Szukaj

Krem maślany o smaku kawy

Krem maślany o smaku kawy powstał na bazie  kremu maślanego na bezie szwajcarskiej powstał w duecie z musem kawowym, aby podbić jego smak. Krem na bezie to moja ulubiona baza do eksperymentów – jest stabilny, świetnie nadaje się do tynkowania i ma neutralny smak, który pozwala na niezliczone modyfikacje, dziki czemu kawowy smak jest doskonale w nim wyczuwalny.

Krem maślany smaku kawy jest pyszny, a jego smak można dopasować do okazji i własnego gustu, dodając mniej lub więcej kawy. Ten krem nadaje się również świetnie do ozdabiania tortów i wypieków. Ma przyjemny kolor i lśniącą teksturę.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na maślany krem kawowy

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 tort fi18, h14

kategoria

Do dekoracji babeczek

Składniki

Instrukcje

  1. Śmietankę podgrzać.
  2. Dodać do gorącej śmietanki kawę rozpuszczalną.
  3. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia sie kawy.
  4. Parę łyżek kremu maślanego roztopić w miseczce. Ja podgrzewam parę sekund w kuchence mikrofalowej.
  5. Rozpuszczony krem maślany wymieszać z kawową śmietanką.
  6. Mieszając krem maślany wlać do niego kawową miksturę. Wymieszać aż otrzymamy gładką masę.

Ile kremu potrzeba do otynkowania tortu?

Ile więc przygotować ganache aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:

  1. średnicy tortu
  2. wysokości tortu
  3. grubości tynku

Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu, czyli ~0.4-0.5cm.

Wpisz średnicę tortu w centymetrach *
Wpisz wysokość tortu w centymetrach *
Tyle kremu będziesz potrzebować
około  
0.00
g
0.00
0.00
g
0.00
0.00

Do przygotowania kremu potrzebujesz:

Białek pasteryzowanych
0.00
g
Masła
0.00
g
Cukru pudru
0.00
g

Jak zrobić krem maślany kawowy

Akademia_Tortu-Krem_maslany_kawowy-3
Śmietankę kremówkę podgrzewamy. Do gorącej kremówki dodaję łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Mieszam do rozpuszczenia się kawy.
Akademia_Tortu-Krem_maslany_kawowy-4
Parę łyżek kremu maślanego podgrzewam aż się rozpuści.
Akademia_Tortu-Krem_maslany_kawowy-5
Płynny krem maślany dodaję do kremówki z kawą.
Akademia_Tortu-Krem_maslany_kawowy-7
Miksturę wlewam do reszty kremu maślanego.
Akademia_Tortu-Krem_maslany_kawowy-9
Mieszam mikserem do uzyskania gładkiej masy.

Przydatne uwagi

  • Do tynkowania tortu preferuję krem maślany na bezie szwajcarskiej. Jak dla mnie ma on najbardziej neutralny smak, w przeciwieństwie, na przykład, do kremu maślanego na bazie mleka skondensowanego, gdzie smak mleka jest wyczuwalny. Jakiego kremu użyjecie jako bazy do kawowego kremu maślanego zależy tylko od Was. TUTAJ znajdziecie przepisy na kremy maślane do tynkowania.
  • Krem maślany o smaku kawy zapewne można zrobić z użyciem mocnego espresso, jednak nie wszyscy maja w domu maszynę do espresso 😉 Kawa rozpuszczalna daje intesywny smak.
  • Intensywność smaku w maślanym kremie kawowym można kontrolować ilością dodanej kawy rozpuszczalnej. Nie przesadzajcie jednak z ilością aby krem nie wyszedl gorzki. Ja dałam 1 łyżeczkę kawy na 500g kremu maślanego.
  • Maślany krem kawowy można ulepszyć dodając do niego łyżkę lub dwie likieru kawowego.
  • Krem maślany o smaku kawy idealnie nadaje się też do dekoracji z kremu, na przykład rozetek na babeczki czy górę lub boki tortu.
Krem maślany o smaku kawy

Krem maślany o smaku kawy

Krem maślany o smaku kawy

Dobrze komponuje się z:

Karmelowy
Malinowy
Orzechowy
Pistacjowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Mus kawowy
Mus kawowy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jaki tynk pod masę cukrową
Jaki tynk pod masę cukrową

Przypnij na pinterest

Krem maślany o smaku kawy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem maślany o smaku kawy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe