Szukaj

Mus z aronii

Owoc aronii ma liczne zastosowania sztuce kulinarnej i w kosmetyce. Świetnie nadaje się do robienia przetworów, takich jak dżemy, soki i przeciery.  Posiada także wiele właściwości pro zdrowotnych, na przykład jest bogatym źródłem witaminy C. Aronia jest też świetnym dodatkiem do kremów i musów do tortów. Krem z aronii to pyszna i zdrowa propozycja dla osób, które chcą wzbogacić smak swojego wypieku oraz czerpać korzyści zdrowotne z aronii!

Agnieszka podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na mus z aronii. Jak zrobić mus z aronii na bazie śmietanki kremówki słodzony miodem? Przepis znajdziesz poniżej!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na mus z aronii

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi20

kategoria

Mus

Składniki

  • 250 g aronii
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonej wanilii
  • 330 ml śmietany kremówki min 30%
  • 12 g żelatyny
  • 50 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje.
  2. Oczyszczone owoce aronii gotujemy aż zaczną pękać. Następnie blendujemy je dodając wanilie i cynamon i dosładzając miodem.
  3. Do puree dodać rozpuszczoną żelatynę.
  4. Ubić śmietanę na 3/4. Dodać przestudzone puree z aronii. Wymieszać
  5. Uwaga - aronia może powodować niepożądane skutki u niektórych osób, takie jak biegunka, nudności lub bóle brzucha. Dlatego przed zastosowaniem aronii w wypiekach, warto skonsultować się z klientem.
  6. Krem do tortu z aronii może nie przypaść do gustu każdemu, ponieważ aronia ma dość intensywny, nieco kwaśny smak, który może być zbyt wyrazisty dla niektórych.

     

Przydatne uwagi

  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Do musu z aronii, Agnieszka używa świeżych owoców. Do przygotowania musu z aronii można również użyć mrożonych owoców.
  • Do musu z aronii można również dodać całych owoców. Nie dodajemy ich jednak zbyt wiele, aby nie zrobiła nam się z tortu “buła”!
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników musu z aronii do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Pomysły na nasączenie tortu, które będzie pasowało do musu z aronii, znajdziecie w naszym wpisie – kliknij TUTAJ.

Mus z aronii

mus z aronii

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Czekoladowy
Gruszkowy
Limonkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem z aronii

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

4 Responses

  1. Chciałbym dodać gotowy przecier z Aronii,cały słoik ma 225g,ile powinnam dać żelatyny i śmietany?(400mlśmietana i 6listkòw żelatyny będzie odpowiednio? Z gòry dziękuję za odpowiedź ❣️ pozdrawiam

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mus z aronii

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe