Szukaj

Krem kokosowy

Krem kokosowy należy do moich ulubionych smaków. Uwielbiam kokosowe słodkości: wafelki, pralinki i gładkie kremy. Smak kokosa ma w sobie coś magicznego – jednocześnie potrafi być egzotyczny i swojski, kojarzący się z ulubionymi groszkami z dzieciństwa.

Mój krem kokosowy oczywiście musił powstać na bazie mleka skondensowanego – te dwa składniki łączą się ze sobą znakomicie. Tak przygotowany krem kokosowy niesie w sobie delikatną mleczną nutę, której nie sposób się oprzeć. Świetnie poradzi sobie solo i w kompozycjach z innymi smakami: czekoladą, także białą, ale i w towarzystwie owoców. Klasyczne jest połączenie kokosa z ananasem, warto też połączyć go z truskawkami. Można go też wzbogacić orzechami.

Krem kokosowy jest mistrzem elastyczności: z powodzeniem zagra pierwsze skrzypce, ale potrafi też z wdziękiem wtopić się w tło. Serdecznie go polecam!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Rózga
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem kokosowy do tortu

5/5

czas przygotowania

45 minut

ilość porcji

2 przełożenia fi20

kategoria

Krem

Składniki

  • 530 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 6 żółtek
  • 450 g cukru
  • 250 g masła
  • 450 g wiórek kokosowych niesłodzonych
  • 300 g orzechów pekan lub innych

Instrukcje

  1. Mleko skondensowane, żółtka, masło i cukier włożyć do rondla.
  2. Wszystko razem wymieszać.
  3. Gotować na małym ogniu, często mieszając.
  4. Gotować bez pokrywki, aż masa zgęstnieje - około 30 minut. Przelać do miski.
  5. Dodać posiekane orzechy.
  6. Dodać wiórki kokosowe.
  7. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki aż masa zgęstnieje.

Jak zrobić krem kokosowy

AkademiaTortu-KremKokosowy1
Mleko skondensowane, żółtka, masło i cukier włożyć do rondla.
AkademiaTortu-KremKokosowy2
Wszystko razem wymieszać.
AkademiaTortu-KremKokosowy3
Gotować na małym ogniu, często mieszając.
AkademiaTortu-KremKokosowy5
Gotować bez pokrywki, aż masa zgęstnieje - około 30 minut. Przelać do miski.
AkademiaTortu-KremKokosowy6
Dodać posiekane orzechy.
AkademiaTortu-KremKokosowy7
Dodać wiórki kokosowe.
AkademiaTortu-KremKokosowy8
Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki aż masa zgęstnieje.

Przydatne uwagi

  • Jeżeli chcemy kremem przełożyć blaty do tortu pod masę cukrową – najpierw musimy krem schłodzić aby zgęstniał (ja odstawiam do lodówki aby zgęstniał).
  • Jeżeli przekładamy zwykły tort (bez tynku) to lepiej jest to zrobić kiedy masa jest jeszcze ciepła.
  • Krem można przygotować w Thermomix 'e:
    1. Masło, cukier, żółtka i mleko wymieszać w TM, obroty 5.
    2. Po wymieszaniu gotować 30 min, temp. 98C, obroty 2.
    3. Na pokrywkę TM nie zakładamy miarki aby masa mogła odparować w trakcie gotowania.
  • Pozostałe białka można zamrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Takie białka po rozmrożeniu można użyć do zrobienia kremu szwajcarskiego na bezie lub bezów.

Krem kokosowy

Krem kokosowy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czekoladowy
Mango
Truskawkowy
Wiśniowy
z alkoholem

Krem kokosowy

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem kokosowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

15 Responses

      1. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Chcę zrobić biszkopt pomarańczowy z czekoladą z Pani przepisu, z koksowym kremem i właśnie żelką pomarańczową, w takim razie przyłożę konfiturą pomarańczową.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem kokosowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.