Frużelina żurawinowa

Frużelina żurawinowa w Stanach funkcjonuje w zasadzie jako sos żurawinowy i jest w tej postaci potrawą narodową. Tradycyjnie sos żurawinowy dodawany jest do pieczeni z indyka na Święto Dziękczynienia, ale oczywiście nadaje się doskonale także do różnych – szczególnie jesiennych – deserów i ciast. Łączy się idealnie z korzennymi smakami, na przykład w cieście jabłkowym sprawdza się po prostu perfekcyjnie.

Frużelina żurawinowa jest świetna, a jej największa zaleta to cierpki smak. Dzięki niemu znakomicie przełamuje słodkie smaki na przykład w tortach, czy ciastach. Koniecznie ją wypróbujcie!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Rondelek, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.
Ciasto jabłlkowe z orzechami

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Frużelina żurawinowa - przepis

Frużelina z  żurawiny to bardzo łatwy przeciwnik. Można ją zrobić na różne sposoby - ale najważniejsza informacja jest taka, że w zależności od ilości dodanej wody lub soku pomarańczowego możemy uzyskać konsystencję bardziej sosu lub frużeliny do wypieków - bez dodatku żadnych zagęszczaczy typu mąka, czy żelatyna! Żurawiny mają w sobie dość pektyn, by samoistnie się ustabilizować i gęstość produktu można kontrolować wyłącznie ilością dodanego płynu. Ja robię ją z sokiem pomarańczowym, można też zrobić z wodą i oczywiście regulować słodycz frużeliny ilością dodanego cukru.

Frużelina z żurawinowa

Frużelina żurawinowa

Frużelina żurawinowa jest świetna, a jej największa zaleta to cierpki smak. Dzięki niemu znakomicie przełamuje słodkie smaki na przykład w tortach!
porcje 2 szklanki

Składniki
  

  • 350 g żurawin
  • 1/2 szklanki wody lub soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy opcjonalnie
  • przyprawy korzenne (gałka muszkatołowa, cynamon) opcjonalnie
  • 1-2 łyżki alkoholu lub likieru opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Umyte żurawiny, sok lub wodę, cukier, skórkę z pomarańczy i przyprawy korzenne i zagotować.
  • Gotować na małym ogniu około 5 min. Zdjąć z palnika.
  • Dodać likier, dobrze wymieszać.
  • Przełożyć do pojemnika i odstawić do przestygnięcia.

Przydatne uwagi

  • Do frużeliny można również dodać odrobinkę alkoholu. Swietnie przypasuje tutaj likier pomarańczowy, rum lub whiskey.
  • Jeżeli zdecydujecie się dodać przyprawy korzenne, proponuję dodać po szczypcie – lepiej dodać najpierw mniej i ewentualnie pózniej doprawić niż dodać za dużo.
  • Gęstość frużeliny regulujemy tutaj ilością dodanego płynu.

Frużelina żurawinowa
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Frużelina z żurawin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale