Szukaj

New York cheesecake czyli sernik nowojorski

Dzisiaj podam wam mój sprawdzony przepis na sernik nowojorski! Od prawie 30 lat jest on niezmiennie moim faworytem wsród tradycyjnych amerykańskich deserów! A, że mieszkam w Nowym Yorku jest tym bardziej bliski mojemu sercu!

Tradycyjny, sernik nowojorski jest na bazie serka kremowego, takiego jak na przykład Philadelphia Cream Cheese. Sernik nowojorski z serka Philadelphia wyróżnia się swoją gęstą, aksamitną konsystencją i delikatnym smakiem wanilii. Charakteryzuje się on głębokim, chrupiącym spodem z herbatników i kremową masą serową na wierzchu.  To właśnie dzięki użyciu serka kremowego, sernik nowojorski jest lekki, puszysty i praktycznie rozpływa się w ustach.

To ciasto zyskało popularność nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również na całym świecie. Sernik nowojorski stał się jednym z symboli amerykańskiej kuchni. Jeśli nie próbowałeś jeszcze sernika nowojorskiego, zdecydowanie warto spróbować tego wspaniałego ciasta o intensywnym smaku i kremowej konsystencji.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Płaska blaszka do pieczenia
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Przepis na sernik nowojorski

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 sernik fi23

kategoria

Ciasto

Sernik nowojorski

Składniki

Spód

  • 200 g zmielonych biszkoptów waniliowych
  • 100 g zmielonych orzechów pekan
  • 125 g masła

Masa serowa

  • 1 kg serka kremowego typu Philadelphia
  • 5 dużych jajek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Opcjonalnie - rodzynki skórka pomarańczowa

Instrukcje

Spód

  1. Orzechy i biszkopty zmielić drobno.
  2. Dodać chłodne masło.
  3. Wymieszać wszystko razem.
  4. Masę wyłożyć na spód tortownicy fi23cm, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko przyklepać.
  5. Piec w 180C (350F) około 10 minut.

Masa serowa

  1. Ser i cukier umieścić w misie miksera.
  2. Utrzeć na pulchną masę, tak aby nie było grudek.
  3. Dodawać po jednym jajku, mieszając masę po dodaniu każdego jajka.
  4. Dodać wanilię, wymieszać.
  5. Opcjonalnie dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową.
  6. Masę wylać na przestudzony spód.
  7. Piec około 1h w 175C (350F).
  8. Sernik można polać sosem karmelowym lub czekoladowym ganache.

Jak zrobić spód pod sernik nowojorski

Spód pod sernik robię tradycyjnie po amerykańsku, czyli z waniliowych biszkoptów. Można tutaj ponieść się fantazji i użyć do tego jakichkolwiek innych ciasteczek. Świetnie nadają się na spód sernika ciastka Oreo!

Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-34
Biszkopty waniliowe umieszczamy w mikserze i...
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-33
mielimy do konsystencji bułki tartej.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-31
Tak samo mielimy orzechy.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-29
Wszystko umieszczamy w misie miksera i mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-25
Przekładam masę orzechową do przygotowanej blaszki i przy pomocy szpatułki rozprowadzam na dnie, przygniatając równo.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-22
Tak przygotowany spód podpiekam w 180C przez około ~10min.

Jak zrobić masę serową

Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-19
Serek kremowy typu philadelphia wraz z cukrem...
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-18
...mieszamy w mikserze na średnich obrotach do momentu kiedy masa będzie gładka, jednolita i bez grudek, ~10 minut.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-17
Zaczynamy do masy dodawać po 1 jajku...
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-16
... dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-15
Dodajemy ekstrakt z wanilii.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-13
Można również dodać rodzynki czy skórkę z pomarańczy.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-09
Masę serową wylewamy na przestudzony spód. Nie ma potrzeby smarowania czymkolwiek ścian tortownicy.
Akademia Tortu - Ciasto marchewskowe-08
Pieczemy przez około godzinę.

Co zrobić aby sernik nie opadał

Sernik to pyszne ciasto, które niestety może sprawić pewne problemy, jeśli nie zostanie przygotowane odpowiednio. Jednym z najczęstszych problemów związanych z przygotowaniem sernika jest to, że może on opadać w trakcie pieczenia lub po wyjęciu z piekarnika. Oto kilka moich sprawdzonych porad, które pomogą Ci uniknąć tego problemu:

  1. Przygotuj formę do pieczenia. Musi to być forma o wyższym brzegu niż zwykła blaszka, ponieważ w trakcie pieczenia będziesz ją zanurzać w wodzie.
  2. Przed pieczeniem wlej wodę do naczynia większego niż forma do pieczenia, tak aby woda sięgnęła do około połowy formy. Włóż formę z ciastem do naczynia z wodą. Ważne, aby woda nie wlewała się do formy z ciastem.
  3. Studź sernik w lekko uchylonym piekarniku do momentu aż temperatura powoli opadnie.
Sernik nowojorski

Przydatne uwagi

  • Sernik można przygotować na wiele sposobów, dodając bakalie czy skórkę pomarańczową lub zmieniając rodzaj spodu. Sernik nowojorski często podawany jest z dodatkami, takimi jak owoce, polewa czekoladowa lub bita śmietana. Można go też ozdobić kawałkami owoców, migdałami lub posypką cukrową. Moja ulubiona wersja jest z górą polaną sosem karmelowym. Równie smaczna jest wersja z polewą z czekoladowego ganache czy lemon curd.
  • Tradycyjny sernik nowojorski robi się z serka kremowego, takiego jak na przykład Philadelphia Cream Cheese. W USA serek ten w temperaturze pokojowej ma konsystencję twardszą niż masło, jest miękki ale zwarty. Warto sprawdzić konsystencję tego typu sera dostępnego u Was, ponieważ może się różnić. Jeżeli serek jest bardziej miękki za pewne warto wydłużyć czas pieczenia.
  • W trakcie pieczenia nadmiar tłuszczu z serka potrafi wypłynąć między szczelinami w tortownicy. Ustawiam więc tortownicę na blaszce aby tłuszcz nie spływał na dno piekarnika, który później trudno jest wyczyścić. Dodatkowo, na blaszkę kładę matę silikonową aby tortownica nie zjechała mi z blaszki w trakcie wyciągania z piekarnika – nie pytajcie skąd wiem, że właśnie tak może się stać…
  • Spód sernika można również przygotować używając do tego orzechów innych niż pekany. Alternatywnie, można również użyć ciasteczek Oreo, pomijając orzechy całkowicie.
  • Jeżeli masz mniejszą lub większą tortownicę – zobacz jak dostosować przepis do rozmiaru blachy.
  • Aby sernik nowojorski miał płaską górę, nie popękał w trakcie pieczenia, warto zabezpieczyć formę z sernikiem i umieścić ją w większej blaszce z wodą. Woda dookoła blaszki unormuje temperaturę dookoła sernika.
  • Sernik nowojorski na Boże Narodzenie świetnie będzie się prezentował przyozdobiony suszonymi owocami.
Sernik nowojorski

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Sos karmelowy karmel
Sos karmelowy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Sernik nowojorski

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ