Szukaj
Jak zrobić czekoladę plastyczną

Jak zrobić czekoladę plastyczną

Czekolada plastyczna ma wszechstronne zastosowanie w dekoracji tortów. Jak sama nazwa wskazuje, czekolada plastyczna jest elastyczna, dzięki czemu świetnie nadaje się do modelowania figurek. Z czekolady plastycznej można również stworzyć czekoladowe kwiaty, kokardy i wiele innych ozdób. Idealnie nadaje się nie tylko do modelowania figurek ale też do pokrycia tortu! Jej zastosowania ogranicza jedynie wyobraźnia!

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat użycia czekolady plastycznej w dekoracji tortów? Zobacz naszą sesję na żywo z Renatą Martyna, w której pokazała podstawy pracy z czekoladą plastyczną – kliknij TUTAJ.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Czego się nauczysz

Jakich użyć materiałów.
Jak zrobić czekoladę plastyczną.
Jak przechowywać czekoladę plastyczną.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Jak zrobić czekoladę plastyczną

Przydatne uwagi

  • Czekolada plastyczna idealnie nadaje się do powlekania tortów. Jest dobrą alternatywą do powlekania tortów masą cukrową.
  • Aby użyć czekolady plastycznej do obłożenia tortu, trzeba zrobić to metodą panelową.
  • Czekolada plastyczna bardzo dobrze „przyjmuje” struktury w niej odbite poprzez matryce silikonowe.
  • Barwienie czekolady plastycznej nie jest proste – o tym jak to zrobić opowiadała Renata Martyna w jednej z naszych sesji na żywo.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Która masa cukrowa jest najlepsza
Która masa cukrowa jest najlepsza?
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Jak zrobić czekoladę plastyczną

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

8 Responses

    1. Mozna zatopić w galaretce. Oblożyć tort śmietanowy – czy masz na msyśli tort otynkowany śmeitaną? Jezeli tak to raczej nie, bo tynk ze śmietany będzie za miękki. Smietana nie rozpuści czekolady ale nie bedzie to ładnie wygladać. Zerknij tutaj dlaczego https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
      Aby obłożyć czekoladą plastyczną tort można to zrobić metodą panelową – https://akademiatortu.pl/tutoriale/panelowanie-tortu/

  1. Zrobiłam czekoladę z tych proporcji ale w momencie wyrabiania ona totalnie się pokruszyła i nie była to gładka masa. Rozpadała się w palach. Co mogło się stać że jest taki efekt?
    I jeszcze jedno pytanie, w momencie jak przedobrzymy z syropem i wyjdzie za luźna masa to jak ją usztywnić? Dodać więcej roztopionej czekolady?

    1. Nie można przedobrzyć z syropem – trzeba użyć odpowiednich proporcji. Kiedy się pokruszyła? Bo po odleżeniu ona się pokruszy, wtedy trzeba ja w rękach wrobić i rozbić grudki – od ciepła rąk się roztopi i będzie gładka masa po wyrobieniu.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Jak zrobić czekoladę plastyczną

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.