
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Czekolada plastyczna ma wszechstronne zastosowanie w dekoracji tortów. Jak sama nazwa wskazuje, czekolada plastyczna jest elastyczna, dzięki czemu świetnie nadaje się do modelowania figurek. Z czekolady plastycznej można również stworzyć czekoladowe kwiaty, kokardy i wiele innych ozdób. Idealnie nadaje się nie tylko do modelowania figurek ale też do pokrycia tortu! Jej zastosowania ogranicza jedynie wyobraźnia!
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat użycia czekolady plastycznej w dekoracji tortów? Zobacz naszą sesję na żywo z Renatą Martyna, w której pokazała podstawy pracy z czekoladą plastyczną – kliknij TUTAJ.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Masa cukrowa
Barwniki spożywcze
Pozostałe
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
8 Responses
Co można użyć zamiast syropu?
Zamiast syropu kukurydzianego można użyć syropu glukozowego.
Witam, czy czekoladę plastyczna można zatapiać w galaretce? Czy można obłożyć nią tort śmietanowy? DIekuje
Mozna zatopić w galaretce. Oblożyć tort śmietanowy – czy masz na msyśli tort otynkowany śmeitaną? Jezeli tak to raczej nie, bo tynk ze śmietany będzie za miękki. Smietana nie rozpuści czekolady ale nie bedzie to ładnie wygladać. Zerknij tutaj dlaczego https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
Aby obłożyć czekoladą plastyczną tort można to zrobić metodą panelową – https://akademiatortu.pl/tutoriale/panelowanie-tortu/
Dziękuje. Jeśli mogę zadać jeszcze jedno pytanie. Po wykonaniu takiej czekolady plastycznej jak długo mogę ja przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do czasu ponownego użycia ?
Długo, myślę, że przynajmniej tyle samo co data na czekoladzie, której użyłaś.
Zrobiłam czekoladę z tych proporcji ale w momencie wyrabiania ona totalnie się pokruszyła i nie była to gładka masa. Rozpadała się w palach. Co mogło się stać że jest taki efekt?
I jeszcze jedno pytanie, w momencie jak przedobrzymy z syropem i wyjdzie za luźna masa to jak ją usztywnić? Dodać więcej roztopionej czekolady?
Nie można przedobrzyć z syropem – trzeba użyć odpowiednich proporcji. Kiedy się pokruszyła? Bo po odleżeniu ona się pokruszy, wtedy trzeba ja w rękach wrobić i rozbić grudki – od ciepła rąk się roztopi i będzie gładka masa po wyrobieniu.