
Jak przetwarzać sezonowe owoce
Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,
Biszkopt z olejem i palonym masłem to nowa wersja naszego biszkoptu z masłem, którą serdecznie Wam polecam! Ma doskonałą konsystencję i uzależniający zapach masła, jest delikatny, wilgotny, nie za słodki, po prostu idealny!
Zwiększając trochę proporcje palonego masła do oleju możemy otrzymać strukturę idealną pod torty antygrawitacyjne i 3D. Jedną z najważniejszych zalet biszkoptów tłuszczowych jest to, że są stabilne i wilgotne, praktycznie nie trzeba ich już nasączać. Świetnie nadają się do rzeźbienia i konstruowania!
Ten idealnie wilgotny biszkopt z olejem i palonym masłem ma doskonały smak! Oczywiście masła nie trzeba koniecznie palić, można je tylko rozpuścić, jednak palone masło ma swój specyficzny zapach, który utrzymuje się potem w biszkopcie, więc naprawdę polecam podsmażyć masełko <3
15 minut
1 biszkopt fi18
Biszkopt
Jeżeli bardzo wam przeszkadza górka w upieczonym biszkopcie, to można się jej pozbyć:
Osobiście, po upieczeniu, biszkopt z palonym masłem zostawiam na parę minut w rancie aż przestygnie na tyle, że można rant dotknąć rękoma. Wtedy nożem odcinam gotowy biszkopt od rantu i kładę do góry nogami do całkowitego przestudzenia – w ten sposób pozbywamy się górki w biszkopcie :) Tak wystudzony owijam folią spożywczą i odstawiam do lodówki. Zimny biszkopt z palonym masłem tnie się znacznie prościej niż taki w temperaturze pokojowej.
Nie ścinam góry biszkoptu – tego blatu używam jako spodu w torcie.
Użycie noża strunowego do krojenia biszkoptu ma wiele zalet. Dzięki swojej delikatnej i elastycznej konstrukcji, nożem strunowym możemy precyzyjnie pokroić biszkopt na cienkie i równe blaty, co jest niezwykle istotne przy przygotowywaniu wielu warstw tortu. Tradycyjne noże często powodują kruszenie się ciasta, utrudniając układanie warstw. Natomiast dzięki zastosowaniu noża strunowego, możemy uniknąć tego problemu i uzyskać efektowne i estetyczne warstwy o idealnym kształcie. Dodatkowo, noże strunowe są wygodne w użytkowaniu, dzięki czemu cięcie staje się bardziej precyzyjne i mniej męczące.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,
Dołącz do nas już dzisiaj!
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
2 odpowiedzi
Zrobiłam zgodnie z przepisem,niestety opadł na środku,po przekrojeniu nie ma zakalca,co może być przyczyną?
Ile cukru na ile jajek dałaś?