
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Mus kawowy to absolutny must have dla smakoszy kawy i deserów! Kawa ma swoich przeciwników ale muszę przyznać, że znacznie częściej można się natknąć na prawdziwych psychofanów, odliczających godziny kolejnymi filiżankami, kubkami, termosami kawy…
Ze mną przed pierwszym kubkiem kawy nie warto w ogóle rozmawiać. Kawa jest niezbędnym elementem mojej strefy komfortu, nie tylko dlatego, że poprawia mi samopoczucie, ale też po prostu uwielbiam ten smak.
Trudno się więc dziwić, że mus kawowy wprawił mnie w bezgraniczny zachwyt. Nie mogłam się od niego oderwać i naprawdę musiałam stoczyć z łakomstwem prawdziwy bój, żeby wystarczyło mi go do tortu!
Mus kawowy na bazie kremu angielskiego jest delikatny i aksamitny, ale wystarczająco stabilny do tortu. Połączyłam go z musem z malin w czekoladowym biszkopcie, całość otynkowałam kawowym kremem na bezie szwajcarskiej. Czysta dekadencja!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
2 przełożenia fi18
Mus
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
20 Responses
Czy zamiast żelatyny uda się z agarem?
Nie używam agaru więc nie mogę doradzić :/
Czy kawowy płyn schłodzić do temperatury lodówkowej czy może wystarczy temperatura pokojowa?
Temp. pokojowa 🙂
Czy zamiast kawy rozpuszczalnej można dodać espresso ?
Tak, zmniejszyłabym ilość mleka o ilość espresso 🙂
A z jakimi innymi kremami można go łączyć?
Chyba z większością. Moim ulubionym połączeniem jest kawa + karmel, kawa + mięta, kawa + malina…
Witam Pani Magdo, chce zrobic ten mus kawowy ale rowniez chce polozyc na niego zelke wisniowa, czy jest on na tyle stabilny zeby to utrzymac, czy moze lepiej zamiast zelki dac fruzeline wisniowa
Dziekuje i pozdrawiam Kasia
Mus jest stabilny sam w sobie, wytrzyma spokojnie. Ja najpierw na blat daję ciut musu, tyle żeby żelka się przykleiła, na to żelka a na żelkę i dookoła mus.
Super, dziekuje bardzo . Tez tak robie z zelkami, Pani przepisy sa zawsze niezawodne 🙂
Witam czy mus z kawy by pasował do chałwy i porzeczki? Np przełożenie fruzelina porzeczkowa na to krem chałwowy , drugie przełożenie mus z kawy i ponownie porzeczka z chałwą. Nasączeniem może być kawa?
Brzmi fajnie 🙂 Dużo zależy od tego co goście lubią ale widomo każdemu nie dogodzi. Mnie by smakowało takie zestawienie 🙂
Jaka temperature powinna mieć masa wlewana do żółtek ,żeby się nie ścięły? Albo jakiś prog ,którego nie można przekroczyć ?:)
Nie więcej niż 55C
Czy mogę dać biały cukier zamiast brązowego? Jeśli tak to w jakiej proporcji?
Mus z Pani przepisów robią furorę w moich torach, teraz chcę wypróbować właśnie kawowy 🙂
Oczywiście. Tyle samo 🙂
Czy musu kawowego mogę użyć do monoporcji? Czy jeśli go trochę przymrożę to nic się później nie stanie?
Można i nie powinno.
Jeśli nie dodaje alkoholu czy zwiększyć ilość mleka ?