fbpx

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe coraz częściej gości na naszych stołach, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Połączone z korzennymi przyprawami rozgrzewa nasze serca i dusze. Świetnie łączy się z kremami na bazie serka śmietankowego np. mascarpone, a także z bakaliami. Warto dodać do niego orzechy włoskie, rodzynki, czy skórkę pomarańczową. Przedstawiam przepis na ciasto marchewkowe – smaczne, wilgotne, które nadaje się również na tort!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na idealne ciasto marchewkowe

 

Ciasto marchewkowe

Magda Kubiś
Rozgrzewające ciasto marchewkowe. Idealne na każdą okazję.
porcje 2 blaty fi20, każdy ~5cm wysoki
kategoria Deser

Składniki
  

  • 3 szklanki drobno startej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje
 

  • Przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszać razem.
  • Jajka rozbić i wymieszać z olejem i ekstraktem z wanilii.
  • Połączyć i wymieszać wszystko razem w mikserze na średnich obrotach.
  • Zmniejszyć obroty miksera na małe i dodać marchewkę. Wymieszać.
  • Dwie blaszki fi20 wysmarować smarowidłem do blach. Ciasto marchewkowe podzielić na dwie, równe części i rozłożyć na blaszkach.
  • Ciasto marchewkowe piec w temperaturze w 175°C (350F), około 35 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona w środek będzie sucha.

Uwagi

Do ciasta marchewkowego można dodać rodzynki, orzechy lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Tradycyjnie, ciasto przekłada się kremem z serka śmietankowego.
 

Jak zrobić ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Marchewkę obrać, pokroić na kawałki.
Ciasto marchewkowe
Ja używam Thermomix aby zetrzeć ale można na tarce.
Ciasto marchewkowe
Wszystkie mokre składniki...
Ciasto marchewkowe
wymieszać razem.
Ciasto marchewkowe
Wszystkie suche składniki...
Ciasto marchewkowe
wymieszać razem.
Ciasto marchewkowe
Dodać suche składniki do masy jajecznej.
Ciasto marchewkowe
Wymieszać.
Ciasto marchewkowe
Dodać marchewkę.
Ciasto marchewkowe
Posiekane orzechy, skórkę z pomarańczy...
Ciasto marchewkowe
Wymieszać.
Ciasto marchewkowe
Rozlać do wysmarowanych smarowidłem blach. Piec w 170C (350F) około ~30min

Przydatne uwagi

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Ciasto marchewkowe pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

20 odpowiedzi

    1. Tak można. Czas pieczenia na pewno krótszy jeżeli ciasto będzie rozlane do mniejszych foremek, na przykład do muffinkowych. Po 20 minutach pieczenia sprawdziłabym patyczkiem czy są gotowe i w zależności od tego dostosowała czas pieczenia.

    1. Zależy od tego jakiej konsystencji jest serek, który masz. Ja mieszkam w USA i tutaj jest on bardzo gęsty, więc i krem wychodzi gęsty. Dlatego tez mi lepiej się rozprowadza ten krem po blatach lekko jeszcze ciepłych.

  1. Mogę upiec cale ciasto w rancie o średnicy 20 cm ? Upiecze się i bd w miarę wysoki. Niby takie ciasto powinno się mieć do 1.45h
    Córka chrzestna chce tort marchewkowy na urodziny trzeba działać 😉

    1. Jeżeli w rancie to trzeba koniecznie dobrze zabezpieczyć dól rantu, żeby ciasto nie wypłynęło. Możesz użyć metalowych gwoździ do dekoracji kwiatów maślanych i je dać w środek rantu i zalać ciastem – one się nagrzeją w trakcie pieczenia i pomogą się środkowi upiec szybciej. Czas pieczenia to pojęcie względne. Ja zawsze piekę do suchego patyczka…

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale