piętro tortu. Kiedy więc użyjesz nieodpowiednich wsporników lub dasz ich za mało, ciężar ustawionego na górze piętra uszkodzi dolne piętro. Grozi to popękanym tynkiem lub gorzej, rozwalonym dolnym piętrem! Taki sam skutek będzie jeżeli wsporniki zostaną nierówno przycięte.

Temu jak wzmocnić piętrowy tort poświęciliśmy cały wpis, który znajdziesz na stronie z tutorialami dla początkujących.

Dlaczego pęka tynk na torcie

Tak więc, gdy zastanawiacie się, dlaczego pęka tynk na torcie musicie wiedzieć, że przyczyn tego stanu może być wiele. Czasami będzie to jeden, oczywisty powód, czasami będzie ich kilka, które złożyły się na tortową katastrofę. Mamy jednak nadzieję, że tym artykułem zwrócimy Wam uwagę na podstawowe przyczyny popękanego tynku dzięki czemu uda się Wam im zapobiec.

Specjalne podziękowania dla naszych subskrybentek, za użyczenie zdjęć, dzięki którym mogliśmy Wam zobrazować problem popękanego tynku na torcie.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jaki podkład pod tort
Jaki podkład pod tort?
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Dlaczego pęka tynk na torcie

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

12 Responses

  1. Ja dzisiaj zrobiłam h 14 cm tort. Pięknie wszystko. Jak zapinałam to w pudełko na styk, to docisnęłam bezy i tynk ganache biała czekolada popękał. Raczej nie do uratowania bo drip na pęknięciach.
    A gdy zdaży się pęknięcie i nie mam masy, to czy samą ciepłą skrobką to naprawię?
    Pozdrawiam.

    1. Można jedynie wypełnić pęknięcia i „zaszpachlować”. Ale jeżeli przyczyną pęknięcia jest niestabilny krem to raczej na długo to nie pomoże… Jak przyczyną jest za cienki podkład to zdecydowanie przenieść / postawić na grubszym i wtedy zaszpachlować.

  2. Witam. Dopiero chce pierwszy raz w życiu upiec Tort. Mam pytanko , jeżeli biszkopt już złoże z kremami to znów „wsadzić” mam
    go rantu? W ciągu ilu dni i jak rozłożyć najlepiej pracę przy torcie ?

      1. Robiłam tort w obręczy do tortu. Robiłam tamę z tego kremu maślanego. Wkładałam poszczególne warstwy biszkoptu, przekładałam kremami a naokoło rękawem wkładałam tą maślaną masę (odwrotnie: biszkopt, tama, potem krem, potem biszkopt itd). Po zdjęciu obręczy krem maślany wyglądał jak mozaika. Popękany po całości, dookoła. Co robię nie tak, ew. jak uratowac taki tort? Czy jeśli obłożę go jeszcze jedną niegrubą warstwą kremu maślanego to on się utrzyma pod masą cukierniczą?

        1. Czyli nie popękał tynk a tama z kremu maślanego. To zależy też jak zdejmujesz rant i czy używasz folii rantowej. Z folią rantową jest prościej zdjąć rant. Jeżeli nie masz folii rantowej to nożem musisz oddzielić tort od rantu (obręczy) – wkładasz długi nóż między biszkopt a rant i jedziesz dookoła. Później nakładasz dopiero warstwę tynku. Tortu nie da się otynkować kiedy jest w rancie.

          1. Czyli tamę zrobić (niekoniecznie z masy maślanej, można z kremu), ale tynk po zdjęciu rantu i tak trzeba nałożyć. Wasze torty na filmach zawsze są idealne 🙂 Dziękuję.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Zaloguj się

Magdalenki pistacjowe