Szukaj

Krem jogurtowy

W zeszłym tygodniu świętowaliśmy urodziny mojej córki Mayi, zgodnie więc z tradycją zapytałam, jakim tortem życzyłaby sobie uczcić ten wyjątkowy dzień. Moje córki są ostatnio bardzo konsekwentne, dostałam więc zlecenie na blaty z ciasta Zebra. Co do kremu, Maya poprosiła o krem jogurtowy z dodatkiem brązowego cukru.

Maya w ostatnim czasie jest wielką fanką jogurtu greckiego z kawałeczkami ciasteczek Oreo, który to deser spożywa w ilościach hurtowych. Stwierdziłam, że spróbuję trochę pokombinować i zbliżyć się do smaku ulubionej przekąski.

Blaty tortu zrobiłam z Zebry – lekko zmodyfikowanej, olejowej wersji biszkoptu. Do kremu wybrałam jogurt naturalny z dodatkiem wanilii na pełnym mleku. Nasączyłam go porządnie, aby zgęstniał i wymieszałam z brązowym cukrem rozpuszczonym w śmietance. Żelatyna fajnie go usztywniła i konsystencja była idealna do przełożenia tortu. W smaku krem jest po prostu fenomenalny! Maya była zachwycona tą kompozycją, wszystko wyszło idealnie.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Sitko
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem jogurtowy

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

3 przełożenia fi15

kategoria

Krem

Krem jogurtowy

Składniki

  • 375 g odsączonego jogurtu
  • 525 g śmietanki kremówki
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 20 g żelatyny
  • 100 g zimnej wody

Instrukcje

  1.  Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.
  2. Jeżeli używacie zwykłego jogurtu naturalnego:
    • jogurt odważyć,
    • sitko wyłożyć ręcznikiem papierowym - jogurt włożyć do sitka
    • odstawić na parę godzin, lub na noc, aby odsączyć wodę
  3. Cukier rozpuścić w 1/4 śmietanki.
  4. Do gorącej śmietanki dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
  5. Resztę śmietanki ubić na 3/4.
  6. Jeżeli śmietanka z cukrem jest zbyt ciepła, dodać do niej parę łyżek ubitej śmietanki aby ją przestudzić.
  7. Do ubitej na 3/4 śmietanki dodać jogurt i delikatnie wymieszać do połączenia.
  8. Dodać rozpuszczony cukier z żelatyną i wymieszać do połączenia.
  9. Krem jogurtowy przełożyć do rękawa cukierniczego.

Jak zagęścić jogurt

Do przygotowania mojego kremu jogurtowego wybrałam jogurt naturalny z dodatkiem wanilii na pełnym mleku. Jogurt naturalny jest stosunkowo rzadki, bardziej niż na przykład jogurt grecki, którego akurat nie miałam pod ręką.

Jak zagęścić jogurt? Prosta sprawa! Aby zagęścić naturalny jogurt wystarczy odsączyć od niego nadmiar płynu. Wyłożyłam sitko ręcznikiem papierowym (możecie użyć gazy) i umieściłam w nim jogurt. Po paru godzinach nadmiar płynu się oddzielił a pozostały w sitku jogurt zagęścił.

Jak przygotować krem jogurtowy

Akademia Tortu - Krem jogurtowy-01
Z naturalnego jogurtu odsączam płyn.
Akademia Tortu - Krem jogurtowy-02
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała.
Akademia Tortu - Krem jogurtowy-03
Śmietankę z brązowym cukrem podgrzewamy...
Akademia Tortu - Krem jogurtowy-04
aż cukier się rozpuści. Dodaję napęczniałą żelatynę i mieszam aż się rozpuści.
Akademia Tortu - Krem jogurtowy-05
Resztę śmietanki ubijamy na 3/4.
Akademia Tortu - Krem jogurtowy-06
Jeżeli śmietanka z cukrem jest zbyt ciepła, dodaję parę łyżek ubitej śmietanki aby ją przestudzić.
Akademia Tortu - Krem jogurtowy-07
Do ubitej na 3/4 śmietanki dodaję jogurt.
Akademia Tortu - Krem jogurtowy-08
Mieszam lekko, tylko do połączenia się składników.
Akademia Tortu - Krem jogurtowy-09
Dodaję rozpuszczony cukier z żelatyną.
Akademia Tortu - Krem jogurtowy-10
Mieszam do połączenia.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania kremu jogurtowego świetnie nada się jogurt grecki. Ponieważ ten jest bardziej gesty niż naturalny, nie ma już potrzeby go odsączać.
  • Ponieważ użyłam jogurtu o smaku waniliowym pominęłam dodanie ekstraktu waniliowego.
  • Jogurt, którego użyłam był już lekko słodki więc do przygotowania kremu nie dodawałam zbyt wiele cukru. Jeżeli użyjecie jogurtu naturalnego czy greckiego, który nie jest słodki, do przygotowania kremu jogurtowego zwiększyłabym ilość cukru w tym przepisie do 100g. Zawsze oczywiście możecie dopasować ilość cukru do swoich upodobań.
  • Brązowy cukier można oczywiście zastąpić zwykłym kryształem, pamiętając jednak o tym, że to właśnie brązowy cukier w tym przepisie na krem jogurtowy kreuje jego ciekawy smak.
  • Tort dla Mayi zawierał również chrupką warstwę Oreo co przybliżyło jego smak jeszcze bardziej do jej ulubionego deseru.
  • Ja oczywiście uważam, że choć krem jogurtowy jest w smaku naprawdę boski, to będzie raczej doskonałym tłem dla bardziej wyrazistych aromatów. Wyszedł nam tu idealny bohater drugiego planu. Pasuje zdecydowanie do wszystkiego, a ja bym go zjadła z porzeczką lub wiśnią.

Krem jogurtowy

Krem jogurtowy

Dobrze komponuje się z:

Borówkowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Malinowy
Truskawkowy
Wiśniowy

Krem jogurtowy

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem jogurtowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem jogurtowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.