fbpx

Frużelina z owoców leśnych

Frużelina z owoców leśnych to mój kolejny eksperyment w duchu zero waste. Wiecie już na pewno, że nie lubię, gdy jedzenie się marnuje i zawsze staram się wykorzystać rozmaite zalegające resztki, aby nie trafiły do kosza. Miałam w lodówce po trochę rozmaitych owoców, które nie wyglądały już apetycznie i na pewno nie nadawały się na dekorację. Za to w roli frużeliny sprawdziły się doskonale!

Muszę szczerze przyznać się, że nie jestem fanką dodawania świeżych owoców do środka tortu. Wiem, że jest to rozpowszechniona praktyka, jednak ja zawsze mam wątpliwości, jak długo takie owoce wytrzymają. Oczywiście, zdarza mi się zastosować świeże owoce, gdy robię tort dla rodziny, czy na imprezę do znajomych i wiem, że zostanie na bieżąco zjedzony. Jednak w przypadku tortów dla klientów mam zawsze obawy i zwykle stosuję owoce w formie ustabilizowanej – jako frużelinę czyli gównie całe owoce w żelu, czy żelkę.

Frużelina z owoców leśnych jest hasłem bardzo pojemnym. Ja akurat miałam sporo jeżyn, trochę borówek i dosłownie kilka malin. Moja frużelina wyszła więc zdecydowana i słodko cierpka, o znakomitym smaku i super zapachu. Jej smak i zapach a także kolor będą zależały od kompozycji użytych owoców.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Rondelek, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na frużelinę z owoców leśnych

 

Frużelina z owoców leśnych

Frużelina z owoców leśnych

Magda Kubiś
Frużelina z owoców leśnych jest hasłem bardzo pojemnym. Moje owoce w żelu wyszły słodko cierpkie, o znakomitym smaku i super zapachu.

Składniki
  

  • 500 g owoców leśnych jeżyny, maliny, jagody, truskawki etc.
  • 50 g cukru opcjonalnie
  • 5 g soku z cytryny
  • 4 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Umyte owoce przełożyć do rondla. Dodać cukier.
  • Zagotować na wolnym ogniu po czym od razu zmniejszyć moc palnika do minimum. Gotować około 3 minut w zależności od użytych owoców. Zestawić z palnika.
  • Do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać aż się rozpusci.
  • Przechowywać w lodówce lub zawekować.

Jak zrobić frużelinę z owoców leśnych

frużelina z owoców leśnych
Owoce przebieramy, myjemy.
Akademia tortu - Frużelina z owoców leśnych-2-2
Przełożyć do rondla. Dodać cukier. Zagotować na wolnym ogniu po czym od razu zmniejszyć moc palnika do minimum.
Akademia tortu - Frużelina z owoców leśnych-4
Gotować około 3 minut w zależności od użytych owoców. Zestawić z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę.
Akademia tortu - Frużelina z owoców leśnych-5
Zamieszać aż się rozpuści.
frużelina z owoców leśnych
Frużelinę przestudzić. Przechowywać w lodówce lub zawekować.

Jak umieścić frużelinę w torcie

Frużelinę staram się zawsze przygotować dzień wcześniej, aby miała czas się stężeć. Tak przygotowaną umieszczam bezpośrednio na blacie nasączonego biszkoptu.

Jeżeli macie takiego hopla jak ja, i staracie się aby tort wyglądał równie pięknie w przekroju jak i na zewnątrz, to możecie użyć rantu do żelki, który pomoże Wam równomiernie rozmieścić frużelinę w torcie. Na poniższych zdjęciach zaprezentowałam jak to robię. Rzecz jasna, nałożenie frużeliny łyżką na blat jest opcją zapewne szybszą. Użycie rantu do żelki jest jak najbardziej opcjonalne, i zapewne praktykowane będzie tylko przez takich szalonych jak ja ;)

owoce w żelu
Tutaj użyłam rantu do żelki aby nałożyć frużelinę na blat biszkoptu.
owoce w żelu
Frużelinę wyrównałam w rancie po czym wyjęłam rant, a frużelinę nakryłam musem.
warstwa bezowa
Od góry: mus malinowy, wkładka bezowa, mus z białej czekolady, frużelina, mus malinowy z żelką malinową.

Przydatne uwagi

  • Dodatkowym atutem frużeliny jest możliwość zawekowania. Jeśli przejrzewają Wam jakiekolwiek owoce, albo wyszło za dużo frużeliny – zapakujcie ją do słoika i do szafki!
  • Owoców nie gotujemy zbyt długo. Frużelina z owoców leśnych powinna zawierać kawałki owoców. Jeżeli owoce się rozgotują, zamiast owoców w żelu będzie żelka do tortu ;)
  • Czy dodawać cukier do frużeliny? Jest to sprawa indywidualna. Osobiście nie przepadam za dodawaniem cukru do niczego, ale czasami jednak trzeba. Podana ilość cukru w przepisie jest orientacyjna – można ją zwiększyć, zmniejszyć lub pominąć całkowicie. Zależy to od waszych upodobań smakowych.
  • Tradycyjnie przepisy na frużelinę zawierają również mąkę ziemniaczaną. W tym przepisie celowo ją pominęłam. Owoce w żelu bez mąki ziemniaczanej mają bardziej klarowny kolor.
  • Ilość żelatyny w frużelinie – od tego ile dodacie żelatyny będzie zależała jej konsystencja. Uważam, że frużelina powinna być bardziej luźna niż zwarta, ale to osobista preferencja. Tutaj dodałam tylko 4g żelatyny na pół kilo owoców. Moja frużelina z owoców leśnych zawierała mix owocowy, który miał przewagę jeżyn i borówek. Jeżyny mają stosunkowo nie dużo soku w porównaniu do innych owoców, na przykład truskawek. Borówki amerykańskie zawierają pektynę, która też żeluje. Więc w moim miksie owoców 4g żelatyny zupełnie wystarczyło. Ostatecznie ilość żelatyny będzie zależna od tego jakiego rodzaju owoców użyjecie i Waszych preferencji co do konsystencji frużeliny. Pamiętajcie, zawsze lepiej jest dać mniej, niż od razu dać za dużo!
  • Jeżeli wydaje Wam się, że Wasze owoce w żelu są zbyt rzadkiej konsystencji, że daliście za mało żelatyny – poczekajcie! Odstawcie frużelinę do lodówki i dajcie jej czas się stężeć, zanim zdecydujecie o jej konsystencji. Jeżeli postała w lodówce parę godzin i dalej jest za rzadka, można to poprawić. Wystarczy namoczyć dodatkową ilość żelatyny aby napęczniała, frużelinę podgrzać w rondlu i do cieplej znów dodać napęczniałą żelatynę.
  • Frużelina owocowa pięknie prezentuje się w przekroju tortu. Zawsze staram się dobierać ją do kompozycji tortu nie tylko pod względem smaku ale również koloru.
mus jeżynowy

Frużelina z owoców leśnych
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

frużelina z owoców leśnych

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale