Szukaj

Frużelina z owoców leśnych

Frużelina z owoców leśnych to mój kolejny eksperyment w duchu zero waste. Wiecie już na pewno, że nie lubię, gdy jedzenie się marnuje i zawsze staram się wykorzystać rozmaite zalegające resztki, aby nie trafiły do kosza. Miałam w lodówce po trochę rozmaitych owoców, które nie wyglądały już apetycznie i na pewno nie nadawały się na dekorację. Za to w roli frużeliny sprawdziły się doskonale!

Muszę szczerze przyznać się, że nie jestem fanką dodawania świeżych owoców do środka tortu. Wiem, że jest to rozpowszechniona praktyka, jednak ja zawsze mam wątpliwości, jak długo takie owoce wytrzymają. Oczywiście, zdarza mi się zastosować świeże owoce, gdy robię tort dla rodziny, czy na imprezę do znajomych i wiem, że zostanie na bieżąco zjedzony. Jednak w przypadku tortów dla klientów mam zawsze obawy i zwykle stosuję owoce w formie ustabilizowanej – jako frużelinę czyli gównie całe owoce w żelu, czy żelkę.

Frużelina z owoców leśnych jest hasłem bardzo pojemnym. Ja akurat miałam sporo jeżyn, trochę borówek i dosłownie kilka malin. Moja frużelina wyszła więc zdecydowana i słodko cierpka, o znakomitym smaku i super zapachu. Jej smak i zapach a także kolor będą zależały od kompozycji użytych owoców.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Szpatułka silikonowa

Przepis na frużelinę z owoców leśnych

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 porcja

kategoria

Frużelina

Frużelina z owoców leśnych

Składniki

  • 500 g owoców leśnych jeżyny, maliny, jagody, truskawki etc.
  • 50 g cukru opcjonalnie
  • 5 g soku z cytryny
  • 4 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Umyte owoce przełożyć do rondla. Dodać cukier.
  3. Zagotować na wolnym ogniu po czym od razu zmniejszyć moc palnika do minimum. Gotować około 3 minut w zależności od użytych owoców. Zestawić z palnika.
  4. Do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać aż się rozpusci.
  5. Przechowywać w lodówce lub zawekować.

Jak zrobić frużelinę z owoców leśnych

Akademia tortu - Frużelina z owoców leśnych-1-2
Owoce przebieramy, myjemy.
Akademia tortu - Frużelina z owoców leśnych-2-2
Przełożyć do rondla. Dodać cukier. Zagotować na wolnym ogniu po czym od razu zmniejszyć moc palnika do minimum.
Akademia tortu - Frużelina z owoców leśnych-4
Gotować około 3 minut w zależności od użytych owoców. Zestawić z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę. Zamieszać aż się rozpuści.
Akademia tortu - Frużelina z owoców leśnych-3-2
Frużelinę przestudzić. Przechowywać w lodówce lub zawekować.

Jak umieścić frużelinę w torcie

Frużelinę staram się zawsze przygotować dzień wcześniej, aby miała czas się stężeć. Tak przygotowaną umieszczam bezpośrednio na blacie nasączonego biszkoptu.

Jeżeli macie takiego hopla jak ja, i staracie się aby tort wyglądał równie pięknie w przekroju jak i na zewnątrz, to możecie użyć rantu do żelki, który pomoże Wam równomiernie rozmieścić frużelinę w torcie. Na poniższych zdjęciach zaprezentowałam jak to robię. Rzecz jasna, nałożenie frużeliny łyżką na blat jest opcją zapewne szybszą. Użycie rantu do żelki jest jak najbardziej opcjonalne, i zapewne praktykowane będzie tylko przez takich szalonych jak ja ;)

Akademia tortu - Frużelina z owoców leśnych-6
Tutaj użyłam rantu do żelki aby nałożyć frużelinę na blat biszkoptu.
Akademia tortu - Frużelina z owoców leśnych-7
Frużelinę wyrównałam w rancie po czym wyjęłam rant, a frużelinę nakryłam musem.

Przydatne uwagi

  • Dodatkowym atutem frużeliny jest możliwość zawekowania. Jeśli przejrzewają Wam jakiekolwiek owoce, albo wyszło za dużo frużeliny – zapakujcie ją do słoika i do szafki!
  • Owoców nie gotujemy zbyt długo. Frużelina z owoców leśnych powinna zawierać kawałki owoców. Jeżeli owoce się rozgotują, zamiast owoców w żelu będzie żelka do tortu ;)
  • Czy dodawać cukier do frużeliny? Jest to sprawa indywidualna. Osobiście nie przepadam za dodawaniem cukru do niczego, ale czasami jednak trzeba. Podana ilość cukru w przepisie jest orientacyjna – można ją zwiększyć, zmniejszyć lub pominąć całkowicie. Zależy to od waszych upodobań smakowych.
  • Tradycyjnie przepisy na frużelinę zawierają również mąkę ziemniaczaną. W tym przepisie celowo ją pominęłam. Owoce w żelu bez mąki ziemniaczanej mają bardziej klarowny kolor.
  • Ilość żelatyny w frużelinie – od tego ile dodacie żelatyny będzie zależała jej konsystencja. Uważam, że frużelina powinna być bardziej luźna niż zwarta, ale to osobista preferencja. Tutaj dodałam tylko 4g żelatyny na pół kilo owoców. Moja frużelina z owoców leśnych zawierała mix owocowy, który miał przewagę jeżyn i borówek. Jeżyny mają stosunkowo nie dużo soku w porównaniu do innych owoców, na przykład truskawek. Borówki amerykańskie zawierają pektynę, która też żeluje. Więc w moim miksie owoców 4g żelatyny zupełnie wystarczyło. Ostatecznie ilość żelatyny będzie zależna od tego jakiego rodzaju owoców użyjecie i Waszych preferencji co do konsystencji frużeliny. Pamiętajcie, zawsze lepiej jest dać mniej, niż od razu dać za dużo!
  • Jeżeli wydaje Wam się, że Wasze owoce w żelu są zbyt rzadkiej konsystencji, że daliście za mało żelatyny – poczekajcie! Odstawcie frużelinę do lodówki i dajcie jej czas się stężeć, zanim zdecydujecie o jej konsystencji. Jeżeli postała w lodówce parę godzin i dalej jest za rzadka, można to poprawić. Wystarczy namoczyć dodatkową ilość żelatyny aby napęczniała, frużelinę podgrzać w rondlu i do ciepłej znów dodać napęczniałą żelatynę.
  • Frużelina owocowa pięknie prezentuje się w przekroju tortu. Zawsze staram się dobierać ją do kompozycji tortu nie tylko pod względem smaku ale również koloru.
Frużelina z owoców leśnych

Frużelina z owoców leśnych

Frużelina z owoców leśnych

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Czekoladowy
Gruszkowy
Limonkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
Frużelina z owoców leśnych

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Cytrynowy
Czekoladowy
Kokosowy
Pistacjowy
z alkoholem
Frużelina z owoców leśnych

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czekoladowy
Kawowy
Mango
Miętowy
Oreo
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak przetwarzać sezonowe owoce
Jak przetwarzać sezonowe owoce
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Frużelina z owoców leśnych

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Frużelina z owoców leśnych

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe