Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Kto by pomyślał, że krople żołądkowe mogą przysłużyć się do zrobienia kremu do tortów? A jednak. I to tylko jeden z kilku sposobów na krem miętowy!
Krem miętowy to idealna propozycja dla miłośników wyjątkowych smaków i aromatów! Ten prosty w przygotowaniu krem doskonale sprawdzi się jako nadzienie jako warstwa w tortach ale będzie też idealny do dekoracji babeczek.
Krem miętowy z mascarpone jest orzeźwiający i sprawdzi się szczególnie do letnich deserów i tortów. Poniżej przedstawiamy Wam trzy różne sposoby na krem miętowy, a w każdym z trzech przypadków jego przygotowanie jest bajecznie proste!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 przełożenie fi18
Do dekoracji babeczek
1-wsza wersja
2ga wersja
3cia wersja
1sza wersja:
Śmietanę ubić razem z mascarpone, dodać parę miętowych kropli żołądkowych.
2ga wersja:
Pastylki czelkoladowe miętowe rozpuścić w śmietanie, ostudzić. Śmietanę ubić razem z mascarpone.
3cia wersja:
Małą ilość śmietany ugotować z gałązkami mięty, ostudzić, odcedzić gałązki. Ubić z resztą śmietany i mascarpone.
Uwagi
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
36 Responses
Czy biszkopt czekoladowy + krem truflowy+ mus truskawkowy+ krem miętowy to będzie dobry tort? Mój synek o takim marzy, ale boję się że smakowo nie wyjdzie ok ?
Myślę, że to kwestia indywidualna. Osobiście nie łączę więcej niż 2 smaków w torcie. Mięta i trufla jak najbardziej… ale jak wspomniałam, to kwestia indywidualna 🙂
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Może truskawki dam tylko do dekoracji na wierzch i na boki ?
Czy któraś wersja jest najbardziej polecana jeżeli chodzi o smak miętowy ?
Dzień dobry,
Czy do podanych kremów mozna dodać barwnika w żelu?:)
Można ale ostrożnie, nie za dużo aby się nie zwarzył.
Dziękuję za odpowiedź:)
a czy pasuje krem z lemon curd (+ świeże maliny) + miętowy (ile tych pastylek trzeba dodać?) + krem michałkowy jasny
Pastylek wedle uznania – im więcej, tym silniejszy smak będzie.
czy powyższe połączenie smaków pasuje? może frużelina zamiast świeżych malin?
Ja z reguły łączę najwyżej 2 smaki, uważam, zę więcej jest za dużo – ale to moja opinia. Maliny i cytryna wydaje mi się może być cierpkie trochę… Zerknij na nasze połączenia tutaj https://akademiatortu.pl/blog/kremy-do-tortow-sprawdzone-kombinacje-smakowe/
Którą wersję kremu polecacie najbardziej? Od dawna chodzi za mną taki tort, ale nie wiem jak zrobić pyszny krem 🙂
Na jaką średnicę tortu jest podany przepis?
Witam! A można dać suszoną miętę?
Suszona bedzie miala nieciekawy kolor jak nabierze wilgoci od kremu…
Aha a ile tych pastylek miętowych dodać do śmietanki?
Wedle uznania, zalezy jak mocno mietowy chcesz uzyskac.
Krople miętowe to nie to samo co krople żołądkowe. Radziłabym poprawić, bo zauważyłam, że wprowadza to potem w błąd 😉
Nie wydaje mi się, żeby zawartość dziurawca i waleriany dobrze wpływała na smak kremu, a to właśnie zawierają krople żołądkowe.
Na ile przełożeń i jakiej średnicy tortu wystarcza powyzej podany przepis ?
Czy krem miętowy mogę zrobić poprzez z blendowanie świeżej mięty? I dodać to do kremu?
Świerza miętą czernieje w kremie – nie polecam :/
Chciałam zapytać jaką ilość pastylek miętowych należy dodać? Nie wiem czy źle patrzę, czy nie ma, a mam w planach ten krem w najbliższych dniach 🙂
Pozdrawiam!
Zależy jak mocny chcesz smak. Około 100-200g na 500ml śmietany
Teraz widzę, że moje pytanie padło już wiele razy, ale nie ma żadnej konkretnej odpowiedzi, jutro przetestuje i dam znać wszystkim zainteresowanym 🙃
W przepisie są gałązki mięty a w odpowiedziach ze nie radzi Pani dodawać swieżej mięty, czyli ma to byc suszona mięta?
Poprawiłam przepis, bo trochę niesprecyzowalismy. Gałązki usuwamy, zanim ubijemy śmietanę z mascarpone.
Planuje zrobić tort z ciemnym biszkoptem, miętowym i czekoladowym kremem. Czym najlepiej nasączyć biszkopt?
Ja osobiście przeważnie używam wody z cukrem i cytryna lub jakiegoś alkoholu. Zerknij tutaj na inne pomysły: https://akademiatortu.pl/blog/czym-nasaczyc-biszkopt-do-tortu/
Witam. Chciałabym zrobić tort mus malinowy(kwaśny), krem mietowy(ok 100g pastylek mietowych) i krem z nutella( ok 4 łyżek czyli slodki) . Czy takie polączenie bedzie dobre?
Osobiście staram się nie łączyć więcej niż 2 smaki w jednym torcie. Więc albo malina z miętą albo miętą a czekolada czy orzechami…
Witam, czy przy 1 wersji mogę użyć proporcji 500 g mascarpone i 500 ml śmietanki 30%? Już robiłam krem w takich proporcjach, wyszedł mega gesty, ale nie wiem czy krople miętowe nie rozrzedzą kremu?
Zalezy ile chcesz ich dać. Nie sądzę aby małą ilość kropli rozrzedziła mocno krem…
Rozpuściłam pastylki w śmietanie,ostudziłam i nie chce się ubić. Dlaczego?
Śmietana nie była zagotowana? Jest dobrze schłodzona? Ja zostawiam na noc w lodówce…
Czy jak zagotuję gałązki mięty w śmietance to czy też schładzać ją przez noc w lodówce przed ubiciem z resztą śmietanki i mascarpone? czy ugotowaną miętę można zblendować i dodać do kremu?
Śmietana zawsze musi być schłodzona przed ubiciem, zimna.