Krem limonkowy

Krem limonkowy powstał spontanicznie. Dostałam zamówienie na tort i jedyną wskazówką, jaką otrzymałam do jego złożenia był – biszkopt czekoladowy. Jasna sprawa, biszkopt czekoladowy jest wspaniały i pasuje niemal do wszystkiego, a jednak dobrze jest go czymś uzupełnić, przełamać znany smak czymś zaskakującym.

Ponieważ miałam akurat borówki, zdecydowałam się na mus borówkowy i szukałam smaku, który wyraźnie zaakcentuje ten duet. Przypomniało mi się przepyszne nadzienie do klasycznego amerykańskiego ciasta Key Lime Pie i postanowiłam zrobić krem limonkowy. Oczywiście specjalne limonki Key nie zawsze są dostępne, ale ja używam zwykłych limonek i zawsze wychodzi świetne.

Krem limonkowy znakomicie skomponował się z czekoladą i borówką. Jest cierpki, wyrazisty i mocny – dobrze jest uzupełnić go czymś łagodnym w smaku. Przygotowałam owocowy insert na bazie jeżyn i czekolady na 80% powierzchni blatu i kremem limonkowym tylko uzupełniłam piętro. Tort wszystkim bardzo smakował!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Miarka, Rękaw cukierniczy, Rózga, Sitko, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.
Krem limonkowy

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak zrobić krem limonkowy

 

Krem limonkowy

Krem limonkowy

Krem limonkowy jest cierpki, wyrazisty i mocny w smaku. Znakomicie komponuje się z truskawką, czekoladą i nie tylko… Idealny letni deser!
porcje 1 fi18

Składniki
  

  • 200 ml soku z limonek
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 395 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z limonki
  • 14 g żelatyny
  • 70 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała.
  • Limonki dobrze umyć i osuszyć.
  • Wycisnąć sok z limonek. Odcedzić.
  • 1 limonkę otrzeć ze skórki.
  • Mleko skondensowane, jogurt i otartą skórkę mieszamy blenderem ręcznym lub rózgą.
  • Dodajemy sok z limonek.
  • Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dobrze mieszamy.
  • Śmietankę ubijamy na 3/4 i dodajemy do reszty. Mieszamy szpatułką do połączenia się.
  • Krem przelewamy do rękawa cukierniczego i wylewamy na blat biszkoptu.
Krem limonkowy
Wyciskamy sok z limonek i odcedzamy.
Krem limonkowy
Dobrze umytą i osuszoną limonkę ocieram ze skórki.
Krem limonkowy
Mleko skondensowane, jogurt i szczyptę otartej skórki blenduję razem.
Krem limonkowy
Dodaję sok z limonek.
Krem limonkowy
Dobrze mieszam....
Krem limonkowy
Dodaję rozpuszczoną żelatynę i znów dobrze mieszam.
Krem limonkowy
Dodaję ubitą na 3/4 śmietankę.
Krem limonkowy
Mieszam szpatułką do połączenia się. Przekładam do rękawa cukierniczego i wylewam na blat biszkoptu.

Przydatne uwagi

  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Staramy się nie gotować żelatyny zbyt długo, ponieważ może stracić właściwości żelujące. Więcej na temat żelatyny przeczytacie TUTAJ.
  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze płynna. W takiej postaci dodaję ją do kremów i musów i mam gwarancję, że się nie zwarzą w trakcie mieszania.
  • Do przygotowania kremu użyłam soku ze świeżych limonek, niegotowanego. Można też użyć kupnego, pasteryzowanego soku.
  • Dodałam szczyptę otartej skórki. Trzeba uważać aby nie dać jej zbyt dużo bo krem może zrobić się gorzki.

Krem limonkowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Krem limonkowy

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale