Szukaj

Krem miętowy na 3 sposoby

Kto by pomyślał, że krople żołądkowe mogą przysłużyć się do zrobienia kremu do tortów? A jednak. I to tylko jeden z kilku sposobów na krem miętowy!

Krem miętowy to idealna propozycja dla miłośników wyjątkowych smaków i aromatów! Ten prosty w przygotowaniu krem doskonale sprawdzi się jako nadzienie jako warstwa w tortach ale będzie też idealny do dekoracji babeczek.

Krem miętowy z mascarpone jest orzeźwiający i sprawdzi się szczególnie do letnich deserów i tortów. Poniżej przedstawiamy Wam trzy różne sposoby na krem miętowy, a w każdym z trzech przypadków jego przygotowanie jest bajecznie proste!

 

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem miętowy z mascarpone

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Do dekoracji babeczek

Krem miętowy

Składniki

1-wsza wersja

  • miętowe krople żołądkowe
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietana kremówka min 30%

2ga wersja

  • miętowe pastylki czekoladowe
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietana kremówka min 30%

3cia wersja

  • gałązki mięty
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietana kremówka min 30%

Instrukcje

1sza wersja:
Śmietanę ubić razem z mascarpone, dodać parę miętowych kropli żołądkowych.

2ga wersja:
Pastylki czelkoladowe miętowe rozpuścić w śmietanie, ostudzić. Śmietanę ubić razem z mascarpone.

3cia wersja:
Małą ilość śmietany ugotować z gałązkami mięty, ostudzić, odcedzić gałązki. Ubić z resztą śmietany i mascarpone.

Przydatne uwagi

  • Krople miętowe można zakupić w lokalnej aptece lub przez internet.
  • Krople miętowe dodajemy wedle uznania, pamiętając o tym, iż duża ich ilość może negatywnie wpłynąć na smak kremu.
  • Ta wersja kremu jest stosunkowo łatwa do przygotowania. Jego bazą jest lekka i puszysta konsystencja mascarpone i ubitej śmietanki, co sprawia, że jest to idealny wybór dla początkujących w kuchni.

Uwagi

  1. Krem miętowy może nasilać objawy refluksu żołądkowego, co prowadzi do dyskomfortu i bólu w przełyku i żołądku.
  2. Alergie: Osoby, które są uczulone na mentol, mogą doświadczać niepożądanych reakcji alergicznych.

Krem miętowy na 3 sposoby

Krem miętowy

Dobrze komponuje się z:

Cytrynowy
Czekoladowy
Limonkowy
Malinowy
Oreo
Truskawkowy
z alkoholem

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem miętowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

36 Responses

  1. Krople miętowe to nie to samo co krople żołądkowe. Radziłabym poprawić, bo zauważyłam, że wprowadza to potem w błąd 😉
    Nie wydaje mi się, żeby zawartość dziurawca i waleriany dobrze wpływała na smak kremu, a to właśnie zawierają krople żołądkowe.

  2. Czy jak zagotuję gałązki mięty w śmietance to czy też schładzać ją przez noc w lodówce przed ubiciem z resztą śmietanki i mascarpone? czy ugotowaną miętę można zblendować i dodać do kremu?

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem miętowy na 3 sposoby

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe