Frużelina żurawinowa

Frużelina żurawinowa w Stanach funkcjonuje w zasadzie jako sos żurawinowy i jest w tej postaci potrawą narodową. Tradycyjnie sos żurawinowy dodawany jest do pieczeni z indyka na Święto Dziękczynienia, ale oczywiście nadaje się doskonale także do różnych – szczególnie jesiennych – deserów i ciast. Łączy się idealnie z korzennymi smakami, na przykład w cieście jabłkowym sprawdza się po prostu perfekcyjnie.

Frużelina żurawinowa jest świetna, a jej największa zaleta to cierpki smak. Dzięki niemu znakomicie przełamuje słodkie smaki na przykład w tortach, czy ciastach. Koniecznie ją wypróbujcie!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Frużelina żurawinowa - przepis

5/5

czas przygotowania

5 minut

ilość porcji

2 szklanki

kategoria

Frużelina

Frużelina żurawinowa

Składniki

  • 350 g żurawin
  • 1/2 szklanki wody lub soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy opcjonalnie
  • przyprawy korzenne (gałka muszkatołowa, cynamon) opcjonalnie
  • 1-2 łyżki alkoholu lub likieru opcjonalnie

Instrukcje

  1. Umyte żurawiny, sok lub wodę, cukier, skórkę z pomarańczy i przyprawy korzenne i zagotować.
  2. Gotować na małym ogniu około 5 min. Zdjąć z palnika.
  3. Dodać likier, dobrze wymieszać.
  4. Przełożyć do pojemnika i odstawić do przestygnięcia.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Do frużeliny można również dodać odrobinkę alkoholu. Swietnie przypasuje tutaj likier pomarańczowy, rum lub whiskey.
  • Jeżeli zdecydujecie się dodać przyprawy korzenne, proponuję dodać po szczypcie – lepiej dodać najpierw mniej i ewentualnie pózniej doprawić niż dodać za dużo.
  • Gęstość frużeliny regulujemy tutaj ilością dodanego płynu.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
Które smaki tortu do siebie pasują
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Frużelina żurawinowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »