Szukaj

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to pyszny wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom słodkości. To ciasto charakteryzuje się nie tylko intensywnym smakiem marchewki, ale także wilgotną i puszystą konsystencją.

Ciasto marchewkowe coraz częściej gości na naszych stołach, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Połączone z korzennymi przyprawami rozgrzewa nasze serca i dusze.

Ciasto z marchewki można podawać na wiele sposobów. Świetnie łączy się z kremami na bazie serka śmietankowego a także z bakaliami. Warto dodać do niego orzechy włoskie, rodzynki, czy skórkę pomarańczową. Przedstawiam przepis na ciasto marchewkowe – smaczne, wilgotne, które nadaje się również na tort!

To wypiek, który doskonale sprawdza się jako przekąska na przyjęciach, ale także jako deser na rodzinne uroczystości czy święta. Jest to również dobry wybór dla osób, które szukają zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych ciast, ponieważ marchewki są bogate w witaminy i minerały.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Płaska blaszka do pieczenia
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Przepis na idealne ciasto marchewkowe

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

2 blaty fi20

kategoria

Ciasto

Ciasto marchewkowe

Składniki

  • 500 g drobno startej marchewki
  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 250 g oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje

  1. Przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszać razem.
  2. Jajka rozbić i wymieszać z olejem i ekstraktem z wanilii.
  3. Połączyć i wymieszać wszystko razem w mikserze na średnich obrotach.
  4. Zmniejszyć obroty miksera na małe i dodać marchewkę. Wymieszać.
  5. Dwie blaszki fi20 wysmarować smarowidłem do blach. Ciasto marchewkowe podzielić na dwie, równe części i rozłożyć na blaszkach.
  6. Ciasto marchewkowe piec w temperaturze w 175°C (350F), około 35 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona w środek będzie sucha.

Tagi

Jak zrobić ciasto marchewkowe

Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-01
Marchewkę obrać, pokroić na kawałki.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-02
Ja używam Thermomix aby zetrzeć ale można na tarce.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-03
Wszystkie mokre składniki...
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-05
wymieszać razem.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-04
Wszystkie suche składniki...
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-06
wymieszać razem.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-07
Dodać suche składniki do masy jajecznej.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-08
Wymieszać.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-09
Dodać marchewkę.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-10
Posiekane orzechy, skórkę z pomarańczy...
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-11
Wymieszać.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-13
Rozlać do wysmarowanych smarowidłem blach. Piec w 170C (350F) około ~30 min

Przydatne uwagi

  • Jeśli używacie szklanek do odmierzania (w USA cups), to szklanka ma 250 ml pojemności. Wtedy:
    • 3 szklanki marchewki
    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka cukru
    • 1 1/4 szklanki oleju
    • reszta składników jak wyżej w przepisie

 

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Przelicznik foremek
Przelicznik foremek

Przypnij na pinterest

Ciasto marchewkowe

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

23 Responses

    1. Tak można. Czas pieczenia na pewno krótszy jeżeli ciasto będzie rozlane do mniejszych foremek, na przykład do muffinkowych. Po 20 minutach pieczenia sprawdziłabym patyczkiem czy są gotowe i w zależności od tego dostosowała czas pieczenia.

    2. Witam. Ja mam takie pytanie odnosnie cukru czy to moze byc cukier puder z ksylitolu? I czy to ciasto mozna zrobic jako bezglutenowe ? Jesli tak to jakie proporcje i jakie maki dodac? Z gory dziekuje i pozdrawiam.

    1. Zależy od tego jakiej konsystencji jest serek, który masz. Ja mieszkam w USA i tutaj jest on bardzo gęsty, więc i krem wychodzi gęsty. Dlatego tez mi lepiej się rozprowadza ten krem po blatach lekko jeszcze ciepłych.

    1. Jeżeli w rancie to trzeba koniecznie dobrze zabezpieczyć dól rantu, żeby ciasto nie wypłynęło. Możesz użyć metalowych gwoździ do dekoracji kwiatów maślanych i je dać w środek rantu i zalać ciastem – one się nagrzeją w trakcie pieczenia i pomogą się środkowi upiec szybciej. Czas pieczenia to pojęcie względne. Ja zawsze piekę do suchego patyczka…

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Ciasto marchewkowe

29 zł

1
DALEJ
2
Last Page
Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe