Szukaj

Mus kokosowy

Ten mus kokosowy to był słodki strzał w dziesiątkę. Zrobiłam go z myślą o deserkach w pucharkach na mój ostatni słodki stół i… zniknęły w mgnieniu oka. Połączyłam go z biszkoptem waniliowym i malinową frużeliną i powiem Wam jedno: pycha!

Malina i kokos to klasyk, który nigdy nie zawodzi – jak białe trampki latem albo dobry serial z przekąską. To połączenie ma w sobie wszystko: słodycz, kwasowość, kremowość i ten lekki, wakacyjny klimat, który sprawia, że chcesz zjeść jeszcze jeden pucharek… i może jeszcze jeden, bo przecież są małe…

Sam mus kokosowy jest delikatny, ale jednocześnie kremowy – dzięki białej czekoladzie i mascarpone. Świetnie sprawdzi się nie tylko w deserkach, ale też w tradycyjnych tortach i tych bardziej nowoczesnych, musowych. Idealny na lato – lekki, pyszny i zaskakująco prosty w przygotowaniu.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga

Mus kokosowy

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

14 pucharków 150ml każdy

kategoria

Mus

Mus kokosowy

Składniki

  • 250 g mleczka kokosowego
  • 50 g mascarpone
  • 30 g cukru
  • 50 g białej czekolady np Callebaut W2
  • 200 g śmietanki 30% lub 36%
  • 9 g żelatyny 180 Bloom
  • 45 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić aby napęczniała, na około 10 minut.
  2. Mascarpone, mleczko kokosowe i cukier podgrzać w rondlu do momentu aż cukier się rozpuści.
  3. Wyłączyć palnik i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać rózgą aż się rozpuści.
  4. Gorącym zalać czekoladę. Odstawić na 5 minut aż czekolada zmięknie po zblendować. Odstawić aż przestygnie do około 30C.
  5. Śmietankę ubić na tzw 3/4. Połączyć z przestudzoną bazą i mieszać rózgą tylko do momentu aż krem się połączy.
  6. Wylewać do przygotowanych pucharków.

Tagi

Deserek kokosowy w pucharku

Deserek kokosowy w pucharku zrobiłam z myślą o moim ostatnim słodkim stole – i powiem tak: pasował jak ulał. Zarówno wizualnie, jak i smakowo. Na Florydzie lato już na pełnym gazie, więc nie chciałam nic ciężkiego ani przesłodzonego. Padło na coś lekkiego, kremowego, ale z charakterem.

Bardzo często zdarza mi się mieć nadwyżkę blatów biszkoptowych – ja swoje zawsze mrożę i trzymam „na czarną godzinę”. A potem tylko hop do lodówki na noc (albo parę godzin w temperaturze pokojowej) i gotowe – można działać. Tak właśnie było tym razem: wyciągnęłam zamrożone blaty mojego ulubionego waniliowego biszkoptu i wykorzystałam je do deserku.

Pucharki miały tylko 150 ml, więc wcisnęłam tam tylko jedną warstwę biszkoptu. Na biszkopt poszła warstwa frużeliny malinowej (przepis znajdziesz poniżej), a na wierzch hojna porcja musu kokosowego. Dekoracja? Banalnie prosta: świeża malina i gałązka rozmarynu. W sklepie nie mieli mięty, a ja nie miałam czasu biegać po zioła – więc rozmaryn zagrał pierwsze skrzypce. Wyglądało super.

Te deserki spokojnie można przygotować nawet w dniu podania – wystarczy im 3–4 godziny w lodówce, żeby mus zdążył stężeć. To nie tort, więc nie musi być ultra stabilny. W przepisie wyżej podałam proporcje żelatyny wersji musu do tortów, ale jeśli robisz do pucharków – spokojnie możesz dać gram mniej. A jeśli szukasz innych pomysłów na połączenia smakowe z kokosem – zajrzyj TUTAJ.

Frużelina z malin

  • 100 g puree z malin
  • 150 g całych malin
  • 30 g cukru
  • 6 g pektyny NH
  • 1 g kwasku cytrynowego

 

  1. Cukier wymieszać z pektyną.
  2. Puree z malin podgrzać lekko w rondlu, 35C. Delikatnie wsypać cukier z pektyna cały czas mieszając rózgą.
  3. Podgrzać do pierwszego bąbelka i dodać całe maliny. Zagotować cały czas mieszając. Po minucie od zagotowania zdjąć z palnika. Ostudzić.

Deserek kokosowy w pucharku

Jak zrobić mus kokosowy

Przydatne uwagi

  • Mus kokosowy można oczywiście wykorzystać do tradycyjnych tortów, do monoporcji i tortów musowych. Ja mus kokosowy przygotowałam do deserków w pucharkach, zmniejszyłam ilość żelatyny na 8g, ponieważ mus w pucharku może być mniej zwarty.
  • W moim przepisie na mus kokosowy dodałam mascarpone i czekoladę po to aby uzyskać kremową teksturę – takie musy lubię najbardziej! Czekoladę można pominąć, nie zmieniając ilości żelatyny – krem będzie smaczny i dalej stabilny.
  • Pamiętajcie, że smak będzie w dużej mierze zależał od rodzaju czekolady jakiej użyjecie więc warto użyć dobrej. Ja tradycyjnie polecam czekoladę firmy Callebaut.

Mus kokosowy

Mus kokosowy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czekoladowy
Malinowy
Mango
Truskawkowy
Wiśniowy
z alkoholem

Mus kokosowy

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 7

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Krem kokosowy
Krem kokosowy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Mus kokosowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mus kokosowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.