Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Mus Baileys, ni mniej ni więcej, to mus czekoladowy z dodatkiem likieru Baileys. Przygotowałam go do mojego toru musowego na Święta. Jego tajemnym składnikiem jest śmietanka o smaku Baileys – jednak ta magiczna moc jest dostępna chyba tylko w UK. Nie zniechęcajcie się tym bynajmniej! Przygotujcie ten mus na zwykłej śmietance dodając likier Baileys, a na pewno Was nie zawiedzie.
Podobnie jak przy większości przepisów z dodatkiem alkoholu, można zastosować inny likier i uzyskać tym samym inny smak, dopasowany do Waszych potrzeb. Spróbowałabym z Malibu i z czystą whiskey. Likierek waniliowy też ma swoje zalety. Ciekawa jestem, co jeszcze przyjdzie Wam do głowy :)
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 przełożenie fi18
Mus
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
6 Responses
Hej!
W przepisie napisano, że mus nadaje się do tortu. Czy rzeczywiście „z marszu” można przelać go do rantu? Czy lepiej dodać więcej żelatyny? Czy biszkopt nie „wypije” całego musu, gdy ten będzie jeszcze półpłynny?
Jeżeli masz obawy, że jest zbyt wodnisty, możesz ubić śmietanę ciut dłużej, jednak tak aby nie przebić. Możesz poczekać aż mus lekko stężeje, lecz tutaj tez trzeba wyczuć ten moment aby nie stężał za mocno. Zerknij na ten wpis, tutaj Ewa na dole strony podała proporcje żelatyny do robienia musów i kremów – możesz dać więcej jeżeli masz obawy a wpis pomoże Ci obliczyć ile więcej aby nie przedobrzyć i nie zrobić musu za sztywnego. https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/
Witam, na jakim etapie dolewamy likier ?
Czy ta odlana smietane z zelatyna mieszamy lyzka? Zrobila mi sie z tego taka klucha 🙁 Nie nadawalo sie to do niczego. Co zle zrobilam?
Czy rozpuściłaś żelatynę? Żelatyna ma napęcznieć w śmietanie, robi się klucha, aby ją rozpuścić.
Tak, zmieszalam z woda, poczekalam az napecznieje, rozpuscilam w mikrofalowce (tak jak w przepisie), raz dodalam odrazu do odlanej smietany i byla wielka klucha, raz probowalam jak juz troche ostygla ale tez mnostwo grudek ale juz sprobowalam dodac do calosci wiec zobaczymy. Duzo grudek ale bylo pomimo mieszania 🙁