
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Ten mus kokosowy to był słodki strzał w dziesiątkę. Zrobiłam go z myślą o deserkach w pucharkach na mój ostatni słodki stół i… zniknęły w mgnieniu oka. Połączyłam go z biszkoptem waniliowym i malinową frużeliną i powiem Wam jedno: pycha!
Malina i kokos to klasyk, który nigdy nie zawodzi – jak białe trampki latem albo dobry serial z przekąską. To połączenie ma w sobie wszystko: słodycz, kwasowość, kremowość i ten lekki, wakacyjny klimat, który sprawia, że chcesz zjeść jeszcze jeden pucharek… i może jeszcze jeden, bo przecież są małe…
Sam mus kokosowy jest delikatny, ale jednocześnie kremowy – dzięki białej czekoladzie i mascarpone. Świetnie sprawdzi się nie tylko w deserkach, ale też w tradycyjnych tortach i tych bardziej nowoczesnych, musowych. Idealny na lato – lekki, pyszny i zaskakująco prosty w przygotowaniu.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
14 pucharków 150ml każdy
Mus
Deserek kokosowy w pucharku zrobiłam z myślą o moim ostatnim słodkim stole – i powiem tak: pasował jak ulał. Zarówno wizualnie, jak i smakowo. Na Florydzie lato już na pełnym gazie, więc nie chciałam nic ciężkiego ani przesłodzonego. Padło na coś lekkiego, kremowego, ale z charakterem.
Bardzo często zdarza mi się mieć nadwyżkę blatów biszkoptowych – ja swoje zawsze mrożę i trzymam „na czarną godzinę”. A potem tylko hop do lodówki na noc (albo parę godzin w temperaturze pokojowej) i gotowe – można działać. Tak właśnie było tym razem: wyciągnęłam zamrożone blaty mojego ulubionego waniliowego biszkoptu i wykorzystałam je do deserku.
Pucharki miały tylko 150 ml, więc wcisnęłam tam tylko jedną warstwę biszkoptu. Na biszkopt poszła warstwa frużeliny malinowej (przepis znajdziesz poniżej), a na wierzch hojna porcja musu kokosowego. Dekoracja? Banalnie prosta: świeża malina i gałązka rozmarynu. W sklepie nie mieli mięty, a ja nie miałam czasu biegać po zioła – więc rozmaryn zagrał pierwsze skrzypce. Wyglądało super.
Te deserki spokojnie można przygotować nawet w dniu podania – wystarczy im 3–4 godziny w lodówce, żeby mus zdążył stężeć. To nie tort, więc nie musi być ultra stabilny. W przepisie wyżej podałam proporcje żelatyny wersji musu do tortów, ale jeśli robisz do pucharków – spokojnie możesz dać gram mniej. A jeśli szukasz innych pomysłów na połączenia smakowe z kokosem – zajrzyj TUTAJ.
Frużelina z malin
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4.5 / 5. Ilość głosów 16
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!