
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Krem limonkowy powstał spontanicznie. Dostałam zamówienie na tort i jedyną wskazówką, jaką otrzymałam do jego złożenia był – biszkopt czekoladowy. Jasna sprawa, biszkopt czekoladowy jest wspaniały i pasuje niemal do wszystkiego, a jednak dobrze jest go czymś uzupełnić, przełamać znany smak czymś zaskakującym.
Ponieważ miałam akurat borówki, zdecydowałam się na mus borówkowy i szukałam smaku, który wyraźnie zaakcentuje ten duet. Przypomniało mi się przepyszne nadzienie do klasycznego amerykańskiego ciasta Key Lime Pie i postanowiłam zrobić krem limonkowy. Oczywiście specjalne limonki Key nie zawsze są dostępne, ale ja używam zwykłych limonek i zawsze wychodzi świetne.
Krem limonkowy znakomicie skomponował się z czekoladą i borówką. Jest cierpki, wyrazisty i mocny – dobrze jest uzupełnić go czymś łagodnym w smaku. Przygotowałam owocowy insert na bazie jeżyn i czekolady na 80% powierzchni blatu i kremem limonkowym tylko uzupełniłam piętro. Tort wszystkim bardzo smakował!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
20 minut
1 przełożenie fi18
Krem
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4.2 / 5. Ilość głosów 10
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
2 Responses
Cxy mogę zostawić trochę kremu w rękawie i użyc go do wygładzenia tortu na bokach?
Raczej nie. Ten krem się nie nadaje do tynkowania tortu. Możesz spróbować ale nie gwarantuję, że się utrzyma na bokach tortu.