
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Mus z bourbonem lub jak kto woli, mus z whisky, powstał specjalnie do tortu musowego Angels Envy, który wymyśliłam po wizycie w destylarni whiskey Angels Envy w Kentucky.
Mamy już w Akademii bardzo popularny krem z whiskey – na bazie czekolady. Tym razem chciałam wykonać coś lżejszego, musowego. Mus z bourbonem jest na bazie śmietany, leciutki i znacznie przyjemniejszy w teksturze i konsystencji. Oczywiście można użyć innego alkoholu i dopasować mus do własnego upodobania. Ja przygotowałam go do tortu musowego, ale nada się równie dobrze do tortów tradycyjnych.
Przy okazji komponowania tortu musowego przygotowałam też deserki z resztek: na dno pucharków włożyłam biszkopt pomarańczowy, posypałam posiekanymi podpieczonymi migdałami, polałam syropem klonowym i na taki spód wyłożyłam mus z whisky. Idealne, lekkie, smakowite połączenie na lato – dla dorosłych, rzecz jasna. Wyjątkowo smakował panom!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 przłożenie fi18
Mus
Deserki w kubeczkach to chyba najszybszy i najprostszy sposób na deser!
Do tych deserków użyłam:
Do nasączenia użyłam naturalnego syropu klonowego, który był leżakowany w beczkach po burbonie – ma niesamowity smak! Idealnie podkręcił on smak deserków!
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
3 Responses
Zdaje się że zniknął z Akademii stary przepis na krem z whisky… link do starego przepisu ciągle mnie zabiera na stronę z musem whiskey… a właśnie pracuje nad kremem z czekoladą i whisky także fajnie byłoby mieć dostęp też do pierwszego przepisu. Z góry dziękuję za pomoc!
https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-z-whiskey/ proszę 🙂
Ile kubeczkow wychodzi z tego
Przepisu?