Szukaj

Krem waniliowy

Krem waniliowy zrobiłam sama dla siebie i jestem z tego bardzo zadowolona. Tradycja zobowiązuje, więc i na własne kolejne osiemnaste urodziny zmajstrowałam pyszny tort. Uważam, że w tym wieku mogę już mieć swoje kaprysy i postanowiłam, że mój tegoroczny tort będzie skrajnie minimalistyczny – został jedynie otynkowany kremem maślanym na gładko i już. Nie siliłam się na żadne dekoracje, bo najważniejszy był dla mnie jego smak.

Miałam ogromną ochotę na aksamitny krem waniliowy i w zasadzie pod ten krem ułożyłam sobie resztę. Tort złożyłam na czekoladowym olejowym biszkopcie. Zaplanowałam dość wysokie dwa przełożenia z dwuwarstwowych żelek. Na dolnym piętrze malinka, na górnym mango-marakuja. Powstała z tego świetna i urozmaicona tekstura z bardzo fajnym smakiem.

Żelki otuliłam moim wspaniałym waniliowym kremem, który sporządziłam na żółtkach z dodatkiem serka mascarpone – wyszedł bardzo wyrazisty, aksamitny i mocno kremowy, taki jak lubię najbardziej. Użyłam całą laskę wanilii razem z ziarnami, co sprawiło, że krem jest mocno waniliowy. Sprawdził się także super do deserów w pucharkach, jestem pewna, że i do innych zastosowań znajdzie amatorów!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Krem waniliowy do tortu

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi 18

kategoria

Krem

Krem waniliowy do tortu

Składniki

  • 50 g żółtka jaja kurzego (około 3 jajka rozmiar M)
  • 15 g drobnego cukru
  • 100 g mascarpone
  • 100 g mleka pełnego
  • 1 laska wanilii
  • 100 g białej czekolady np. Callebaut W2
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 9 g żelatyny 180 Bloom
  • 40 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić aby napęczniała.
  2. Mleko i mascarpone umieścić w rondlu.
  3. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać nasionka. Nasionka i rozkrojoną laskę włożyć do rondla.
  4. Żółtka wymieszać z cukrem.
  5. Mleko z mascarpone, mieszając rózgą doprowadzić do zagotowania.
  6. Żółtka zalać gorącym mlekiem ciągle mieszając rózgą. Wymieszane przelać z powrotem do rondla, i ciągle mieszając rózgą doprowadzić do 80 C - dobrze jest mieć umieszony w rondlu termometr cukierniczy. Bardzo ważne jest aby roztwór z żółtkami ciągle mieszać w trakcie podgrzewania aby żółtka nam się nie ścięły.
  7. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać rózgą aż żelatyna się rozpuści.
  8. Gorącymi żółtkami zalać czekoladę i odstawić aż czekolada się rozpuści, po czym dobrze wymieszać rózgą lub blenderem ręcznym.
  9. Śmietankę ubić na 3/4. Połączyć przestudzone żółtka z czekoladą i dobrze wymieszać.
  10. Krem waniliowy przelać do worka cukierniczego.

Jak zrobić krem waniliowy

Krem waniliowy
Mleko i mascarpone umieścić w rondlu, dodać nasionka i rozkrojoną laskę wanilii.
Krem waniliowy
Mieszając rózgą doprowadzić do zagotowania.
Krem waniliowy
Żółtka zalać gorącym mlekiem ciągle mieszając rózgą.
Akademia Tortu - Krem waniliowy-12
Ciągle mieszając rózgą doprowadzić do 80 C - dobrze jest mieć umieszony w rondlu termometr cukierniczy. Bardzo ważne jest aby roztwór z żółtkami ciągle mieszać w trakcie podgrzewania aby żółtka nam się nie ścięły.
Akademia Tortu - Krem waniliowy-06
Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać rózgą aż żelatyna się rozpuści.
Krem waniliowy
Gorącymi żółtkami zalać czekoladę i odstawić aż czekolada się rozpuści, po czym dobrze wymieszać rózgą lub blenderem ręcznym.
Akademia Tortu - Krem waniliowy-10
Śmietankę ubić na 3/4.
Krem waniliowy
Połączyć przestudzone żółtka z czekoladą i dobrze wymieszać.

Przydatne uwagi

  • Krem waniliowy idealnie przypasował do dwuwarstwowych insertów. Przepis na dwuwarstwową żelkę czy insert, jak kto woli, przygotowałam dokładnie tak samo jak dwuwarstwową żelkę pomarańczową, na którą przepis znajdziecie w zakładce z innymi przepisami na żelki. Zamieniłam tylko puree z pomarańczy z oryginalnego przepisu na puree z malin i mix mango marakuja.
  • Krem waniliowy, jeżeli nie macie laski wanilii, można oczywiście przygotować dodając 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Osobiście jednak preferuję laskę wanilii zeby widac w kremie było jej ziarenka…
Krem waniliowy do tortu

Krem waniliowy

Krem waniliowy do tortu

Dobrze komponuje się z:

Borówkowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Malinowy
Truskawkowy
Wiśniowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Żelatyna
Żelatyna

Przypnij na pinterest

Krem waniliowy Pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Jolanta Brzezicka

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Krem waniliowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe