Szukaj

Krem limonkowy

Krem limonkowy powstał spontanicznie. Dostałam zamówienie na tort i jedyną wskazówką, jaką otrzymałam do jego złożenia był – biszkopt czekoladowy. Jasna sprawa, biszkopt czekoladowy jest wspaniały i pasuje niemal do wszystkiego, a jednak dobrze jest go czymś uzupełnić, przełamać znany smak czymś zaskakującym.

Ponieważ miałam akurat borówki, zdecydowałam się na mus borówkowy i szukałam smaku, który wyraźnie zaakcentuje ten duet. Przypomniało mi się przepyszne nadzienie do klasycznego amerykańskiego ciasta Key Lime Pie i postanowiłam zrobić krem limonkowy. Oczywiście specjalne limonki Key nie zawsze są dostępne, ale ja używam zwykłych limonek i zawsze wychodzi świetne.

Krem limonkowy znakomicie skomponował się z czekoladą i borówką. Jest cierpki, wyrazisty i mocny – dobrze jest uzupełnić go czymś łagodnym w smaku. Przygotowałam owocowy insert na bazie jeżyn i czekolady na 80% powierzchni blatu i kremem limonkowym tylko uzupełniłam piętro. Tort wszystkim bardzo smakował!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Tarka microplane
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem limonkowy

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Krem

Składniki

  • 200 ml soku z limonek
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 395 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z limonki
  • 14 g żelatyny
  • 70 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała.
  2. Limonki dobrze umyć i osuszyć.
  3. Wycisnąć sok z limonek. Odcedzić.
  4. 1 limonkę otrzeć ze skórki.
  5. Mleko skondensowane, jogurt i otartą skórkę mieszamy blenderem ręcznym lub rózgą.
  6. Dodajemy sok z limonek.
  7. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dobrze mieszamy.
  8. Śmietankę ubijamy na 3/4 i dodajemy do reszty. Mieszamy szpatułką do połączenia się.
  9. Krem przelewamy do rękawa cukierniczego i wylewamy na blat biszkoptu.

Jak zrobić krem limonkowy

Akademia Tortu - Krem limonkowy-1
Wyciskamy sok z limonek i odcedzamy.
Akademia Tortu - Krem limonkowy-2
Dobrze umytą i osuszoną limonkę ocieram ze skórki.
Akademia Tortu - Krem limonkowy-3
Mleko skondensowane, jogurt i szczyptę otartej skórki blenduję razem.
Akademia Tortu - Krem limonkowy-4
Dodaję sok z limonek.
Akademia Tortu - Krem limonkowy-5
Dobrze mieszam....
Akademia Tortu - Krem limonkowy-6
Dodaję rozpuszczoną żelatynę i znów dobrze mieszam.
Akademia Tortu - Krem limonkowy-7
Dodaję ubitą na 3/4 śmietankę.
Akademia Tortu - Krem limonkowy-8
Mieszam szpatułką do połączenia się. Przekładam do rękawa cukierniczego i wylewam na blat biszkoptu.

Przydatne uwagi

  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Staramy się nie gotować żelatyny zbyt długo, ponieważ może stracić właściwości żelujące. Więcej na temat żelatyny przeczytacie TUTAJ.
  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze płynna. W takiej postaci dodaję ją do kremów i musów i mam gwarancję, że się nie zwarzą w trakcie mieszania.
  • Do przygotowania kremu użyłam soku ze świeżych limonek, niegotowanego. Można też użyć kupnego, pasteryzowanego soku.
  • Dodałam szczyptę otartej skórki. Trzeba uważać aby nie dać jej zbyt dużo bo krem może zrobić się gorzki.

Krem limonkowy

Krem limonkowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Limonkowy
Malinowy
Mango
Miętowy
Truskawkowy
Krem limonkowy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Cytrynowy
Mango
Miętowy
Truskawkowy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują
Tort a liczba porcji
Tort a liczba porcji

Przypnij na pinterest

Krem limonkowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem limonkowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe