Szukaj

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami poleca się serdecznie jako osłoda tej smutniejszej części jesieni, gdy dopadły nas już słoty, mgły i rozmoczone liście. Ta cudownie otulająca i rozgrzewająca kompozycja słodkiego sera, pachnących jabłek i chrupiących karmelizowanych orzechów skradnie Wasze serca i napełni domy wspaniałym aromatem rodzinnej jesieni.

Przepis na sernik z jabłkami urodził się oczywiście na skutek przeglądu lodówki w duchu no waste. Znalazłam w niej mascarpone i serek Philadelphia, które powoli zbliżały się do terminu, a w spiżarni miałam wciąż masę jabłek po wycieczkę do Georgii, postanowiłam więc połączyć je ze sobą. Spód przygotowałam z resztek zamrożonego biszkoptu.

Na wierzch sernika wyłożyłam pokrojone jabłka, obtoczone w przyprawie pumpkin spice, którą testowałyśmy w przepisie na Pumpkin Spice Cakesicles. Z przyprawą można pokombinować i dopasować ją do swojego smaku, można oczywiście użyć sam cynamon. Gdy sernik fajnie się zapiekł, dołożyłam na wierzch karmelizowane włoskie orzechy, które nadały sernikowi świetnej chrupkości. Dodatkowo polałam całość sosem karmelowym, a spód wzbogaciłam o mielone włoskie orzechy, żeby podbić smak.

Sernik z jabłkami smakował obłędnie całej mojej rodzinie i zebrał same zachwyty na dzielnicowej imprezce muzycznej!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Rant
Papier do pieczenia
Rózga
Szpatułka silikonowa

Sernik z jabłkami

5/5

czas przygotowania

2 godziny

ilość porcji

18 porcji

kategoria

Ciasto

Sernik z jabłkami

Składniki

Spód

 

Masa serowa

  • 500 g serka kremowego (np. Philadelphia)
  • 500 g mascarpone
  • 200 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • ekstrakt z wanilii
  • łyżka mąki ziemniaczanej (zobacz przydatne uwagi)

 

Jabłka

  • 450 g pokrojonych w kosteczkę jabłek
  • 50 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy Pumpkin Spice 

 

Karmelizowane orzechy

  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g drobnego cukru

Instrukcje

Spód

  1. Biszkopt i orzechy zmielić w malakserze (ja używam do tego TM).
  2. Dodać miękkie, pokrojone w kostkę masło.
  3. Wymieszać wszystko razem aby powstała masa tekstury gęstej pasty.
  4. Wyłożyć masą przygotowaną blaszkę o średnicy 20 centymetrów.
  5. Piec 10 minut w temperaturze 175 C (~350 F).

 

Masa serowa

  1. Sery i cukier umieścić w misie miksera.
  2. Utrzeć na pulchną masę, tak aby nie było grudek.
  3. Dodawać po jednym jajku, mieszając masę po dodaniu każdego jajka.
  4. Dodać wanilię, wymieszać.
  5. Masę wylać na przestudzony spód.

 

Karmelizowane orzechy

  1. Cukier wysypać na patelnię. Pogrzać do momentu aż się rozpuści i nabierze ciemnozłotego koloru.
  2. Dodać posiekane orzechy i dobrze wymieszać - tak aby wszystkie kawałki orzechów zostały obtoczone karmelem.
  3. Przełożyć na papier do pieczenia lub silikonową matę i poszczekać aż przestygną.
  4. Ostudzone orzechy pokruszyć (świetnie do tego nadaje się wałek lub tłuczek do mięsa).

 

Jabłka

  1. Jabłka pokroić w drobną kostkę.
  2. Pokrojone jabłka wymieszać z cukrem i przyprawami.
  3. Masło podgrzać na patelni aby zbrązowiało.
  4. Do masła dodać jabłka. Piec na średnim gazie do momentu aż puszczą sok.
  5. Dodać łyżkę mąki i zamieszać do momentu aż sok z jabłek zgęstnieje. Przestudzić.

Jabłka wyłożyć na górę masy serowej. Sernik wstawić do większej blaszki wypełnionej wodą i piec około 1 godziny 15 minut w 170 C (~340 F) lub do momentu kiedy środek sernika się zetnie. Aby sernik nie popękał, po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwi. Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Górę wystudzonego sernika wyłożyć pokruszonymi orzechami i polać sosem karmelowym.

Tagi

Jak zrobić spód do sernika

Do sernika z jabłkami przygotowałam spód z ciasta biszkoptowego. Zalegało mi w zamrażarce parę blatów tradycyjnego biszkoptu jak i biszkoptu czekoladowego. Zawsze kiedy zostają mi resztki biszkoptu, czy to skrawki z rzeźbionego tortu antygrawitacyjnego czy nawet całe blaty biszkoptu – zawsze je zamrażam aby móc je później wykorzystać. Biszkopt świetnie się mrozi i zawsze można go do czegoś wykorzystać! W tej wersji sernika z jabłkami spód do sernika przygotowałam z resztek jasnego biszkoptu.

Więcej na temat wykorzystania resztek znajdziecie w osobnym wpisie na naszym Blogu.

Jeśli jednak nie macie pod ręką resztek biszkoptu, bardzo prosty i smaczny spód do sernika można również przygotować z różnego rodzaju gotowych ciasteczek – zerknijcie na nasz przepis na Sernik nowojorski.

Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-03
Orzechy zmielić w malakserze lub TM.
Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-04
Dodać pokruszony biszkopt i masło. Zmielić razem.
Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-05
Masą wyłożyć dno przygotowanej blaszki.
spód do sernika
Masę piec około 10 minut 1 170 C (350 F).

Jak zrobić karmelizowane orzechy

Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-18
Cukier wysypać na patelnię. Pogrzać do momentu aż się rozpuści i nabierze ciemnozłotego koloru.
Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-19
Dodać posiekane orzechy i dobrze wymieszać...
karmelizowane orzechy
tak aby wszystkie kawałki orzechów zostały obtoczone karmelem.
Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-27
Ostudzone, karmelizowane orzechy pokruszyć. Świetnie do tego nadaje się wałek lub tłuczek do mięsa!
karmelizowane orzechy

Jak zrobić sernik z jabłkami

Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-09
Masło podgrzać na patelni aby zbrązowiało.
Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-11
Dodać pokrojone drobno jabłka z cukrem i przyprawami.
Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-12
Smażyć aż jabłka puszczą lekko sok, około 10 minut.
Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-13
Dodać łyżkę mąki i zamieszać do momentu aż sok z jabłek zgęstnieje. Przestudzić.
Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-07
Ser i cukier utrzeć w mikserze na gładką masę.
Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-08
Pojedyńczo dodawać jajka.
Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-14
Masę wyłożyć na podpieczony spód.
Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-16
Jabłka wyłożyć na górę sernika.
Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-17
Blaszkę z sernikiem włożyć do większej blaszki i przestrzeń pomiędzy wypełnić gorącą wodą. Piec około 1 h 15 min w 170 C.
Akademia Tortu - Sernik z jabłkami-28
Przestudzony sernik schłodzić w lodówce przez parę godzin. Zobacz przydatne uwagi niżej!

Sposób na wyjęcie sernika z blaszki bez uszkodzenia

Ponieważ sernik piekę w blaszce w kąpieli wodnej, a nie w tortownicy, opracowałam sobie sposób aby go prosto z niej wyciągnąć bez uszkodzenia.

  1. Zimny sernik oddzielam od blaszki nożem.
  2. Na górę kładę podkład pod tort.
  3. Sernik przewracam "do góry nogami na podkład i zdejmuję papier do pieczenia.
  4. Na górę kładę docelową paterę, lub inne naczynie, na którym gotowy sernik będzie podany.
  5. Znów przewracam sernik.
  6. Zdejmuję oczywiście podkład i zdobię sernik.

Przydatne uwagi

  1. Do sernika z jabłkami można wykorzystać różne rodzaje jabłek.
  2. Karmelizowane orzechy można oczywiście zrobić z różnego rodzaju orzechów. Świetnie nadają się do tego również orzechy pekan. Osobiście staram się użyć do spodu sernika takiego samego rodzaju orzechów jak na jego górę.
  3. Aby sernik nie opadł ani nie popękał zawsze po upieczeniu pozostawiam go w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
  4. Upieczony, wystudzony sernik chłodzę w lodówce. Zimny sernik jest zdecydowanie prościej wyciągnąć z formy bez uszkodzenia.
  5. Mąka ziemniaczana – napisałam, że dodanie jej jest opcjonalne ponieważ wszystko zależy od konsystencji sera jakiego użyjecie. Z doświadczenia wiem, że serek Philadelphia potrafi mieć luźną konsystencje w niektórych krajach – w USA tu gdzie mieszkam jest on bardzo gęsty. To samo dotyczy się mascarpone – wydaje się, że różni producenci różnie go robią. Jeśli masa będzie wydawała się Wam bardzo rzadka dodajcie do niej łyżkę mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej.
  6. Poeksperymentujcie z rodzajami sera! Sernik z jabłkami można przygotować z samego twarogu, lub z twarogu mieszanego z mascarpone czy ricottą. W jednej z moich wersji sernik przygotowałam z serka cream cheese pół na pół z serem ricotta. Każda wersja była smaczna!
spód do sernika

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Sos karmelowy karmel
Sos karmelowy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie

Przypnij na pinterest

Sernik z jabłkami

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ