
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Wilgotny biszkopt z olejem to mój absolutny faworyt — wilgotny, puszysty, nie kruszy się i praktycznie nie trzeba go nasączać! Serio, to jest ten przepis, do którego wracam przy każdej okazji (czyli praktycznie co tydzień!). Zero masła, zero stresu – wystarczy olej, a efekt? Cudo! Idealny do tortów, do tortów musowych i monoporcji a nawet do zwykłych ciast z kremem. Jeśli wolisz wersję czekoladową, to biszkopt kakaowy z olejem też już na Was czeka na stronie!
Jeśli chcesz prosty, niezawodny biszkopt, który zawsze wychodzi? Ten przepis to strzał w dziesiątkę!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
1 h 45 min
fi 20
Biszkopt
Jak dopasować przepis do liczby osób – to częsty dylemat każdej torciary! Dlatego przygotowałam dla Ciebie orientacyjną tabelę, która pomoże oszacować, ile porcji da się uzyskać z biszkoptu o danej średnicy oraz z ilu jajek warto taki biszkopt upiec.
Powyższy przepis jest na biszkopt z 5 jaj – to ilość idealna na biszkopt o średnicy 20 cm i wysokości ok. 9 cm. Takiego rozmiaru biszkopt z olejem świetnie nadaje się na wysoki tort z 2 lub nawet 3 przełożeniami kremem, idealny rozmiar na około 20 porcji.
Oczywiście wszystko zależy od tego, czy dokładnie trzymasz się przepisu – tylko wtedy biszkopt ładnie urośnie i osiągnie odpowiednią wysokość. Ta tabela to punkt wyjścia, który możesz łatwo połączyć z moim kalkulatorem: wystarczy, że wybierzesz średnicę tortu, sprawdzisz sugerowaną liczbę jajek, wpiszesz ją do kalkulatora i… gotowe! Resztę składników policzy się sama…
Średnica biszkoptu | Liczba jajek | Liczba porcji (orientacyjnie) |
---|---|---|
16 cm | 3 | ok. 10-12 |
18 cm | 4 | ok. 16–18 |
20 cm | 5 | ok. 20 |
24 cm | 7 | ok. 30–38 |
26 cm | 8 | ok. 50 |
Jak korzystać z kalkulatora:
Wpisz liczbę jajek w wyznaczone pole, a kalkulator automatycznie poda odpowiednie ilości pozostałych składników. Prosto, szybko i bez błędów!
Jeżeli bardzo wam przeszkadza górka w upieczonym biszkopcie, to można się jej pozbyć:
Osobiście, po upieczeniu, biszkopt z palonym masłem zostawiam na parę minut w rancie aż przestygnie na tyle, że można rant dotknąć rękoma. Wtedy nożem odcinam gotowy biszkopt od rantu i kładę do góry nogami do całkowitego przestudzenia – w ten sposób pozbywamy się górki w biszkopcie :) Tak wystudzony owijam folią spożywczą i odstawiam do lodówki. Zimny biszkopt z palonym masłem tnie się znacznie prościej niż taki w temperaturze pokojowej.
Nie ścinam góry biszkoptu – tego blatu używam jako spodu w torcie.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4.4 / 5. Ilość głosów 60
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
4 Responses
Witam czy musi być mieszadło K , mam tylko silikonowe i do ubijania?
Mieszadło do mieszania, obojętnie czy jest silikonowe czy nie, byle zamieszać 🙂
Dziękuję do utarcia jaj silikonowe też będzie ok ? Czy trzepaczka lepsza?
Zwykle, na filmie widać jakiego używam ja – zerknij.