Szukaj

Biszkopt z olejem

Wilgotny biszkopt z olejem to mój absolutny faworyt — wilgotny, puszysty, nie kruszy się i praktycznie nie trzeba go nasączać! Serio, to jest ten przepis, do którego wracam przy każdej okazji (czyli praktycznie co tydzień!). Zero masła, zero stresu – wystarczy olej, a efekt? Cudo! Idealny do tortów, do tortów musowych i monoporcji a nawet do zwykłych ciast z kremem. Jeśli wolisz wersję czekoladową, to biszkopt kakaowy z olejem też już na Was czeka na stronie!

Jeśli chcesz prosty, niezawodny biszkopt, który zawsze wychodzi? Ten przepis to strzał w dziesiątkę!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Rant
Papier do pieczenia
Sitko
Szpatułka silikonowa

Biszkopt z olejem

5/5

czas przygotowania

1 h 45 min

ilość porcji

fi 20

kategoria

Biszkopt

Biszkopt z olejem

Składniki

  • 5 jajek rozmiar L
  • 300 g drobnego cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia (~2.5 łyżeczki)
  • 125 g oleju np rzepakowego
  • 130 g mleka
  • 15 g (~1 łyżka) ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Instrukcje

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać.
  2. Żółtka oddzielić od białek.
  3. Do białek dodać 1/4 cukru i odstawić.
  4. Żółtka z resztą cukru utrzeć na pulchną masę. Ucieram robotem planetarnym, mieszadło K, przez około 10 minut.
  5. Mleko, olej i ekstrakt z wanilii wlać do jednego naczynia i wymieszać.
  6. Do utartych żółtek dodać wymieszany olej z mlekiem i wymieszać na wolnych obrotach aż się połączy.
  7. Do masy partiami dodać przesianą mąkę. Wymieszać na najniższych obrotach miksera tylko do momentu aż wszystko się połączy. Odstawić.
  8. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać do reszty i dobrze wymieszać szpatułką.
  9. Masę wylać do przygotowanej formy. Piec około 60 minut, lub do suchego patyczka w 170 C (350 F).

Jak dobrać średnicę tortownicy do liczby porcji?

Jak dopasować przepis do liczby osób – to częsty dylemat każdej torciary! Dlatego przygotowałam dla Ciebie orientacyjną tabelę, która pomoże oszacować, ile porcji da się uzyskać z biszkoptu o danej średnicy oraz z ilu jajek warto taki biszkopt upiec.

Powyższy przepis jest na biszkopt z 5 jaj – to ilość idealna na biszkopt o średnicy 20 cm i wysokości ok. 9 cm. Takiego rozmiaru biszkopt z olejem świetnie nadaje się na wysoki tort z 2 lub nawet 3 przełożeniami kremem, idealny rozmiar na około 20 porcji.

Oczywiście wszystko zależy od tego, czy dokładnie trzymasz się przepisu – tylko wtedy biszkopt ładnie urośnie i osiągnie odpowiednią wysokość. Ta tabela to punkt wyjścia, który możesz łatwo połączyć z moim kalkulatorem: wystarczy, że wybierzesz średnicę tortu, sprawdzisz sugerowaną liczbę jajek, wpiszesz ją do kalkulatora i… gotowe! Resztę składników policzy się sama…

Średnica biszkoptu Liczba jajek Liczba porcji (orientacyjnie)
16 cm 3 ok. 10-12
18 cm 4 ok. 16–18
20 cm 5 ok. 20
24 cm 7 ok. 30–38
26 cm 8 ok. 50

 

Jak korzystać z kalkulatora:
Wpisz liczbę jajek w wyznaczone pole, a kalkulator automatycznie poda odpowiednie ilości pozostałych składników. Prosto, szybko i bez błędów!

 

Wpisz ilość jajek
Cukier
0.00
g
Mąka pszenna
0.00
g
Proszek do pieczenia
0.00
g
Olej
0.00
g
Mleko
0.00
g
Ekstrakt z wanilli
0.00
g
Czy wysłać Ci wyniki na maila?

Świetnie! Podaj proszę swoje imię oraz adres email, na który możemy Ci wysłać ten przelicznik.

Twoje imię *
Adres email *

Jak zrobić biszkopt z olejem

Biszkopt bez górki

Jeżeli bardzo wam przeszkadza górka w upieczonym biszkopcie, to można się jej pozbyć:

  1. Odciąć nożem lub
  2. Po wyciągnięciu z rantu, biszkopt przewrócić do góry nogami i pozwolić mu w takiej pozycji wystygnąć.

Osobiście, po upieczeniu, biszkopt z palonym masłem zostawiam na parę minut w rancie aż przestygnie na tyle, że można rant dotknąć rękoma. Wtedy nożem odcinam gotowy biszkopt od rantu i kładę do góry nogami do całkowitego przestudzenia – w ten sposób pozbywamy się górki w biszkopcie :) Tak wystudzony  owijam folią spożywczą i odstawiam do lodówki. Zimny biszkopt z palonym masłem tnie się znacznie prościej niż taki w temperaturze pokojowej.

Nie ścinam góry biszkoptu – tego blatu używam jako spodu w torcie.

Przydatne uwagi

  • Mój biszkopt z 5 jaj jest idealny do formy o średnicy 20 cm. Po upieczeniu ma 9.5 cm wysokości – idealny na 4 blaty.
  • Do przygotowania biszkoptu można użyć mąki pszennej typ 450 lub 550. Osobiście, ponieważ mieszkam w USA, używam ogólnodostępnej tzw mąki All Purpose Flour.
  • W przepisie podany jest orientacyjny czas pieczenia. Pieczemy zawsze do suchego patyczka, pamiętając o tym, że każdy piekarnik jest inny!
  • Biszkopt z olejem z tego przepisu wychodzi bardzo wilgotny. Gdy używam go do monoporcjii czy tortów musowych nie nasączam go już niczym. Natomiast w tradycyjnych tortach lekko nakrapiam syropem cukrowym 1:1 (cukier/woda) z dodatkiem cytryny. Taki syrop świetnie nawilża biszkopt i nie przepływa przez blaty biszkoptu, nie wycieka z tortu.
  • Jeśli zostają mi resztki biszkoptu, nie wyrzucam ich! Zamrażam w worku strunowym aby później wykorzystać do cake pops lub cakesicles.
  • Biszkopt z olejem często też zamrażam już pokrojony na blaty. Mam wtedy gotowy do wykorzystania czy to w torcie czy w monoporcjach.

Biszkopt z olejem

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 4.4 / 5. Ilość głosów 60

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Biszkopt z olejem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

4 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Co zrobić z białek

Co zrobić z białek?

Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

PDF

Biszkopt z olejem

7 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Biszkopt z olejem

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.