
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Mus brzoskwiniowy chodził mi po głowie od paru lat. Mam znajomego, który potrafi z niczego wyczarować posiłek, a deser dosłownie z powietrza. Któregoś razu ugościł mnie deserem zaskakującym od pierwszej chwili. Na początek usmażył na maśle brzoskwinie i przyznam szczerze, że widok brzoskwiń na patelni całkowicie mną wstrząsnął. Podał mi je z lodami waniliowymi i czekoladową polewą, i w tym momencie wszystkie moje wątpliwości rozwiały się jak mgła o poranku. Ależ to było dobre!
Tak dobre, że po latach zrobiłam wreszcie mus brzoskwiniowy i skomponowałam z nim monoporcje – z frużeliną brzoskwiniową, żelką malinową i w czekoladowej polewie lustrzanej. Za pierwszym razem przygotowałam mus w proporcjach 1:2 (1 część przecieru brzoskwiniowego i 2 części ubitej śmietany) i wyszedł nieco „za blady”. Za drugim razem zaplanowałam ten mus do tortu i przygotowałam go w proporcjach 1:1. Smak brzoskwiń był zdecydowanie bardziej wyczuwalny.
15 minut
1 przełożenie fi18
Mus
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!