Mus z aronii

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Owoc aronii ma liczne zastosowania sztuce kulinarnej i w kosmetyce. Świetnie nadaje się do robienia przetworów, takich jak dżemy, soki i przeciery.  Posiada także wiele właściwości pro zdrowotnych, na przykład jest bogatym źródłem witaminy C. Aronia jets też świetnym dodatkiem do kremów i musów do tortów.

Jak zrobić mus z aronii na bazie śmietanki kremówki? Przepis znajdziesz poniżej!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na mus z aronii

 

Mus z aronii

Mus z aronii

Agnieszka Raczkowska
Przepis na pyszny, słodzony miodem mus z aronii! Aromatyczny z dodatkiem cynamonu - idealny do przełożenia tortu jak i do monoporcji.
Prep Time 30 mins
Cook Time 15 mins
Servings 1 przełożenia fi20

Składniki
  

  • 250 g aronii
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonej wanilii
  • 330 ml śmietany kremówki min 30%
  • 12 g żelatyny
  • 50 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje.
  • Oczyszczone owoce aronii gotujemy aż zaczną pękać. Następnie blendujemy je dodając wanilie i cynamon i dosładzając miodem.
  • Do puree dodać rozpuszczoną żelatynę.
  • Ubić śmietanę na 3/4. Dodać przestudzone puree z aronii. Wymieszać.
Keyword Krem
Tried this recipe?Let us know how it was!

Przydatne uwagi

  • Śmietanę do musu z aronii ubijamy na 3/4. Zobacz jak TUTAJ.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Do musu z aronii, Agnieszka używa świeżych owoców. Do przygotowania musu z aronii można również użyć mrożonych owoców.
  • Do musu z aronii można również dodać całych owoców. Nie dodajemy ich jednak zbyt wiele, aby nie zrobiła nam się z tortu “buła”!
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z aronii do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Pomysły na nasączenie tortu, które będzie pasowało do musu z aronii, znajdziecie w naszym wpisie – kliknij TUTAJ.

Mus z aronii
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

4 odpowiedzi

  1. Chciałbym dodać gotowy przecier z Aronii,cały słoik ma 225g,ile powinnam dać żelatyny i śmietany?(400mlśmietana i 6listkòw żelatyny będzie odpowiednio? Z gòry dziękuję za odpowiedź ❣️ pozdrawiam

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale