Szukaj

Żelka pigwowa z jabłkiem

Żelka pigwowa z jabłkiem powstała na potrzeby mini jabłuszek Ewy Drzewickiej, ale oczywiście jest świetnym owocowym insertem do wszelkich monoporcji, a i do tortu się sprawdzi.

Świeży, orzeźwiający smak żelka zawdzięcza pigwie i aromatycznym korzeniom. Ewa użyła pigwy w syropie własnej produkcji, wzbogaconej świeżym imbirem i kurkumą, z dodatkiem cytryny. Imbirowa pigwa ma mocny, rozgrzewający zapach i smak, w połączeniu z jabłkami tworzy świetne przełamanie dla słodkich musów i kremów.

Do monoporcji warto ją zblendować, tort da radę z właściwymi pigwie kawałeczkami.

Obłędny smak, polecamy!

Ewa Drzewicka-Łyżwa
Ewa Drzewicka-Łyżwa

O autorze

Dyplomowany cukiernik z tytułem mistrzowskim, instruktor zawodu, dwukrotna złota medalistka olimpijska, złota medalistka Mistrzostw Świata. Sześciokrotna uczestniczka mistrzostw tortów na targach Expo Sweet w Warszawie, gdzie w 2018 zdobyła wicemistrzostwo Europy, a w 2019 Polski. Wielokrotna uczestniczka konkursów dekoratorskich w Anglii Cake International. Od 2012 roku autorka tekstów i tutoriali do gazet cukierniczych, głównie do „Cukiernictwo i Piekarstwo”. Trenerka w szkole kulinarnej Skład Bananów oraz trenerka i ambasadorka firmy Ambasador 92, organizatorka pokazów cukierniczych, od 2017 roku Ambasador firmy Kruszwica.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant do żelki
Blender ręczny
Rondel
Szpatułka silikonowa

Przepis na żelkę z pigwy

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 żelka fi18

kategoria

Żelka do tortu

Żelka pigwowa

Składniki

Instrukcje

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Jabłka obieramy i kroimi w drobną kostkę.
  3. Pigwę lekko blendujemy, dodajemy do niej posiekane jabłka.
  4. Pigwę z jabłkami podgrzewamy na średniej temperaturze, tak aby jabłko puśclo sok.
  5. W razie potrzeby można dolać troszkę wody - gdyby jabłko nie puściło wystarczająco soku.
  6. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
  7. Przelewamy do formy silikonowej lub rantu do żelki.

Przydatne uwagi

  • Forma, lub rant do przygotowania żelki z pigwy do tortu, powinien być ~2cm mniejszej średnicy niż średnica biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka z pigwy do tortu powinna mieć maksymalnie do 1cm grubości. Jeżeli używacie rantu do żelki wystarczy przygotowaną masę do żelki pigwowej wylać do brzegu rantu.
  • Przełożenie do tortu z żelką z pigwy robimy kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to, aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to kładziemy żelkę pigwową. Miejsce między żelką z pigwy a brzegiem rantu wypełniamy kremem. Warstwa kremu idzie również na górę żelki.
  • Żelka pigwowa idealnie “podkręci” smak musów i kremów w torcie jak i w monoporcjach. Dodatkowo do nasączenia tortu można jeszcze użyć nalewki z pigwy.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
Jak ustabilizować krem do tortu
Jak ustabilizować krem do tortu

Przypnij na pinterest

Żelka pigwowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Żelka pigwowa z jabłkiem

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe