Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Ciasto marchewkowe to pyszny wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom słodkości. To ciasto charakteryzuje się nie tylko intensywnym smakiem marchewki, ale także wilgotną i puszystą konsystencją.
Ciasto marchewkowe coraz częściej gości na naszych stołach, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Połączone z korzennymi przyprawami rozgrzewa nasze serca i dusze.
Ciasto z marchewki można podawać na wiele sposobów. Świetnie łączy się z kremami na bazie serka śmietankowego a także z bakaliami. Warto dodać do niego orzechy włoskie, rodzynki, czy skórkę pomarańczową. Przedstawiam przepis na ciasto marchewkowe – smaczne, wilgotne, które nadaje się również na tort!
To wypiek, który doskonale sprawdza się jako przekąska na przyjęciach, ale także jako deser na rodzinne uroczystości czy święta. Jest to również dobry wybór dla osób, które szukają zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych ciast, ponieważ marchewki są bogate w witaminy i minerały.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
20 minut
2 blaty fi20
Ciasto
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
23 Responses
Witam, tort marchewkowy na zdjęciu ma 3 blaty i jest dwa razy przełożony. Jak upieke w dwóch formach to na ile blatów mam pokroić. Każdy na dwa to mam 4 blaty. A na zdjęciu są 3.
???
Mozna upiec w 2 formach, kazda przekroic na pol i przelozyc kremem. Kremu spokojnie wystarczy 🙂
Można piec w jednej formie? np. 24 cm i przekroić tylko na 2 blaty?
Oczywiście. Możliwe, że wydłuży się czas pieczenia wtedy ale trzeba po prostu sprawdzać patyczkiem i wyjąć kiedy będzie gotowe.
Witam czy mogę zrobić z tego przepisu muffinki? Babeczki? Czy mam zmienić czas pieczenia ?
Tak można. Czas pieczenia na pewno krótszy jeżeli ciasto będzie rozlane do mniejszych foremek, na przykład do muffinkowych. Po 20 minutach pieczenia sprawdziłabym patyczkiem czy są gotowe i w zależności od tego dostosowała czas pieczenia.
Witam. Ja mam takie pytanie odnosnie cukru czy to moze byc cukier puder z ksylitolu? I czy to ciasto mozna zrobic jako bezglutenowe ? Jesli tak to jakie proporcje i jakie maki dodac? Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Osobiście nigdy nie próbowałam z tymi zamiennikami. Po prostu trzeba sprobować – w tych samych proporcjach co w przepisie.
Ciasto jest pyszne chociaż wydaje mi się, że proporcja cukru pudru do masła w masie jest za duża.
Piszesz o kremie? Zawsze można dać mniej, wedle uznania.
Zwazyl mi sie krem, da sie to odratowac 🙁
Zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-uratowac-zwarzony-krem/
Ciasto przekladamy kremem dopiero po calkowitym ostygnieciu? Zamiast skorki pomaranczowej dodalam cytrynowej plus rodzynki. Krem zmieszalam z orzechami wloskimi
Zależy od tego jakiej konsystencji jest serek, który masz. Ja mieszkam w USA i tutaj jest on bardzo gęsty, więc i krem wychodzi gęsty. Dlatego tez mi lepiej się rozprowadza ten krem po blatach lekko jeszcze ciepłych.
A jak pozniej przechowujesz ciasto ? W lodowce mozna ?
Tak, jak najbardziej.
Aż 455g cukru pudru do masy z serka?
Tak. Możesz dać mniej, ale konsystencja będzie wtedy inna.
Mogę upiec cale ciasto w rancie o średnicy 20 cm ? Upiecze się i bd w miarę wysoki. Niby takie ciasto powinno się mieć do 1.45h
Córka chrzestna chce tort marchewkowy na urodziny trzeba działać 😉
Jeżeli w rancie to trzeba koniecznie dobrze zabezpieczyć dól rantu, żeby ciasto nie wypłynęło. Możesz użyć metalowych gwoździ do dekoracji kwiatów maślanych i je dać w środek rantu i zalać ciastem – one się nagrzeją w trakcie pieczenia i pomogą się środkowi upiec szybciej. Czas pieczenia to pojęcie względne. Ja zawsze piekę do suchego patyczka…
I te gwozdzie potem się wyciaga ze spodu ciasta, rozumiem?:) Tez zamierzam upiec w rancie i boje sie ze mi wyplynie dolem, bo jest rzadkie..
Trzeba by mocno rant zabezpieczyć. Tak, po upieczeniu gwoździe się wyciąga.
Ja akurat nie mam Thermomixa ale spokojnie można też użyć blendera kielichowego – u mnie dobrze sobie radzi Ariete, jest szybciej niż na tarce 😀 A przepis jest fantastyczny