Szukaj
Tort ciastko – Cookie Cake

Tort ciastko – Cookie Cake

Czasem życie stawia przed nami wyzwania nie lada! Na przykład tort dla jubilatki, która nie znosi tortów, gardzi biszkoptem i żadne ozdoby nie przekonają jej do niczego!

Podjęłam to wyzwanie i przygotowałam Tort Ciastko – Cookie Cake – który jest gigantycznym kruchym ciastkiem z kawałkami czekolady, czyli tradycyjnym amerykańskim chocolate chip cookie. Skusiłam się na prostą dekorację z kremu maślanego dookoła, wstążeczkę i topper w charakterze kropki nad i.

Dla jubilatów nie gustujących w tradycyjnych tortach, tort ciastko jest bardzo fajną alternatywą. Można z przyjemnością pofantazjować z dekoracjami, wykorzystać krem maślany, beziki, czy wszelkie inne ozdoby. Ładny podkład, wstążka, topper z plotera i mamy bardzo elegancki „tort-nie tort”, który fajnie się prezentuje.

Zniknął w mgnieniu oka!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • rant
  • szpatułka
  • blaszka do pieczenia
  • papier dopieczenia
  • podkład pod tort

Jak zrobić tort ciastko - Cookie Cake

Akademia_Tortu-Cookie_Cake-tutorial-01
Ciasto umieszczamy w rancie lub innej formie, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Akademia_Tortu-Cookie_Cake-tutorial-03
Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika...
Akademia_Tortu-Cookie_Cake-tutorial-04
Upieczone ciastko pozostawiam na parę minut w rancie, aby ostygło...
Akademia_Tortu-Cookie_Cake-tutorial-05
...po czym odpinam rant.
Akademia_Tortu-Cookie_Cake-tutorial-06
Dla ułatwienia przeniesienia ciastka, odcinam nożyczkami papier do pieczenia...
Akademia_Tortu-Cookie_Cake-tutorial-07
...i z pomocą dużej szpatułki przenoszę na docelowy podkład.
Akademia_Tortu-Cookie_Cake-tutorial-08
Na przygotowany podkład daję odrobinę rozpuszczonej czekolady...
Akademia_Tortu-Cookie_Cake-tutorial-09
...aby zabezpieczyć tort - ciastko przed ślizganiem się po podkładzie.
Akademia_Tortu-Cookie_Cake-tutorial-10
Tak przygotowany dekoruję kremem maślanym.

Przydatne uwagi

  • Czas pieczenia tortu ciastka będzie zależał od wielkości blaszki jakiej użyjecie. Powyższą porcję upiekłam w rancie o średnicy 20cm. Jeżeli użyjecie rantu o większej średnicy, tort ciastko wyjdzie większy ale cieńszy przy czym trzeba będzie skrócić czas pieczenia.
  • Osobiście wolę tort ciastko o bardziej miękkiej konsystencji, więc zawsze uważam aby nie przedłużać niepotrzebnie czasu pieczenia. Przy dłuższym pieczeniu ciastko może zrobić się suche i twarde.
  • Tort ciastko można ozdobić na wiele różnych sposobów – tutaj ograniczeniem będzie tylko Wasza wyobraźnia. Najprostszą ozdobą jest dekoracja z kremu maślanego. Można również użyć kremu śmietankowego na bazie mascarpone (ten lepiej trzyma formę niż sama ubita śmietana).

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Ciasteczka maślane Igi Sarzyńskiej
Ciasteczka maślane Igi Sarzyńskiej
krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Magda Kubiś

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Tort ciastko – Cookie Cake

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe