
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Ten mus kokosowy to był słodki strzał w dziesiątkę. Zrobiłam go z myślą o deserkach w pucharkach na mój ostatni słodki stół i… zniknęły w mgnieniu oka. Połączyłam go z biszkoptem waniliowym i malinową frużeliną i powiem Wam jedno: pycha!
Malina i kokos to klasyk, który nigdy nie zawodzi – jak białe trampki latem albo dobry serial z przekąską. To połączenie ma w sobie wszystko: słodycz, kwasowość, kremowość i ten lekki, wakacyjny klimat, który sprawia, że chcesz zjeść jeszcze jeden pucharek… i może jeszcze jeden, bo przecież są małe…
Sam mus kokosowy jest delikatny, ale jednocześnie kremowy – dzięki białej czekoladzie i mascarpone. Świetnie sprawdzi się nie tylko w deserkach, ale też w tradycyjnych tortach i tych bardziej nowoczesnych, musowych. Idealny na lato – lekki, pyszny i zaskakująco prosty w przygotowaniu.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
14 pucharków 150ml każdy
Mus
Deserek kokosowy w pucharku zrobiłam z myślą o moim ostatnim słodkim stole – i powiem tak: pasował jak ulał. Zarówno wizualnie, jak i smakowo. Na Florydzie lato już na pełnym gazie, więc nie chciałam nic ciężkiego ani przesłodzonego. Padło na coś lekkiego, kremowego, ale z charakterem.
Bardzo często zdarza mi się mieć nadwyżkę blatów biszkoptowych – ja swoje zawsze mrożę i trzymam „na czarną godzinę”. A potem tylko hop do lodówki na noc (albo parę godzin w temperaturze pokojowej) i gotowe – można działać. Tak właśnie było tym razem: wyciągnęłam zamrożone blaty mojego ulubionego waniliowego biszkoptu i wykorzystałam je do deserku.
Pucharki miały tylko 150 ml, więc wcisnęłam tam tylko jedną warstwę biszkoptu. Na biszkopt poszła warstwa frużeliny malinowej (przepis znajdziesz poniżej), a na wierzch hojna porcja musu kokosowego. Dekoracja? Banalnie prosta: świeża malina i gałązka rozmarynu. W sklepie nie mieli mięty, a ja nie miałam czasu biegać po zioła – więc rozmaryn zagrał pierwsze skrzypce. Wyglądało super.
Te deserki spokojnie można przygotować nawet w dniu podania – wystarczy im 3–4 godziny w lodówce, żeby mus zdążył stężeć. To nie tort, więc nie musi być ultra stabilny. W przepisie wyżej podałam proporcje żelatyny wersji musu do tortów, ale jeśli robisz do pucharków – spokojnie możesz dać gram mniej. A jeśli szukasz innych pomysłów na połączenia smakowe z kokosem – zajrzyj TUTAJ.
Frużelina z malin
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 7
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!