Szukaj

Krem limonkowy

Krem limonkowy powstał spontanicznie. Dostałam zamówienie na tort i jedyną wskazówką, jaką otrzymałam do jego złożenia był – biszkopt czekoladowy. Jasna sprawa, biszkopt czekoladowy jest wspaniały i pasuje niemal do wszystkiego, a jednak dobrze jest go czymś uzupełnić, przełamać znany smak czymś zaskakującym.

Ponieważ miałam akurat borówki, zdecydowałam się na mus borówkowy i szukałam smaku, który wyraźnie zaakcentuje ten duet. Przypomniało mi się przepyszne nadzienie do klasycznego amerykańskiego ciasta Key Lime Pie i postanowiłam zrobić krem limonkowy. Oczywiście specjalne limonki Key nie zawsze są dostępne, ale ja używam zwykłych limonek i zawsze wychodzi świetne.

Krem limonkowy znakomicie skomponował się z czekoladą i borówką. Jest cierpki, wyrazisty i mocny – dobrze jest uzupełnić go czymś łagodnym w smaku. Przygotowałam owocowy insert na bazie jeżyn i czekolady na 80% powierzchni blatu i kremem limonkowym tylko uzupełniłam piętro. Tort wszystkim bardzo smakował!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Tarka microplane
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem limonkowy

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Krem

Składniki

  • 200 ml soku z limonek
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 395 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z limonki
  • 14 g żelatyny
  • 70 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała.
  2. Limonki dobrze umyć i osuszyć.
  3. Wycisnąć sok z limonek. Odcedzić.
  4. 1 limonkę otrzeć ze skórki.
  5. Mleko skondensowane, jogurt i otartą skórkę mieszamy blenderem ręcznym lub rózgą.
  6. Dodajemy sok z limonek.
  7. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dobrze mieszamy.
  8. Śmietankę ubijamy na tzw 3/4 i dodajemy do reszty. Mieszamy szpatułką do połączenia się.
  9. Krem przelewamy do rękawa cukierniczego i wylewamy na blat biszkoptu.

Jak zrobić krem limonkowy

Akademia Tortu - Krem limonkowy-1
Wyciskamy sok z limonek i odcedzamy.
Akademia Tortu - Krem limonkowy-2
Dobrze umytą i osuszoną limonkę ocieram ze skórki.
Akademia Tortu - Krem limonkowy-3
Mleko skondensowane, jogurt i szczyptę otartej skórki blenduję razem.
Akademia Tortu - Krem limonkowy-4
Dodaję sok z limonek.
Akademia Tortu - Krem limonkowy-5
Dobrze mieszam....
Akademia Tortu - Krem limonkowy-6
Dodaję rozpuszczoną żelatynę i znów dobrze mieszam.
Akademia Tortu - Krem limonkowy-7
Dodaję ubitą na 3/4 śmietankę.
Akademia Tortu - Krem limonkowy-8
Mieszam szpatułką do połączenia się. Przekładam do rękawa cukierniczego i wylewam na blat biszkoptu.

Przydatne uwagi

  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Staramy się nie gotować żelatyny zbyt długo, ponieważ może stracić właściwości żelujące. Więcej na temat żelatyny przeczytacie TUTAJ.
  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze płynna. W takiej postaci dodaję ją do kremów i musów i mam gwarancję, że się nie zwarzą w trakcie mieszania.
  • Do przygotowania kremu użyłam soku ze świeżych limonek, niegotowanego. Można też użyć kupnego, pasteryzowanego soku.
  • Dodałam szczyptę otartej skórki. Trzeba uważać aby nie dać jej zbyt dużo bo krem może zrobić się gorzki.

Krem limonkowy

Krem limonkowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Limonkowy
Malinowy
Mango
Miętowy
Truskawkowy
Krem limonkowy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Cytrynowy
Kokosowy
Mango
Miętowy
Truskawkowy

Krem limonkowy

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 4.2 / 5. Ilość głosów 10

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują
Tort a liczba porcji
Tort a liczba porcji

Przypnij na pinterest

Krem limonkowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Co zrobić z białek

Co zrobić z białek?

Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

PDF

Krem limonkowy

7 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Krem limonkowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.