Szukaj

Krem waniliowy

Krem waniliowy zrobiłam sama dla siebie i jestem z tego bardzo zadowolona. Tradycja zobowiązuje, więc i na własne kolejne osiemnaste urodziny zmajstrowałam pyszny tort. Uważam, że w tym wieku mogę już mieć swoje kaprysy i postanowiłam, że mój tegoroczny tort będzie skrajnie minimalistyczny – został jedynie otynkowany kremem maślanym na gładko i już. Nie siliłam się na żadne dekoracje, bo najważniejszy był dla mnie jego smak.

Miałam ogromną ochotę na aksamitny krem waniliowy i w zasadzie pod ten krem ułożyłam sobie resztę. Tort złożyłam na czekoladowym olejowym biszkopcie. Zaplanowałam dość wysokie dwa przełożenia z dwuwarstwowych żelek. Na dolnym piętrze malinka, na górnym mango-marakuja. Powstała z tego świetna i urozmaicona tekstura z bardzo fajnym smakiem.

Żelki otuliłam moim wspaniałym waniliowym kremem, który sporządziłam na żółtkach z dodatkiem serka mascarpone – wyszedł bardzo wyrazisty, aksamitny i mocno kremowy, taki jak lubię najbardziej. Użyłam całą laskę wanilii razem z ziarnami, co sprawiło, że krem jest mocno waniliowy. Sprawdził się także super do deserów w pucharkach, jestem pewna, że i do innych zastosowań znajdzie amatorów!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Krem waniliowy do tortu

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi 18

kategoria

Krem

Krem waniliowy do tortu

Składniki

  • 50 g żółtka jaja kurzego (około 3 jajka rozmiar M)
  • 15 g drobnego cukru
  • 100 g mascarpone
  • 100 g mleka pełnego
  • 1 laska wanilii
  • 100 g białej czekolady np. Callebaut W2
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 9 g żelatyny 180 Bloom
  • 40 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić aby napęczniała.
  2. Mleko i mascarpone umieścić w rondlu.
  3. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać nasionka. Nasionka i rozkrojoną laskę włożyć do rondla.
  4. Żółtka wymieszać z cukrem.
  5. Mleko z mascarpone, mieszając rózgą doprowadzić do zagotowania.
  6. Żółtka zalać gorącym mlekiem ciągle mieszając rózgą. Wymieszane przelać z powrotem do rondla, i ciągle mieszając rózgą doprowadzić do 80 C - dobrze jest mieć umieszony w rondlu termometr cukierniczy. Bardzo ważne jest aby roztwór z żółtkami ciągle mieszać w trakcie podgrzewania aby żółtka nam się nie ścięły.
  7. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać rózgą aż żelatyna się rozpuści.
  8. Gorącymi żółtkami zalać czekoladę i odstawić aż czekolada się rozpuści, po czym dobrze wymieszać rózgą lub blenderem ręcznym.
  9. Śmietankę ubić na tzw 3/4. Połączyć przestudzone żółtka z czekoladą i dobrze wymieszać.
  10. Krem waniliowy przelać do worka cukierniczego.

Jak zrobić krem waniliowy

Krem waniliowy
Mleko i mascarpone umieścić w rondlu, dodać nasionka i rozkrojoną laskę wanilii.
Krem waniliowy
Mieszając rózgą doprowadzić do zagotowania.
Krem waniliowy
Żółtka zalać gorącym mlekiem ciągle mieszając rózgą.
Akademia Tortu - Krem waniliowy-12
Ciągle mieszając rózgą doprowadzić do 80 C - dobrze jest mieć umieszony w rondlu termometr cukierniczy. Bardzo ważne jest aby roztwór z żółtkami ciągle mieszać w trakcie podgrzewania aby żółtka nam się nie ścięły.
Akademia Tortu - Krem waniliowy-06
Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać rózgą aż żelatyna się rozpuści.
Krem waniliowy
Gorącymi żółtkami zalać czekoladę i odstawić aż czekolada się rozpuści, po czym dobrze wymieszać rózgą lub blenderem ręcznym.
Akademia Tortu - Krem waniliowy-10
Śmietankę ubić na 3/4.
Krem waniliowy
Połączyć przestudzone żółtka z czekoladą i dobrze wymieszać.

Przydatne uwagi

  • Krem waniliowy idealnie przypasował do dwuwarstwowych insertów. Przepis na dwuwarstwową żelkę czy insert, jak kto woli, przygotowałam dokładnie tak samo jak dwuwarstwową żelkę pomarańczową, na którą przepis znajdziecie w zakładce z innymi przepisami na żelki. Zamieniłam tylko puree z pomarańczy z oryginalnego przepisu na puree z malin i mix mango marakuja.
  • Krem waniliowy, jeżeli nie macie laski wanilii, można oczywiście przygotować dodając 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Osobiście jednak preferuję laskę wanilii zeby widac w kremie było jej ziarenka…
Krem waniliowy do tortu

Krem waniliowy

Krem waniliowy do tortu

Dobrze komponuje się z:

Borówkowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Malinowy
Truskawkowy
Wiśniowy

Krem waniliowy

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 3 / 5. Ilość głosów 8

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Żelatyna
Żelatyna

Przypnij na pinterest

Krem waniliowy Pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Co zrobić z białek

Co zrobić z białek?

Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co

Więcej »

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Jolanta Brzezicka

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

PDF

Krem waniliowy

7 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Krem waniliowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.