
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Sernik z jabłkami poleca się serdecznie jako osłoda tej smutniejszej części jesieni, gdy dopadły nas już słoty, mgły i rozmoczone liście. Ta cudownie otulająca i rozgrzewająca kompozycja słodkiego sera, pachnących jabłek i chrupiących karmelizowanych orzechów skradnie Wasze serca i napełni domy wspaniałym aromatem rodzinnej jesieni.
Przepis na sernik z jabłkami urodził się oczywiście na skutek przeglądu lodówki w duchu no waste. Znalazłam w niej mascarpone i serek Philadelphia, które powoli zbliżały się do terminu, a w spiżarni miałam wciąż masę jabłek po wycieczkę do Georgii, postanowiłam więc połączyć je ze sobą. Spód przygotowałam z resztek zamrożonego biszkoptu.
Na wierzch sernika wyłożyłam pokrojone jabłka, obtoczone w przyprawie pumpkin spice, którą testowałyśmy w przepisie na Pumpkin Spice Cakesicles. Z przyprawą można pokombinować i dopasować ją do swojego smaku, można oczywiście użyć sam cynamon. Gdy sernik fajnie się zapiekł, dołożyłam na wierzch karmelizowane włoskie orzechy, które nadały sernikowi świetnej chrupkości. Dodatkowo polałam całość sosem karmelowym, a spód wzbogaciłam o mielone włoskie orzechy, żeby podbić smak.
Sernik z jabłkami smakował obłędnie całej mojej rodzinie i zebrał same zachwyty na dzielnicowej imprezce muzycznej!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
2 godziny
18 porcji
Ciasto
Spód
Masa serowa
Jabłka
Karmelizowane orzechy
Spód
Masa serowa
Karmelizowane orzechy
Jabłka
Jabłka wyłożyć na górę masy serowej. Sernik wstawić do większej blaszki wypełnionej wodą i piec około 1 godziny 15 minut w 170 C (~340 F) lub do momentu kiedy środek sernika się zetnie. Aby sernik nie popękał, po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwi. Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Górę wystudzonego sernika wyłożyć pokruszonymi orzechami i polać sosem karmelowym.
Do sernika z jabłkami przygotowałam spód z ciasta biszkoptowego. Zalegało mi w zamrażarce parę blatów tradycyjnego biszkoptu jak i biszkoptu czekoladowego. Zawsze kiedy zostają mi resztki biszkoptu, czy to skrawki z rzeźbionego tortu antygrawitacyjnego czy nawet całe blaty biszkoptu – zawsze je zamrażam aby móc je później wykorzystać. Biszkopt świetnie się mrozi i zawsze można go do czegoś wykorzystać! W tej wersji sernika z jabłkami spód do sernika przygotowałam z resztek jasnego biszkoptu.
Więcej na temat wykorzystania resztek znajdziecie w osobnym wpisie na naszym Blogu.
Jeśli jednak nie macie pod ręką resztek biszkoptu, bardzo prosty i smaczny spód do sernika można również przygotować z różnego rodzaju gotowych ciasteczek – zerknijcie na nasz przepis na Sernik nowojorski.
Ponieważ sernik piekę w blaszce w kąpieli wodnej, a nie w tortownicy, opracowałam sobie sposób aby go prosto z niej wyciągnąć bez uszkodzenia.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!