Szukaj

Mus z whisky

Mus z bourbonem lub jak kto woli, mus z whisky, powstał specjalnie do tortu musowego Angels Envy, który wymyśliłam po wizycie w destylarni whiskey Angels Envy w Kentucky.

Mamy już w Akademii bardzo popularny krem z whiskey – na bazie czekolady. Tym razem chciałam wykonać coś lżejszego, musowego. Mus z bourbonem jest na bazie śmietany, leciutki i znacznie przyjemniejszy w teksturze i konsystencji. Oczywiście można użyć innego alkoholu i dopasować mus do własnego upodobania. Ja przygotowałam go do tortu musowego, ale nada się równie dobrze do tortów tradycyjnych.

Przy okazji komponowania tortu musowego przygotowałam też deserki z resztek: na dno pucharków włożyłam biszkopt pomarańczowy, posypałam posiekanymi podpieczonymi migdałami, polałam syropem klonowym i na taki spód wyłożyłam mus z whisky. Idealne, lekkie, smakowite połączenie na lato – dla dorosłych, rzecz jasna. Wyjątkowo smakował panom!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na mus whisky

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przłożenie fi18

kategoria

Mus

Mus z whisky

Składniki

  • 50 g żółtek jaj kurzych ~3
  • 50 g mleka
  • 50 g śmietanki kremówki (1) 36%
  • 50 g syropu klonowego lub 40 g cukru brązowego
  • 50 g whiskey
  • 250 g śmietanki kremówki (2)
  • 9 g żelatyny
  • 45 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Żółtka wymieszać rózgą.
  3. Mleko i śmietankę (1) podgrzać w rondelku.
  4. Dodajemy syrop klonowy. Jeżeli zastępujemy syrop klonowy cukrem, dodajemy go w tym momencie.
  5. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z palnika.
  6. Gorącym roztworem zalewamy żółtka ciagle mieszając aż wszytko się ładnie połączy.
  7. Dodajemy whisky.
  8. Śmietankę (2) ubijamy na 3/4.
  9. Łączymy z masą jajeczną. Wymieszać i przelać do rękawa cukierniczego.
  10. Lekko stężałym, ale ciagle lejącym się musem, przekładamy tort.

Jak zrobić mus whisky

Akademia Tortu - Mus z whisky-02
Mleko i śmietankę (1) podgrzać w rondelku. Dodajemy syrop klonowy. Jeżeli zastępujemy syrop klonowy cukrem, dodajemy go w tym momencie.
Akademia Tortu - Mus z whisky-05
Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z palnika.
Akademia Tortu - Mus z whisky-03
Żółtka wymieszać rózgą.
Akademia Tortu - Mus z whisky-06
Gorącym roztworem zalewamy żółtka ciagle mieszając aż wszytko się ładnie połączy, a masa lekko zgęstnieje.
Akademia Tortu - Mus z whisky-07
Dodajemy whisky.
Akademia Tortu - Mus z whisky-04
Śmietankę (2) ubijamy na 3/4.
Akademia Tortu - Mus z whisky-08
Łączymy z masą jajeczną.
Akademia Tortu - Mus z whisky-09
Przelewamy do rękawa cukierniczego.

Jak zrobić desery w kubeczkach

Deserki w kubeczkach to chyba najszybszy i najprostszy sposób na deser!

Do tych deserków użyłam:

Do nasączenia użyłam naturalnego syropu klonowego, który był leżakowany w beczkach po burbonie – ma niesamowity smak! Idealnie podkręcił on smak deserków!

Akademia Tortu - Mus z whisky-10
Pokruszony biszkopt pomarańczowy.
Akademia Tortu - Mus z whisky-12
Posiekane migdały.
Akademia Tortu - Mus z whisky-13
Syrop klonowy.
Akademia Tortu - Mus z whisky-14
Mus z whisky

Przydatne uwagi

  • Zrobiłam 2 wersje musu whisky. W pierwszej użyłam syropu klonowego, w drugiej wersji syrop klonowy zastąpiłam brązowym cukrem. Obie wersje są smaczne, jednak wersja z syropem klonowym jest mało słodka.
  • Mus z whisky – do niego użyłam mojego ulubionego burbona (Amerykańska whisky na bazie kukurydzy) marki Angels Envy. Mąż groził rozwodem ale ostatecznie udobruchany został świetnymi deserkami, które zrobiłam na bazie tego musu. Jeżeli nie chcecie ryzykować i się rozwodzić, spokojnie możecie zastąpić tą whisky jakąkolwiek inną. Pamiętajcie jednak, że smak musu będzie zależny od smaku whisky, której użyjecie. Świetny wybór whisky znajdziecie w sklepie online Dom Whisky.
Mus z whisky

Mus z whisky

Mus z whisky

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Kawowy
Malinowy
Pomarańczowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

3 Responses

  1. Zdaje się że zniknął z Akademii stary przepis na krem z whisky… link do starego przepisu ciągle mnie zabiera na stronę z musem whiskey… a właśnie pracuje nad kremem z czekoladą i whisky także fajnie byłoby mieć dostęp też do pierwszego przepisu. Z góry dziękuję za pomoc!

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Agar w cukiernictwie

Agar w cukiernictwie

Cukiernictwo to sztuka, która łączy w sobie kreatywność z nauką. Jednym z kluczowych elementów wielu deserów jest ich konsystencja, którą można kontrolować przy pomocy różnych

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ