Szukaj

Babeczki czyli amerykańskie cupcakes

Amerykańskie cupcakes – czy inaczej babeczki to małe, urocze wypieki, które sprawdzą się na wiele okazji. Super wyglądają na słodkim stole, są świetnym prezentem, czy deserem po rodzinnym obiedzie. Zgrabnie ustawione i wyeksponowane mogą być nawet atrakcyjnym tortem!

Proste wykonanie, szybkie pieczenie, niewymagające specjalnych umiejętności ozdabianie – babeczki są idealnym wypiekiem do trenowania swoich umiejętności, do spędzenia wspólnych chwil rodzinnych i jako błyskawiczny ratunek, gdy nagle coś wypadnie.

Babeczki to wypiek raczej łatwy, także dzieci uwielbiają je robić, a szczególnie dekorować. Ich wykonanie nie przysporzy Wam żadnych trudności – pamiętajcie jedynie o tym, aby składniki miały odpowiednią temperaturę. Można je łatwo transportować, więc są doskonałym wyborem w podróż, czy na piknik, a ich największą zaletą jest to, że od razu mamy pojedyncze porcje i nic nie wymaga krojenia!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blaszka do mini babeczek
Papilotki do babeczek
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na babeczki

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

24 babeczki

kategoria

Babeczki i muffinki

Składniki

  • 250 g masła
  • 340 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki samorosnącej self-rising flour*
  • 175 g mąki pszennej
  • 235 ml mleka 215g
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć foremkami.
  2. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
  3. Następnie dodać jajka, po jednym, po dodaniu każdego dobrze mieszając.
  4. Mąkę podzielić na 4 partie i dodawać do masy.
  5. Na przemian z mlekiem, dobrze mieszając po dodaniu każdej partii.
  6. Do masy można dodać kawałki czekolady.
  7. Każdą foremkę do babeczek wypełnić masą do 3/4 jej wysokości.
  8. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 C (350 F) stopni.

Tagi

Jak zrobić cupcakes

Akademia_Tortu-Babeczki-5
Formę do pieczenia babeczek wyłożyć foremkami.
Akademia_Tortu-Babeczki-1
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
Akademia_Tortu-Babeczki-2
Następnie dodać jajka, po jednym, po dodaniu każdego dobrze mieszając.
Akademia_Tortu-Babeczki-3
Mąkę podzielić na 4 partie i dodawać do masy.
Akademia_Tortu-Babeczki-4
Na przemian z mlekiem, dobrze mieszając po dodaniu każdej partii.
Akademia_Tortu-Babeczki-6
Do masy można dodać kawałki czekolady.
Akademia_Tortu-Babeczki-7
Każdą foremkę do babeczek wypełnić masą do 3/4 jej wysokości.
Akademia_Tortu-Babeczki-8
Akademia_Tortu-Babeczki-9
Piec 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.

Przydatne uwagi

  • Jeżeli nie mamy mąki samorosnącej, zamiennie możemy użyć zwykłej mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
  • Muffinki najlepiej smakują pieczone w dniu spożycia.
  • Do dekoracji najlepiej nadają się kremy maślane lub masy cukrowej.
  • Na poniższym zdjęciu, Bożena Furdal z Czekolady nie oszukasz, przyozdobiła je mini toperkami.
  • Pamiętajcie, kremem dekorujemy tylko wystygnięte ciasto, inaczej krem może stracić „formę” a w najgorszym wypadku roztopić się i spłynąć z babeczek!
  • Do dekoracji babeczek Vera Apanovich poleca metalowe tylki.
  • Pamiętajcie, kremem dekorujemy tylko wystygnięte ciasto, inaczej krem może stracić „formę” a w najgorszym wypadku roztopić się i spłynąć z babeczek!
  • Więcej przepisów na babeczki znajdziecie TUTAJ.
  • Bardzo fajne kartoniki na takie wypieki znajdziecie u naszego partnera TUTAJ
  • Jeżeli nie mamy mąki samorosnącej, zamiennie możemy użyć zwykłej mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
  • Z tej porcji wyszło mi 96 mini babeczek. Piekłam je 13 minut w 325F (162C)
  • Babeczki najlepiej smakują pieczone w dniu spożycia :)

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Babeczki cupcakes

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

5 Responses

      1. Dzień dobry. Mam pytanie w podanym linku w przepisie na mąkę samorosnącą jest na 300 g mąka +1łyżeczka proszku do pieczenia + 2 łyżeczka sody, a w przepisie tu na stronie na 200 g +2 łyżeczki proszku +0,5 łyżeczki soli. Który jest właściwy

        1. Ido znalazłam na necie wiele sposobów na zrobienie swojej mąki samo rosnącej. Jeden to właśnie z polskiego bloga, do którego podałam link w przepisie. Jednak jak wrzucisz w Google „self rising flour” wyskoczy ich więcej. Osobiście staram się mieć gotową, kupną na składzie 😉

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Babeczki czyli amerykańskie cupcakes

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe