Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Ciasto marchewkowe

Wilgotne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe coraz częściej gości na naszych stołach, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Połączone z korzennymi przyprawami rozgrzewa nasze serca i dusze. Świetnie łączy się z kremami na bazie serka śmietankowego np. mascarpone, a także z bakaliami. Warto dodać do niego orzechy włoskie, rodzynki, czy skórkę pomarańczową. Przedstawiam przepis na ciasto marchewkowe – smaczne, wilgotne, które nadaje się również na tort!

Przepis na idealne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe - przepis
5 from 3 votes
Drukuj

Przepis na rozgrzewające ciasto marchewkowe

Course Dessert
Cuisine American
Keyword Biszkopt
40 minutes
1 hour 30 minutes
Porcje 2 blaty fi20, każdy ~5cm wysoki
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 3 szklanki drobno startej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje

  1. Przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszać razem.

  2. Jajka rozbić i wymieszać z olejem i ekstraktem z wanilii.

  3. Połączyć i wymieszać wszystko razem w mikserze na średnich obrotach.

  4. Zmniejszyć obroty miksera na małe i dodać marchewkę. Wymieszać.

  5. Dwie blaszki fi20 wysmarować smarowidłem do blach. Ciasto marchewkowe podzielić na dwie, równe części i rozłożyć na blaszkach.

  6. Ciasto marchewkowe piec w temperaturze w 175°C (350F), około 35 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona w środek będzie sucha.

Notatki

Do ciasta marchewkowego można dodać rodzynki, orzechy lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

Tradycyjnie, ciasto przekłada się kremem z serka śmietankowego.

 

Przepis na krem z serka śmietankowego

5 from 3 votes
Drukuj

Krem z serka śmietankowego, Philadelphia

Krem na bazie serka śmietankowego Philadelphia - idealny do ciasta marchewkowego.

Course Dessert
Cuisine American
Keyword Krem
15 minutes
15 minutes

Składniki

  • 455 g przesianego cukru pudru
  • 250 g serka śmietankowego n.p. Philadelphia
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki utrzeć w mikserze na średnich obrotach, na gładką masę. Można dodać szklankę zmielonych orzechów n.p. pekanów.

Jak zrobić ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe wilgotne
Marchewkę obrać, pokroić na kawałki.
przepis na ciasto marchewkowe
Ja używam Thermomix aby zetrzeć ale można na tarce.
Wszystkie suche składniki ...
Wymieszać razem...
Wszystkie mokre składniki...
Wymieszać razem...
ciasto marchewkowe na oleju
Dodać suche składniki...
Masa na ciasto marchewkowe
Wymieszać razem...
tradycyjne ciasto marchewkowe
Dodać marchewkę...
przygotowanie ciasta marchewkowego
Posiekane orzechy, skórkę z pomarańczy...
Masa na ciasto marchewkowe
Wymieszać...
przygotowanie ciasta marchewkowego
Rozlać do wysmarowanych smarowidłem blach. Piec w 170C (350F) około ~30min

Przydatne uwagi

Krem z serka śmietankowego jest tradycyjnie używany do przełożenia ciasta marchewkowego. Jednak ciasto marchewkowe można też przygotować w formie tortu. Będzie pysznie smakować przełożone kremem śmietankowym i otynkowane kremem maślanym czy czekoladowym ganache

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

12 odpowiedzi

  1. Witam, tort marchewkowy na zdjęciu ma 3 blaty i jest dwa razy przełożony. Jak upieke w dwóch formach to na ile blatów mam pokroić. Każdy na dwa to mam 4 blaty. A na zdjęciu są 3.
    ???

    1. Oczywiście. Możliwe, że wydłuży się czas pieczenia wtedy ale trzeba po prostu sprawdzać patyczkiem i wyjąć kiedy będzie gotowe.

    1. Tak można. Czas pieczenia na pewno krótszy jeżeli ciasto będzie rozlane do mniejszych foremek, na przykład do muffinkowych. Po 20 minutach pieczenia sprawdziłabym patyczkiem czy są gotowe i w zależności od tego dostosowała czas pieczenia.

  2. Ciasto przekladamy kremem dopiero po calkowitym ostygnieciu? Zamiast skorki pomaranczowej dodalam cytrynowej plus rodzynki. Krem zmieszalam z orzechami wloskimi

    1. Zależy od tego jakiej konsystencji jest serek, który masz. Ja mieszkam w USA i tutaj jest on bardzo gęsty, więc i krem wychodzi gęsty. Dlatego tez mi lepiej się rozprowadza ten krem po blatach lekko jeszcze ciepłych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie