Szukaj

Mus Baileys

Mus Baileys, ni mniej ni więcej, to mus czekoladowy z dodatkiem likieru Baileys. Przygotowałam go do mojego toru musowego na Święta. Jego tajemnym składnikiem jest śmietanka o smaku Baileys – jednak ta magiczna moc jest dostępna chyba tylko w UK. Nie zniechęcajcie się tym bynajmniej! Przygotujcie ten mus na zwykłej śmietance dodając likier Baileys, a na pewno Was nie zawiedzie.

Podobnie jak przy większości przepisów z dodatkiem alkoholu, można zastosować inny likier i uzyskać tym samym inny smak, dopasowany do Waszych potrzeb. Spróbowałabym z Malibu i z czystą whiskey. Likierek waniliowy też ma swoje zalety. Ciekawa jestem, co jeszcze przyjdzie Wam do głowy :)

Żaneta Wasilewska
Żaneta Wasilewska

O autorze

Jest zdobywczynią srebrnych i brązowych medali na Cake International w UK. Wszystkie jej torty są skromne. Nie lubi przepychu i właśnie to stara się pokazać w swoich pracach. Uważa iż prostota jest klasą samą w sobie. Uwielbia tworzyć torty ślubne a od niedawna jej pasją jest tworzenie pralin i czekolad! Żaneta oferuje szkolenia indywidualne, na których z chęcią pokaże Wam jak przygotować różne słodkości.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na mus Baileys

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Mus

Mus Baileys

Składniki

  • 50 g cukru pudru
  • 25 g kakao
  • 400 ml śmietanki min. 36% lub 450ml śmietanki Baileys
  • 50 ml likieru BAILEY’S
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 20 g wody

Instrukcje

  1. Odmierzamy wszystkie potrzebne składniki.
  2. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder oraz kakao. Ubijamy do półpłynnej konsystencji.
  3. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  4. W mikrofali podgrzewamy napęczniałą żelatynę w interwałach po ~5 sekund, aż się rozpuści i nie będzie grudek.
  5. Do małej miseczki odlewamy trochę ubitej śmietany. Do niej wlewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Tak zahartowana masę dodajemy do reszty ubitej śmietanki i mieszamy do połączenia.
  6. Gotowy mus przelewamy do wysokiego naczynia. Przygotowujemy nasze ciasto (blat ciasta wcześniej docinam do rozmiaru blaszki) chrupkę , karmel oraz formę silikonową ( u mnie średnica 16 cm ).

Jak zrobić mus Baileys

Akademia_Tortu-Zaneta_Wasilewska-Tort-Musowy-34
Akademia_Tortu-Zaneta_Wasilewska-Tort-Musowy-33
Akademia_Tortu-Zaneta_Wasilewska-Tort-Musowy-32
Akademia_Tortu-Zaneta_Wasilewska-Tort-Musowy-31

Przydatne uwagi

  • Do musu Bailey’s użyłam 450ml dostępnej w UK śmietanki Bailey’s. Jeżeli tak jak ja mieszkacie na wyspach, można użyć śmietanki o innym smaku. Jeżeli nie jest ona dostępna na Waszym rynku, zastępujemy ją 400ml śmietanki (min. 36%) i 50ml likieru Bailey’s lub innego.
  • Likier Baileys dostępny jest w wielu wersjach. Dużą selekcję trunków znajdziesz w sklepie Dom Whiskey.
  • Żelatynę rozpuszczam przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Napęczniałą podgrzewam w interwałach 5 sekundowych. Czyli: po pierwszych 5 sekundach wyciągam z kuchenki i mieszam. Jeżeli są dalej grudki to powtarzam proces aż do momentu, kiedy będzie rozpuszczona. Ważne jest aby żelatyny nie przegrzać ponieważ straci właściwości żelujące!
  • Śmietankę ubijamy tylko do półpłynnej konsystencji, na tak zwane 3/4. Zobacz jak TUTAJ. To bardzo ważne, śmietany do musów nie ubijamy na sztywno!
  • Aby połączyć masy, mieszamy je łyżką, a nie rózgą! Rózga może spowodować, że mus nam się zwarzy. Mus musi mieć konsystencję pół-płynną.
  • Mus Baileys idealnie nadaje się do przekładnia tortu. Postępujemy klasycznie – wylewamy mus na blat biszkoptu w rancie i czekamy aż mus zwiąże się w lodówce czy chłodni.
  • Zerknij na nasze sprawdzone kombinacje smakowe aby zobaczyć z jakimi innymi musami mus Baileys najlepiej połączyć.
Mus Baileys

Mus Baileys

Mus Baileys

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Kawowy
Malinowy
Pomarańczowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Żelatyna
Żelatyna
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Mus Baileys

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

6 Responses

  1. Hej!
    W przepisie napisano, że mus nadaje się do tortu. Czy rzeczywiście „z marszu” można przelać go do rantu? Czy lepiej dodać więcej żelatyny? Czy biszkopt nie „wypije” całego musu, gdy ten będzie jeszcze półpłynny?

    1. Jeżeli masz obawy, że jest zbyt wodnisty, możesz ubić śmietanę ciut dłużej, jednak tak aby nie przebić. Możesz poczekać aż mus lekko stężeje, lecz tutaj tez trzeba wyczuć ten moment aby nie stężał za mocno. Zerknij na ten wpis, tutaj Ewa na dole strony podała proporcje żelatyny do robienia musów i kremów – możesz dać więcej jeżeli masz obawy a wpis pomoże Ci obliczyć ile więcej aby nie przedobrzyć i nie zrobić musu za sztywnego. https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/

      1. Tak, zmieszalam z woda, poczekalam az napecznieje, rozpuscilam w mikrofalowce (tak jak w przepisie), raz dodalam odrazu do odlanej smietany i byla wielka klucha, raz probowalam jak juz troche ostygla ale tez mnostwo grudek ale juz sprobowalam dodac do calosci wiec zobaczymy. Duzo grudek ale bylo pomimo mieszania 🙁

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mus Baileys

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe