Szukaj

Ciasto jabłkowe z orzechami

Ciasto jabłkowe z orzechami to nasz rodzinny jesienny deser. Gdy mieszkaliśmy w Nowym Jorku, co roku jeździliśmy na okoliczne farmy, aby nazrywać sobie jabłek. Była to nasza wrześniowa tradycja i uwielbialiśmy te rodzinne dni w sadach jabłoniowych. Na Florydzie bardzo za tym tęsknimy i choć regularnie jeździmy zrywać na farmach pomarańcze, jednak nie jest to to samo, co zrywanie jabłek.

Nasi sąsiedzi poddali się jesiennemu wezwaniu i wyruszyli na północ do Georgii, aby pochodzić po sadzie i przywieźć do domu samochód pełen jabłek. Obdarowali nas również i mogłam dzięki nim upiec swoje tradycyjne jesienne ciasto jabłkowe z orzechami i z dodatkiem frużeliny żurawinowej.

To wilgotne ciasto z jabłkami i orzechami jest idealne na chłodniejsze dni. Doprawiam je hojnie korzennymi przyprawami i cały dom pachnie od razu czystą miłością! Serdecznie je Wam polecam! Wykorzystajcie wszystkie te zalegające krzywe jabłuszka od teściów…

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Płaska blaszka do pieczenia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na ciasto jabłkowe

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 blaszka 33x22 cm

kategoria

Ciasto

Ciasto jabłkowe z orzechami

Składniki

Ciasto z jabłkami

  • 250 g brązowego cukru
  • 350 ml oleju
  • 3 szt. jajka
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta soli
  • 500 g pokrojonych w kostkę jabłek
  • 125 g orzechów pekan lub włoskich

Polewa

  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżla wody
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki

Instrukcje

Ciasto z jabłkami

Cukier, olej i jajka utrzeć w mikserze na jednolitą masę.
Mąkę przesiać. Dodać przyprawy, sól i sodę. Wymieszać.
Wymieszaną mąkę dodać do masy z jajek. Dobrze wymieszać.
Dodać pokrojone w kostkę jabłka i posiekane orzechy. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec w 170C około 50 minut.
Przestudzone ciasto ponakłuwać widelcem i wylać na nie przygotowaną polewę.

Polewa

W rondelku roztopić masło z cukrem i wodą aż cukier się rozpuści. Zdjąć z palnika.
Dodać śmietankę i zamieszać.

Tagi

Jak zrobić ciasto jabłkowe z orzechami

Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-01
Cukier, olej i jajka ...
Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-04
utrzeć w mikserze na jednolitą masę.
Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-03
Mąkę przesiać. Dodać przyprawy, sól i sodę. Wymieszać.
Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-05
Wymieszaną mąkę dodać do masy z jajek.
Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-06
Dobrze wymieszać.
Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-07
Dodać posiekane orzechy. Wymieszać.
Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-08
Dodać pokrojone w kostkę jabłka.
Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-09
Wymieszać parę sekund na najniższych obrotach miksera lub ręcznie.
Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-10
Formę wysmarować smarowidłem do blach.
Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-12
Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec w 170C około 50 minut.

Jak przygotować polewę karmelową

Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-13
W rondelku roztopić masło z cukrem i wodą. Podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-14
Opcjonalnie dodać alkohol.
Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-16
Dodać śmietankę.
Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-17
Dobrze wymieszać.
Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-18
Ciasto nakłuć widelcem.
Akademia Tortu - Ciasto z jabłkami-19
Polać polewą.

Przydatne uwagi

  • Ciasto z jabłkami idealnie idzie w parze z frużeliną żurawinową! Koniecznie spróbujcie tego połączenia.
  • Polewę można oczywiście podkręcić łyżką alkoholu ;) Fajnie przypasuje tutaj rum lub whiskey.
  • Do tego ciasta z jabłkami uczyłam orzechów pekan, ale włoskie równie dobrze będą smakować w tym połączeniu.
Ciasto z jabłkami

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Frużelina żurawinowa
Frużelina żurawinowa
Smarowidło do blach
Smarowidło do blach

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak przetwarzać sezonowe owoce
Jak przetwarzać sezonowe owoce
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Ciasto jabłkowe z orzechami

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Ciasto jabłkowe z orzechami

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe