
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Krem kawowy do makaroników pojawił się w mojej kuchni przy okazji. Przyszedł czas wielkich i długo wyczekiwanych zmian i nareszcie wymieniłam sobie piekarnik! Mój poprzedni leciwy sprzęt nie ze wszystkim dawał sobie radę, a szczególnie makaroniki nie wychodziły w nim zupełnie. Były „nie takie” dosłownie w każdym wymiarze. Stęskniona, pełna nadziei i obaw, rzuciłam się do testowania makaroników. Wyszły idealne i mogłam odetchnąć spokojnie.
Także – przy okazji – musiałam oczywiście pokombinować trochę z przełożeniem. Postanowiłam na drodze eksperymentów skomponować ganache kawowy do moich makaroników. Dla osób, które unikają alkoholu, przygotowałam również wersję bez dodatku procentów. Dodając trochę tego i trochę tamtego ułożyłam trzy różne wersje – krem z likierem Kahlua, ganache z użyciem espresso i krem z użyciem kawy rozpuszczalnej.
Wszystkie wersje są pyszne, a opcja z kawą rozpuszczalną będzie smakowała nawet tym, którzy na co dzień nie są amatorami kawusi. Krem kawowy do makaroników łatwo się modyfikuje. Można na przykład wymienić likier kawowy na inny alkohol i uzyskać ciekawy aromat.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
12 godzin
50 makaroników
Ganache
Krem kawowy do makaroników z alkoholem
Ganache kawowy z espresso (wersja bez alkoholu)
Krem kawowy z kawą rozpuszczalną (wersja bez alkoholu)
Ganache kawowy z alkoholem
Krem kawowy z espresso (bez alkoholu)
Krem kawowy z kawą rozpuszczalną (bez alkoholu)
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
4 Responses
Witam czy te kremy kawowe do makaroników można zastosować do tortu😊
Można ale ma on dość gęstą konsystencję. Lepiej będzie do tortu pasował mus: https://akademiatortu.pl/smak/kawowy/
Dzień dobry, czy ten krem nada się do tynkowania tortu?
Nie. Do tynkowania mamy inny kawowy: https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-maslany-o-smaku-kawy/