Mus Baileys

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Mus Baileys, ni mniej ni więcej, to mus czekoladowy z dodatkiem likieru Baileys. Przygotowałam go do mojego toru musowego na Święta. Jego tajemnym składnikiem jest śmietanka o smaku Baileys – jednak ta magiczna moc jest dostępna chyba tylko w UK. Nie zniechęcajcie się tym bynajmniej! Przygotujcie ten mus na zwykłej śmietance dodając likier Baileys, a na pewno Was nie zawiedzie.

Podobnie jak przy większości przepisów z dodatkiem alkoholu, można zastosować inny likier i uzyskać tym samym inny smak, dopasowany do Waszych potrzeb. Spróbowałabym z Malibu i z czystą whiskey. Likierek waniliowy też ma swoje zalety. Ciekawa jestem, co jeszcze przyjdzie Wam do głowy :)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Jest zdobywczynią srebrnych i brązowych medali na Cake International w UK. Wszystkie jej torty są skromne. Nie lubi przepychu i właśnie to stara się pokazać w swoich pracach. Uważa iż prostota jest klasą samą w sobie. Uwielbia tworzyć torty ślubne a od niedawna jej pasją jest tworzenie pralin i czekolad! Żaneta oferuje szkolenia indywidualne, na których z chęcią pokaże Wam jak przygotować różne słodkości.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miska, Robot planetarny lub ręczny, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na mus Baileys

 

Mus Baileys

Mus Baileys, ni mniej ni więcej, to mus czekoladowy z dodatkiem likieru Baileys. Jego tajemnym składnikiem jest śmietanka o smaku Baileys!
Prep Time30 mins
Total Time30 mins
Course: Deser
Keyword: mus do tortu, tort musowy
Yield: 1 tort musowy fi16cm
Author: Żaneta Wasilewska

Materials

  • 50 g cukru pudru
  • 25 g kakao
  • 400 ml śmietanki min. 36% lub 450ml śmietanki Baileys
  • 50 ml likieru BAILEY’S
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 20 g wody

Instructions

  • Odmierzamy wszystkie potrzebne składniki.
  • Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder oraz kakao. Ubijamy do półpłynnej konsystencji.
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  • W mikrofali podgrzewamy napęczniałą żelatynę w interwałach po ~5 sekund, aż się rozpuści i nie będzie grudek.
  • Do małej miseczki odlewamy trochę ubitej śmietany. Do niej wlewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Tak zahartowana masę dodajemy do reszty ubitej śmietanki i mieszamy do połączenia.
  • Gotowy mus przelewamy do wysokiego naczynia. Przygotowujemy nasze ciasto (blat ciasta wcześniej docinam do rozmiaru blaszki) chrupkę , karmel oraz formę silikonową ( u mnie średnica 16 cm ).

Jak zrobić mus Baileys

Składniki do Musu baileys
Odmierzamy wszystkie potrzebne składniki.
Mus baileys
Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder oraz kakao. Ubijamy do półpłynnej konsystencji*
Mus baileys
Do małej miseczki odlewamy trochę ubitej śmietany. Do niej dodaje wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Tak zahartowaną masę dodajemy do reszty ubitej śmietanki i mieszamy do połączenia.
Mus baileys przygotowanie
Gotowy mus przelewamy do wysokiego naczynia lub rękawa cukierniczego.
Mus baileys w torcie musowym

Przydatne uwagi

  • Do musu Bailey’s użyłam 450ml dostępnej w UK śmietanki Bailey’s. Jeżeli tak jak ja mieszkacie na wyspach, można użyć śmietanki o innym smaku. Jeżeli nie jest ona dostępna na Waszym rynku, zastępujemy ją 400ml śmietanki (min. 36%) i 50ml likieru Bailey’s lub innego.
  • Likier Baileys dostępny jest w wielu wersjach. Dużą selekcję trunków znajdziesz w sklepie Dom Whiskey.
  • Żelatynę rozpuszczam przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Napęczniałą podgrzewam w interwałach 5 sekundowych. Czyli: po pierwszych 5 sekundach wyciągam z kuchenki i mieszam. Jeżeli są dalej grudki to powtarzam proces aż do momentu, kiedy będzie rozpuszczona. Ważne jest aby żelatyny nie przegrzać ponieważ straci właściwości żelujące!
  • Śmietankę ubijamy tylko do półpłynnej konsystencji, na tak zwane 3/4. Zobacz jak TUTAJ. To bardzo ważne, śmietany do musów nie ubijamy na sztywno!
  • Aby połączyć masy, mieszamy je łyżką, a nie rózgą! Rózga może spowodować, że mus nam się zwarzy. Mus musi mieć konsystencję pół-płynną.
  • Mus idealnie nadaje się do przekładnia tortu. Postępujemy klasycznie – wylewamy mus na blat biszkoptu w rancie i czekamy aż mus zwiąże się w lodówce czy chłodni.
  • Zerknij na nasze sprawdzone kombinacje smakowe aby zobaczyć z jakimi innymi musami mus Baileys najlepiej połączyć.

Mus Baileys
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Mus baileys pin

3 odpowiedzi

  1. Hej!
    W przepisie napisano, że mus nadaje się do tortu. Czy rzeczywiście „z marszu” można przelać go do rantu? Czy lepiej dodać więcej żelatyny? Czy biszkopt nie „wypije” całego musu, gdy ten będzie jeszcze półpłynny?

    1. Jeżeli masz obawy, że jest zbyt wodnisty, możesz ubić śmietanę ciut dłużej, jednak tak aby nie przebić. Możesz poczekać aż mus lekko stężeje, lecz tutaj tez trzeba wyczuć ten moment aby nie stężał za mocno. Zerknij na ten wpis, tutaj Ewa na dole strony podała proporcje żelatyny do robienia musów i kremów – możesz dać więcej jeżeli masz obawy a wpis pomoże Ci obliczyć ile więcej aby nie przedobrzyć i nie zrobić musu za sztywnego. https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale