Żelka pigwowa z jabłkiem

Żelka pigwowa z jabłkiem powstała na potrzeby mini jabłuszek Ewy Drzewickiej, ale oczywiście jest świetnym owocowym insertem do wszelkich monoporcji, a i do tortu się sprawdzi.

Świeży, orzeźwiający smak żelka zawdzięcza pigwie i aromatycznym korzeniom. Ewa użyła pigwy w syropie własnej produkcji, wzbogaconej świeżym imbirem i kurkumą, z dodatkiem cytryny. Imbirowa pigwa ma mocny, rozgrzewający zapach i smak, w połączeniu z jabłkami tworzy świetne przełamanie dla słodkich musów i kremów.

Do monoporcji warto ją zblendować, tort da radę z właściwymi pigwie kawałeczkami.

Obłędny smak, polecamy!

O autorze

Dyplomowany cukiernik z tytułem mistrzowskim, instruktor zawodu, dwukrotna złota medalistka olimpijska, złota medalistka Mistrzostw Świata. Sześciokrotna uczestniczka mistrzostw tortów na targach Expo Sweet w Warszawie, gdzie w 2018 zdobyła wicemistrzostwo Europy, a w 2019 Polski. Wielokrotna uczestniczka konkursów dekoratorskich w Anglii Cake International. Od 2012 roku autorka tekstów i tutoriali do gazet cukierniczych, głównie do „Cukiernictwo i Piekarstwo”. Trenerka w szkole kulinarnej Skład Bananów oraz trenerka i ambasadorka firmy Ambasador 92, organizatorka pokazów cukierniczych, od 2017 roku Ambasador firmy Kruszwica.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Folia aluminiowa, Obręcz cukiernicza, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na żelkę z pigwy

 

Żelka pigwowa z jabłkiem

Żelka z pigwy z jabłkami

Ewa Drzewicka
Orzeźwiająca, cierpka, o wyrazistym smaku. Idealna do tortów i mono-porcji, bez dodatku galaretki - naturalnie smakowita!
porcje 1 fi18

Składniki
  

  • 5 g żelatyny
  • 10 g zimnej wody
  • 200 g pigwy w syropie
  • 1 1/2 jabłka

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała, około 10 minut.
  • Jabłka obieramy i kroimi w drobną kostkę.
  • Pigwę lekko blendujemy, dodajemy do niej posiekane jabłka.
  • Pigwę z jabłkami podgrzewamy na średniej temperaturze, tak aby jabłko puśclo sok.
  • W razie potrzeby można dolać troszkę wody - gdyby jabłko nie puściło wystarczająco soku.
  • Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
  • Przelewamy do formy silikonowej lub rantu do żelki.

Przydatne uwagi

  • Forma, lub rant do przygotowania żelki z pigwy do tortu, powinien być ~2cm mniejszej średnicy niż średnica biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka z pigwy do tortu powinna mieć maksymalnie do 1cm grubości. Jeżeli używacie rantu do żelki wystarczy przygotowaną masę do żelki pigwowej wylać do brzegu rantu.
  • Przełożenie do tortu z żelką z pigwy robimy kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to, aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to kładziemy żelkę pigwową. Miejsce między żelką z pigwy a brzegiem rantu wypełniamy kremem. Warstwa kremu idzie również na górę żelki.
  • Żelka pigwowa idealnie “podkręci” smak musów i kremów w torcie jak i w monoporcjach. Dodatkowo do nasączenia tortu można jeszcze użyć nalewki z pigwy.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.

Żelka pigwowa z jabłkiem
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Żelka pigwowa z jabłkiem pin

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale