Ciasto marchewkowe

Smaczne, wilgotne, ciasto marchewkowe, które nadaje się również na tort!

Keyword Biszkopt
Porcje 2 blaty fi20, każdy ~5cm wysoki
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 3 szklanki drobno startej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje

  1. Przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszać razem.

  2. Jajka rozbić i wymieszać z olejem i ekstraktem z wanilii.

  3. Połączyć i wymieszać wszystko razem w mikserze na średnich obrotach.

  4. Zmniejszyć obroty miksera na małe i dodać marchewkę. Wymieszać.

  5. Dwie blaszki fi20 wysmarować smarowidłem do blach. Ciasto podzielić na połowę i rozłożyć równo w blaszkach.

  6. Piec w temperaturze w 175C (350F), około 35 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona w środek wyjdzie sucha.

Notatki

Do ciasta można dodać rodzynki, orzechy lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

Tradycyjnie, ciasto przekłada się kremem z serka śmietankowego.

 

Krem z serka śmietankowego, Philadelphia

Krem na bazie serka śmietankowego Philadelphia - idealny do ciasta marchewkowego.

Składniki

  • 455 g przesianego cukru pudru
  • 250 g serka śmietankowego n.p. Philadelphia
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki utrzeć w mikserze na średnich obrotach, na gładką masę. Można dodać szklankę zmielonych orzechów n.p. pekanów.

Marchewkę obrać, pokroić na kawałki.
Ja używam Thermomix aby zetrzeć ale można na tarce.
Wszystkie suche składniki ...
Wymieszać razem...
Wszystkie mokre składniki...
Wymieszać razem...
Dodać suche składniki...
Wymieszać razem...
Dodać marchewkę...
Posiekane orzechy, skórkę z pomarańczy...
Wymieszać...
Rozlać do wysmarowanych smarowidłem blach. Piec w 170C (350F) około ~30min

Zobacz rownież

0/5 (0 Reviews)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *