Szukaj

Frużelina truskawkowa

Nie zamierzam się z tym kryć – uwielbiam truskawki! Ich smak jest kwintesencją wspomnień wakacji z dzieciństwa, kiedy nie mieliśmy jeszcze dostępu do tylu słodyczy, owoce występowały jedynie w przyrodzonych sobie sezonach, a poza nimi można było wyłącznie objadać się domowymi przetworami. Te dojrzałe na słońcu, pachnące i twarde od soku truskawki wciąż mi się czasem śnią.

Teraz mamy już wszystko i w zasadzie wszystko można kupić, mimo to wciąż lubię coś ukręcić z prawdziwych truskawek.

Frużelina truskawkowa to znakomity dodatek do tortów. Jest świetnym wybiegiem poza sezonem, ale i w sezonie smakuje mocniej i pachnie intensywniej, niż same owoce. Frużelina z truskawek jest też świetną alternatywą dla tych, którzy obawiają nieświeżych owoców w torcie. Z frużeliną ryzyko rozjechania jest znacznie mniejsze!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Szpatułka silikonowa

Przepis na frużelinę truskawkową

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

2 szklanki

kategoria

Frużelina

Składniki

  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka cukru wedle uznania
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej
  • 50 ml zimnej wody
  • sok z cytryny

Instrukcje

  1. Truskawki pokroić na kawałki.
  2. Dodać cukier i zagotować.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie. Dodać do gotujących się truskawek.
  4. Truskawki z mąką zagotować chwilkę aby mąka zgęstniała. Zdjąć z palnika.

Jak zrobić frużelinę z truskawek

AkademiaTortu-Fruzelina-truskawkowa-1
Do pokrojonych na kawałki truskawek dodaję cukier i...
AkademiaTortu-Fruzelina-truskawkowa-2
Gotuję 5-10 minut.
AkademiaTortu-Fruzelina-truskawkowa-3
AkademiaTortu-Fruzelina-truskawkowa-5
Skrobię ziemniaczaną dodaję do zimnej wody i rozrabiam rózgą.
AkademiaTortu-Fruzelina-truskawkowa-6
Dodaję do truskawek.
AkademiaTortu-Fruzelina-truskawkowa-7
Gotuję tylko do momentu aż skrobia zgęstnieje.
AkademiaTortu-Fruzelina-truskawkowa-8
Gorącą frużelinę przekładam do słoiczków.

Przydatne uwagi

  • Schłodzoną frużelinę kładę bezpośrednio na blat biszkoptu.
  • Frużelina truskawkowa może być przygotowana również z mrożonych truskawek.
  • Skrobię ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydzianą.
  • Gorącą, dopiero co przygotowaną frużelinę można przełożyć do wyparzonych słoiczków i zawekować.
  • Szukasz inspiracji na torty? Zerknij na CakeRoom.pl

Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czekoladowy
Kawowy
Mango
Miętowy
Oreo
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Żelka truskawkowa
Żelka truskawkowa

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Frużelina truskawkowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

3 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Frużelina truskawkowa

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe