Szukaj

Krem kawowy do makaroników na 3 sposoby

Krem kawowy do makaroników pojawił się w mojej kuchni przy okazji. Przyszedł czas wielkich i długo wyczekiwanych zmian i nareszcie wymieniłam sobie piekarnik! Mój poprzedni leciwy sprzęt nie ze wszystkim dawał sobie radę, a szczególnie makaroniki nie wychodziły w nim zupełnie. Były „nie takie” dosłownie w każdym wymiarze. Stęskniona, pełna nadziei i obaw, rzuciłam się do testowania makaroników. Wyszły idealne i mogłam odetchnąć spokojnie.

Także – przy okazji – musiałam oczywiście pokombinować trochę z przełożeniem. Postanowiłam na drodze eksperymentów skomponować ganache kawowy do moich makaroników. Dla osób, które unikają alkoholu, przygotowałam również wersję bez dodatku procentów. Dodając trochę tego i trochę tamtego ułożyłam trzy różne wersje – krem z likierem Kahlua, ganache z użyciem espresso i krem z użyciem kawy rozpuszczalnej.

Wszystkie wersje są pyszne, a opcja z kawą rozpuszczalną będzie smakowała nawet tym, którzy na co dzień nie są amatorami kawusi. Krem kawowy do makaroników łatwo się modyfikuje. Można na przykład wymienić likier kawowy na inny alkohol i uzyskać ciekawy aromat.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Rondel
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Krem kawowy do makaroników

5/5

czas przygotowania

12 godzin

ilość porcji

50 makaroników

kategoria

Ganache

Krem kawowy do makaroników

Składniki

Krem kawowy do makaroników z alkoholem

  • 175 g czekolady karmelowej Callebaut Gold
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 75 g likieru kawowego Kahlua
  • 4 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody

Ganache kawowy z espresso (wersja bez alkoholu)

  • 175 g czekolady karmelowej Callebaut Gold
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 75 g zaparzonego espresso
  • 4 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody

Krem kawowy z kawą rozpuszczalną (wersja bez alkoholu)

  • 175 g czekolady karmelowej Callebaut Gold
  • 175 g śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody

Instrukcje

Ganache kawowy z alkoholem

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Śmietankę podgrzewamy do wrzenia (nie zagotowujemy).
  3. Ściągamy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści. Gorącą miksturą zalewamy czekoladę.
  4. Gdy czekolada zmięknie, emulgujemy ją za pomocą blendera ręcznego.
  5. Dodajemy likier i mieszamy (można ponownie blenderem 2 sekundy przemieszać).
  6. Tak przygotowany ganache kawowy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 6h, aby stężał.
  7. Gotowy krem kawowy do makaroników przekładamy do worka cukierniczego i nadziewamy makaroniki.

Krem kawowy z espresso (bez alkoholu)

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Śmietankę wraz z zaparzonym espresso podgrzewamy do wrzenia (nie zagotowujemy).
  3. Ściągamy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści. Gorącą miksturą zalewamy czekoladę.
  4. Gdy czekolada zmięknie, emulgujemy ją za pomocą blendera ręcznego.
  5. Tak przygotowany ganache kawowy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 6h, aby stężał.
  6. Gotowy krem kawowy do makaroników przekładamy do worka cukierniczego i nadziewamy makaroniki.

Krem kawowy z kawą rozpuszczalną (bez alkoholu)

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Śmietankę podgrzewamy do wrzenia i dodajemy kawę rozpuszczalną (nie zagotowujemy). Mieszamy aż kawa się rozpuści.
  3. Ściągamy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści. Gorącą miksturą zalewamy czekoladę.
  4. Gdy czekolada zmięknie, emulguje ją za pomocą blendera ręcznego.
  5. Tak przygotowany ganache kawowy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 6h, aby stężał.
  6. Gotowy krem kawowy do makaroników przekładamy do worka cukierniczego i nadziewamy makaroniki.

Tagi

Jak zrobić ganache kawowy

Akademia Tortu - Krem kawowy do makaroników-6
Śmietankę podgrzewamy i do gorącej dodajemy napęczniałą żelatynę.
Akademia Tortu - Krem kawowy do makaroników-5
Wrzącą śmietanką zalewamy czekoladę.
Akademia Tortu - Krem kawowy do makaroników-4
Gdy czekolada zmięknie, emulgujemy ją za pomocą blendera ręcznego.
Akademia Tortu - Krem kawowy do makaroników-3
Dodajemy likier kawowy i dobrze mieszamy.
Akademia Tortu - Krem kawowy do makaroników-2
Tak przygotowany ganache...
Akademia Tortu - Krem kawowy do makaroników-1
przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ~6 godzin aby stężał.

Przydatne uwagi

  • Czekoladę karmelową można oczywiście zastąpić inną, na przykład białą lub czekoladą mleczną. Liczyć się trzeba z tym, że używając innego rodzaju czekolady uzyskamy jednak inny smak. Przy podanych w przepisie proporcjach, zamieniając rodzaj czekolady, zwróćcie uwagę na zawartość kakao jaką posiada. Poleciałam wyżej czekoladę białą lub mleczną ponieważ te mają właśnie zbliżoną ilość kakao do czekolady karmelowej Callebaut.
  • Krem kawowy lub ganache kawowy to pyszne i delikatne wypełnienie do makaroników, które z pewnością zadowoli miłośników kawy i czekolady. Jeśli jednak uda Wam się znaleść kogoś, kto nie przepada za smakiem kawy, to śmiało możecie zamienić likier kawowy na inny, na przykład Baileys ;)
  • Podałam Wam również dwie wersje bez alkoholu, dzięki czemu osoby unikające procentów również będą mogły cieszyć się smakiem tego deseru.
  • Nasz krem kawowy do makaroników to rodzaj ganache, ponieważ jego bazą jest czekolada i śmietanka.
  • Makaroniki, do których doskonale pasuje nasz krem, to wspaniały deser na słodki stół oraz doskonały prezent dla gości.
  • Dla miłośników podwójnych wypełnień do makaroników, kawa doskonale pasuje z czarną porzeczką lub malinami. Drugie wypełnienie, moim zdaniem, powinno być na kwaśnej stronie, aby zrównoważyć naturalną słodycz makaroników i czekolady.

Krem kawowy do makaroników na 3 sposoby

Krem kawowy do makaroników

Dobrze komponuje się z:

Karmelowy
Malinowy
Orzechowy
Pistacjowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy

Krem kawowy do makaroników na 3 sposoby

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Makaroniki na bezie francuskiej
Makaroniki na bezie francuskiej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Porozmawiajmy o ganache
Porozmawiajmy o ganache
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Krem kawowy do makaroników

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

4 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem kawowy do makaroników na 3 sposoby

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.