Szukaj

Mus brzoskwiniowy

Mus brzoskwiniowy chodził mi po głowie od paru lat. Mam znajomego, który potrafi z niczego wyczarować posiłek, a deser dosłownie z powietrza. Któregoś razu ugościł mnie deserem zaskakującym od pierwszej chwili. Na początek usmażył na maśle brzoskwinie i przyznam szczerze, że widok brzoskwiń na patelni całkowicie mną wstrząsnął. Podał mi je z lodami waniliowymi i czekoladową polewą, i w tym momencie wszystkie moje wątpliwości rozwiały się jak mgła o poranku. Ależ to było dobre!

Tak dobre, że po latach zrobiłam wreszcie mus brzoskwiniowy i skomponowałam z nim monoporcje – z frużeliną brzoskwiniową, żelką malinową i w czekoladowej polewie lustrzanej. Za pierwszym razem przygotowałam mus w proporcjach 1:2 (1 część przecieru brzoskwiniowego i 2 części ubitej śmietany) i wyszedł nieco „za blady”. Za drugim razem zaplanowałam ten mus do tortu i przygotowałam go w proporcjach 1:1. Smak brzoskwiń był zdecydowanie bardziej wyczuwalny.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Przepis na mus brzoskwiniowy

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Mus

Składniki

  • 225 g puree z brzoskwiń
  • 225 g śmietanki kremówki 36%
  • 2 szt. żółtka
  • 30 g cukru kryształu lub brązowego lub brązowego
  • 8 g żelatyny
  • 45 g zimnej wody
  • szczypta cynamonu opcjonalnie

Instrukcje

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała około 10 minut.
  2. 1/4 śmietanki podgrzewamy z cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i od razu wyłączamy.
  3. Do gorącej śmietanki dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
  4. Żółtka ubijamy blenderem. Ciągle blendując wlewamy do nich śmietankę z żelatyną.
  5. Opłukane brzoskwinie kroimy na kawałki i podsmażamy na małej ilości masła.
  6. Z podsmażonych brzoskwiń robimy puree. Opcjonalnie dodajemy szczyptę cynamonu.
  7. Puree z brzoskwiń łączymy z ubitymi żółtkami.
  8. Pozostałą śmietankę ubijamy na 3/4.
  9. Wszystko razem łączymy delikatnie mieszając.
  10. Gotowy mus przekładamy do worka cukierniczego.

Jak zrobić mus brzoskwiniowy

Akademia Tortu - Żelka borówkowo jeżynowa-04
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała, ~10 minut.
Mus brzoskwiniowy
Brzoskwinie podsmażamy na małej ilości masła.
Akademia tortu - Mus brzoskwiniowy-02
Podsmażone brzoskwinie
Akademia tortu - Mus brzoskwiniowy-03
blendujemy aż powstanie puree.
Akademia tortu - Mus brzoskwiniowy-04
1/4 śmietanki podgrzewamy z cukrem.
Akademia tortu - Mus brzoskwiniowy-05
Do gorącej śmietanki dodajemy napęczniałą żelatyną...
Akademia tortu - Mus brzoskwiniowy-06
i mieszamy aż się rozpuści.
Mus brzoskwiniowy
Gorącym roztworem zalewamy żółtka, w takcie ciagle blendując aby żółtka się nie ścięły.
Akademia tortu - Mus brzoskwiniowy-08
Do żółtek dodajemy pure i mieszamy.
Akademia tortu - Mus brzoskwiniowy-10
Resztę śmietanki ubijamy na 3/4.
Akademia tortu - Mus brzoskwiniowy-11
Do ubitej śmietanki dodajemy puree z brzoskwiń.
Akademia tortu - Mus brzoskwiniowy-12
Gotowy mus...
Mus brzoskwiniowy
Przelewamy do worka cukierniczego.

Przydatne uwagi

  • Mus brzoskwiniowy jest bardzo delikatny, łagodny i nie narzuca się. W moich monoporcjach podbiłam go frużeliną z brzoskwini, uzupełniłam malinową żelką i polewą czekoladową – smakowało to świetnie.
  • Mus brzoskwiniowy do tortu? Czemu nie! W torcie sprawdzi się super jako tło dla innych musów albo w towarzystwie brzoskwiniowego insertu (żelki, frużeliny). Oprócz tradycyjnych tortów, gdzie doskonale zagra jako lekkie wypełnienie, mus brzoskwiniowy idealnie sprawdzi się przy budowaniu rozmaitych monoporcji, do tortów musowych, albo lekkich deserów w kubeczkach.
  • W tym przepisie na mus użyłam świeżych brzoskwiń. Do przygotowania musu brzoskwiniowego można użyć brzoskwiń z puszki jednak ich już nie podsmażamy.
  • Mus z brzoskwiń świetnie również skomponował się z musem jeżynowym i frużeliną z owoców leśnych w torcie na bazie biszkoptu olejowego.

Mus brzoskwiniowy

Mus brzoskwiniowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Jeżynowy
Kawowy
Malinowy

Mus brzoskwiniowy

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Mus brzoskwiniowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mus brzoskwiniowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.