Wilgotne ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe coraz częściej gości na naszych stołach, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Połączone z korzennymi przyprawami rozgrzewa nasze serca i dusze. Świetnie łączy się z kremami na bazie serka śmietankowego np. mascarpone, a także z bakaliami. Warto dodać do niego orzechy włoskie, rodzynki, czy skórkę pomarańczową. Przedstawiam przepis na ciasto marchewkowe – smaczne, wilgotne, które nadaje się również na tort!
Przepis na idealne ciasto marchewkowe
Przepis na rozgrzewające ciasto marchewkowe
Składniki
- 3 szklanki drobno startej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 1 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcje
-
Przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszać razem.
-
Jajka rozbić i wymieszać z olejem i ekstraktem z wanilii.
-
Połączyć i wymieszać wszystko razem w mikserze na średnich obrotach.
-
Zmniejszyć obroty miksera na małe i dodać marchewkę. Wymieszać.
-
Dwie blaszki fi20 wysmarować smarowidłem do blach. Ciasto marchewkowe podzielić na dwie, równe części i rozłożyć na blaszkach.
-
Ciasto marchewkowe piec w temperaturze w 175°C (350F), około 35 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona w środek będzie sucha.
Notatki
Do ciasta marchewkowego można dodać rodzynki, orzechy lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Tradycyjnie, ciasto przekłada się kremem z serka śmietankowego.
Przepis na krem z serka śmietankowego
Krem z serka śmietankowego, Philadelphia
Krem na bazie serka śmietankowego Philadelphia - idealny do ciasta marchewkowego.
Składniki
- 455 g przesianego cukru pudru
- 250 g serka śmietankowego n.p. Philadelphia
- 250 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcje
-
Wszystkie składniki utrzeć w mikserze na średnich obrotach, na gładką masę. Można dodać szklankę zmielonych orzechów n.p. pekanów.
Jak zrobić ciasto marchewkowe
Przydatne uwagi
Krem z serka śmietankowego jest tradycyjnie używany do przełożenia ciasta marchewkowego. Jednak ciasto marchewkowe można też przygotować w formie tortu. Będzie pysznie smakować przełożone kremem śmietankowym i otynkowane kremem maślanym czy czekoladowym ganache!
16 Responses
Witam, tort marchewkowy na zdjęciu ma 3 blaty i jest dwa razy przełożony. Jak upieke w dwóch formach to na ile blatów mam pokroić. Każdy na dwa to mam 4 blaty. A na zdjęciu są 3.
???
Mozna upiec w 2 formach, kazda przekroic na pol i przelozyc kremem. Kremu spokojnie wystarczy 🙂
Można piec w jednej formie? np. 24 cm i przekroić tylko na 2 blaty?
Oczywiście. Możliwe, że wydłuży się czas pieczenia wtedy ale trzeba po prostu sprawdzać patyczkiem i wyjąć kiedy będzie gotowe.
Witam czy mogę zrobić z tego przepisu muffinki? Babeczki? Czy mam zmienić czas pieczenia ?
Tak można. Czas pieczenia na pewno krótszy jeżeli ciasto będzie rozlane do mniejszych foremek, na przykład do muffinkowych. Po 20 minutach pieczenia sprawdziłabym patyczkiem czy są gotowe i w zależności od tego dostosowała czas pieczenia.
Ciasto jest pyszne chociaż wydaje mi się, że proporcja cukru pudru do masła w masie jest za duża.
Piszesz o kremie? Zawsze można dać mniej, wedle uznania.
Ciasto przekladamy kremem dopiero po calkowitym ostygnieciu? Zamiast skorki pomaranczowej dodalam cytrynowej plus rodzynki. Krem zmieszalam z orzechami wloskimi
Zależy od tego jakiej konsystencji jest serek, który masz. Ja mieszkam w USA i tutaj jest on bardzo gęsty, więc i krem wychodzi gęsty. Dlatego tez mi lepiej się rozprowadza ten krem po blatach lekko jeszcze ciepłych.
A jak pozniej przechowujesz ciasto ? W lodowce mozna ?
Tak, jak najbardziej.
Aż 455g cukru pudru do masy z serka?
Tak. Możesz dać mniej, ale konsystencja będzie wtedy inna.
Mogę upiec cale ciasto w rancie o średnicy 20 cm ? Upiecze się i bd w miarę wysoki. Niby takie ciasto powinno się mieć do 1.45h
Córka chrzestna chce tort marchewkowy na urodziny trzeba działać 😉
Jeżeli w rancie to trzeba koniecznie dobrze zabezpieczyć dól rantu, żeby ciasto nie wypłynęło. Możesz użyć metalowych gwoździ do dekoracji kwiatów maślanych i je dać w środek rantu i zalać ciastem – one się nagrzeją w trakcie pieczenia i pomogą się środkowi upiec szybciej. Czas pieczenia to pojęcie względne. Ja zawsze piekę do suchego patyczka…