Ciasto marchewkowe

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ciasto marchewkowe coraz częściej gości na naszych stołach, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Połączone z korzennymi przyprawami rozgrzewa nasze serca i dusze. Świetnie łączy się z kremami na bazie serka śmietankowego np. mascarpone, a także z bakaliami. Warto dodać do niego orzechy włoskie, rodzynki, czy skórkę pomarańczową. Przedstawiam przepis na ciasto marchewkowe – smaczne, wilgotne, które nadaje się również na tort!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Przepis na idealne ciasto marchewkowe

 

Ciasto marchewkowe

Magda Kubiś
Rozgrzewające ciasto marchewkowe. Idealne na każdą okazję.
Prep Time 40 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Course Deser
Cuisine Amerykańska
Servings 2 blaty fi20, każdy ~5cm wysoki

Składniki
  

  • 3 szklanki drobno startej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje
 

  • Przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszać razem.
  • Jajka rozbić i wymieszać z olejem i ekstraktem z wanilii.
  • Połączyć i wymieszać wszystko razem w mikserze na średnich obrotach.
  • Zmniejszyć obroty miksera na małe i dodać marchewkę. Wymieszać.
  • Dwie blaszki fi20 wysmarować smarowidłem do blach. Ciasto marchewkowe podzielić na dwie, równe części i rozłożyć na blaszkach.
  • Ciasto marchewkowe piec w temperaturze w 175°C (350F), około 35 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona w środek będzie sucha.

Notes

Do ciasta marchewkowego można dodać rodzynki, orzechy lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Tradycyjnie, ciasto przekłada się kremem z serka śmietankowego.
 
Keyword Biszkopt
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Marchewkę obrać, pokroić na kawałki.
Ciasto marchewkowe
Ja używam Thermomix aby zetrzeć ale można na tarce.
Ciasto marchewkowe
Wszystkie mokre składniki...
Ciasto marchewkowe
wymieszać razem.
Ciasto marchewkowe
Wszystkie suche składniki...
Ciasto marchewkowe
wymieszać razem.
Ciasto marchewkowe
Dodać suche składniki do masy jajecznej.
Ciasto marchewkowe
Wymieszać.
Ciasto marchewkowe
Dodać marchewkę.
Ciasto marchewkowe
Posiekane orzechy, skórkę z pomarańczy...
Ciasto marchewkowe
Wymieszać.
Ciasto marchewkowe
Rozlać do wysmarowanych smarowidłem blach. Piec w 170C (350F) około ~30min

Przydatne uwagi

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Ciasto marchewkowe pin

20 odpowiedzi

    1. Tak można. Czas pieczenia na pewno krótszy jeżeli ciasto będzie rozlane do mniejszych foremek, na przykład do muffinkowych. Po 20 minutach pieczenia sprawdziłabym patyczkiem czy są gotowe i w zależności od tego dostosowała czas pieczenia.

    1. Zależy od tego jakiej konsystencji jest serek, który masz. Ja mieszkam w USA i tutaj jest on bardzo gęsty, więc i krem wychodzi gęsty. Dlatego tez mi lepiej się rozprowadza ten krem po blatach lekko jeszcze ciepłych.

    1. Jeżeli w rancie to trzeba koniecznie dobrze zabezpieczyć dól rantu, żeby ciasto nie wypłynęło. Możesz użyć metalowych gwoździ do dekoracji kwiatów maślanych i je dać w środek rantu i zalać ciastem – one się nagrzeją w trakcie pieczenia i pomogą się środkowi upiec szybciej. Czas pieczenia to pojęcie względne. Ja zawsze piekę do suchego patyczka…

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy