Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Frużelina z owoców leśnych to mój kolejny eksperyment w duchu zero waste. Wiecie już na pewno, że nie lubię, gdy jedzenie się marnuje i zawsze staram się wykorzystać rozmaite zalegające resztki, aby nie trafiły do kosza. Miałam w lodówce po trochę rozmaitych owoców, które nie wyglądały już apetycznie i na pewno nie nadawały się na dekorację. Za to w roli frużeliny sprawdziły się doskonale!
Muszę szczerze przyznać się, że nie jestem fanką dodawania świeżych owoców do środka tortu. Wiem, że jest to rozpowszechniona praktyka, jednak ja zawsze mam wątpliwości, jak długo takie owoce wytrzymają. Oczywiście, zdarza mi się zastosować świeże owoce, gdy robię tort dla rodziny, czy na imprezę do znajomych i wiem, że zostanie na bieżąco zjedzony. Jednak w przypadku tortów dla klientów mam zawsze obawy i zwykle stosuję owoce w formie ustabilizowanej – jako frużelinę czyli gównie całe owoce w żelu, czy żelkę.
Frużelina z owoców leśnych jest hasłem bardzo pojemnym. Ja akurat miałam sporo jeżyn, trochę borówek i dosłownie kilka malin. Moja frużelina wyszła więc zdecydowana i słodko cierpka, o znakomitym smaku i super zapachu. Jej smak i zapach a także kolor będą zależały od kompozycji użytych owoców.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 porcja
Frużelina
Frużelinę staram się zawsze przygotować dzień wcześniej, aby miała czas się stężeć. Tak przygotowaną umieszczam bezpośrednio na blacie nasączonego biszkoptu.
Jeżeli macie takiego hopla jak ja, i staracie się aby tort wyglądał równie pięknie w przekroju jak i na zewnątrz, to możecie użyć rantu do żelki, który pomoże Wam równomiernie rozmieścić frużelinę w torcie. Na poniższych zdjęciach zaprezentowałam jak to robię. Rzecz jasna, nałożenie frużeliny łyżką na blat jest opcją zapewne szybszą. Użycie rantu do żelki jest jak najbardziej opcjonalne, i zapewne praktykowane będzie tylko przez takich szalonych jak ja ;)
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!