Żelka pigwowa z jabłkiem

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Żelka pigwowa z jabłkiem powstała na potrzeby mini jabłuszek Ewy Drzewickiej, ale oczywiście jest świetnym owocowym insertem do wszelkich monoporcji, a i do tortu się sprawdzi.

Świeży, orzeźwiający smak żelka zawdzięcza pigwie i aromatycznym korzeniom. Ewa użyła pigwy w syropie własnej produkcji, wzbogaconej świeżym imbirem i kurkumą, z dodatkiem cytryny. Imbirowa pigwa ma mocny, rozgrzewający zapach i smak, w połączeniu z jabłkami tworzy świetne przełamanie dla słodkich musów i kremów.

Do monoporcji warto ją zblendować, tort da radę z właściwymi pigwie kawałeczkami.

Obłędny smak, polecamy!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Dyplomowany cukiernik z tytułem mistrzowskim, instruktor zawodu, dwukrotna złota medalistka olimpijska, złota medalistka Mistrzostw Świata. Sześciokrotna uczestniczka mistrzostw tortów na targach Expo Sweet w Warszawie, gdzie w 2018 zdobyła wicemistrzostwo Europy, a w 2019 Polski. Wielokrotna uczestniczka konkursów dekoratorskich w Anglii Cake International. Od 2012 roku autorka tekstów i tutoriali do gazet cukierniczych, głównie do „Cukiernictwo i Piekarstwo”. Trenerka w szkole kulinarnej Skład Bananów oraz trenerka i ambasadorka firmy Ambasador 92, organizatorka pokazów cukierniczych, od 2017 roku Ambasador firmy Kruszwica.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Folia aluminiowa, Obręcz cukiernicza, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na żelkę z pigwy

 

Żelka pigwowa z jabłkiem

Żelka z pigwy z jabłkami

Ewa Drzewicka
Orzeźwiająca, cierpka, o wyrazistym smaku. Idealna do tortów i mono-porcji, bez dodatku galaretki - naturalnie smakowita!
Prep Time 15 mins
Servings 1 fi18

Składniki
  

  • 5 g żelatyny
  • 10 g zimnej wody
  • 200 g pigwy w syropie
  • 1 1/2 jabłka

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała, około 10 minut.
  • Jabłka obieramy i kroimi w drobną kostkę.
  • Pigwę lekko blendujemy, dodajemy do niej posiekane jabłka.
  • Pigwę z jabłkami podgrzewamy na średniej temperaturze, tak aby jabłko puśclo sok.
  • W razie potrzeby można dolać troszkę wody - gdyby jabłko nie puściło wystarczająco soku.
  • Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
  • Przelewamy do formy silikonowej lub rantu do żelki.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Przydatne uwagi

  • Forma, lub rant do przygotowania żelki z pigwy do tortu, powinien być ~2cm mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka z pigwy do tortu powinna mieć maksymalnie do 1cm grubości. Jeżeli używacie rantu do żelki wystarczy przygotowaną masę do żelki pigwowej wylać do brzegu rantu.
  • Przełożenie do tortu z żelką z pigwy robimy kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to kładziemy żelkę pigwową. Miejsce między żelką z pigwy a brzegiem rantu wypełniamy kremem. Warstwa kremu idzie również na górę żelki.
  • Żelka pigwowa idealnie “podkręci” smak musów i kremów w torcie jak i w ponoporcjach. Dodatkowo do nasączenia tortu można jeszcze użyć nalewki z pigwy.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.

Żelka pigwowa z jabłkiem
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Żelka pigwowa z jabłkiem pin

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale