
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Krem waniliowy zrobiłam sama dla siebie i jestem z tego bardzo zadowolona. Tradycja zobowiązuje, więc i na własne kolejne osiemnaste urodziny zmajstrowałam pyszny tort. Uważam, że w tym wieku mogę już mieć swoje kaprysy i postanowiłam, że mój tegoroczny tort będzie skrajnie minimalistyczny – został jedynie otynkowany kremem maślanym na gładko i już. Nie siliłam się na żadne dekoracje, bo najważniejszy był dla mnie jego smak.
Miałam ogromną ochotę na aksamitny krem waniliowy i w zasadzie pod ten krem ułożyłam sobie resztę. Tort złożyłam na czekoladowym olejowym biszkopcie. Zaplanowałam dość wysokie dwa przełożenia z dwuwarstwowych żelek. Na dolnym piętrze malinka, na górnym mango-marakuja. Powstała z tego świetna i urozmaicona tekstura z bardzo fajnym smakiem.
Żelki otuliłam moim wspaniałym waniliowym kremem, który sporządziłam na żółtkach z dodatkiem serka mascarpone – wyszedł bardzo wyrazisty, aksamitny i mocno kremowy, taki jak lubię najbardziej. Użyłam całą laskę wanilii razem z ziarnami, co sprawiło, że krem jest mocno waniliowy. Sprawdził się także super do deserów w pucharkach, jestem pewna, że i do innych zastosowań znajdzie amatorów!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 przełożenie fi 18
Krem
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 3 / 5. Ilość głosów 8
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Dołącz do nas już dzisiaj!
2 Responses
Właśnie go wykorzystalam do swojej tarty. Jest bardzo delikatny i puszysty, przypomina mi konsystencje bardziej musu niż kremu 😍. Ale jest pyszny.
Bardzo się ciesze Jolu i liczę, że dodasz swoje pieken zdjecia!