Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem z aronii

Mus do tortu z aronii

Owoc aronii ma liczne zastosowania sztuce kulinarnej i w kosmetyce. Świetnie nadaje się do robienia przetworów, takich jak dżemy, soki i przeciery.  Posiada także wiele właściwości pro zdrowotnych, na przykład jest bogatym źródłem witaminy C. Aronia jets też świetnym dodatkiem do kremów i musów do tortów.

Jak zrobić mus z aronii na bazie śmietanki kremówki? Przepis znajdziesz poniżej. A jeśli szukasz sprawdzonych połączeń smakowych zajrzyj na blog Akademii Tortu, gdzie razem z Subskrybentami przygotowaliśmy zestawienie najlepszych kombinacji smakowych.

Materiały, których potrzebujesz

  • Miska
  • Blender ręczny
  • Robot ręczny lub planetarny
  • owoce aronii
  • śmietana kremówka min. 36%
  • miód
  • cynamon
  • wanilia
  • żelatyna
  • woda

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na mus z aronii

Krem z aronii

Keyword Krem
30 minutes
Cook Time 15 minutes
Porcje 2 przełożenia fi20
Autor Agnieszka Raczkowska

Składniki

  • 500 g aronii
  • 4 łyżki miodu
  • szczypta mielonej wanilii
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka wody
  • 660 ml śmietany kremówki min 30%
  • 5 łyżeczek żelatyny

Instrukcje

  1. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody, odstawić aż napęcznieje.

  2. Oczyszczone owoce aronii gotujemy aż zaczną pękać. Następnie blendujemy je dodając wanilie i cynamon i dosładzając miodem.

  3. Puree ostudzić.

  4. Ubić śmietanę, dodać schłodzoną aronię. Mieszając dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.

Przydatne uwagi

  • Śmietanę do musu z aronii ubijamy na 3/4. Zobacz jak TUTAJ.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Mus z aronii, Agnieszka używa świeżych owoców. Do przygotowania musu z aronii można również użyć mrożonych owoców.
  • Do musu z aronii można również dodać całych owoców. Nie dodajemy ich jednak zbyt wiele, aby nie zrobiła nam się z tortu “buła”!
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z aronii do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Pomysły na nasączenie tortu, które będzie pasowało do musu z aronii, znajdziecie w naszym wpisie – kliknij TUTAJ.

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

4 odpowiedzi

  1. Chciałbym dodać gotowy przecier z Aronii,cały słoik ma 225g,ile powinnam dać żelatyny i śmietany?(400mlśmietana i 6listkòw żelatyny będzie odpowiednio? Z gòry dziękuję za odpowiedź ❣️ pozdrawiam

    1. Przecieru dałabym mniej więcej tyle samo co aronii w przepisie. Na żelatynę mam taki przelicznik: 1 łyżka ~ 3 płatki żelatyny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie