Szukaj

Tartaletki z kremem pistacjowym

Tarteletki z kremem pistacjowym to na początek oczywiście kruche fajne ciasto, które się super modeluje i dobrze wypieka. Do korpusów idzie świetny krem, bardzo aksamitny i jedwabisty, na bazie kremu angielskiego z dodatkiem białej czekolady. To mój ulubiony rodzaj kremu – treściwy i miękki, na żółtkach, po prostu pycha. Żeby przełamać nieco słodkie elementy, na dnie korpusów ukryłam frużelinę z truskawek z dodatkiem soku z cytryny – jej lekko kwaskowaty aromat to strzał w dziesiątkę.

Moje pierwsze mini tarty z kremem pistacjowym udekorowałam w wielkanocnym duchu, ale oczywiście dekoracja jest zupełnie dowolna, zamierzam robić je o każdej porze roku i w każdym sezonie. Są bardzo uniwersalne, w miarę szybkie do przygotowania, niezwykle smaczne i nie raz Wam się przydadzą. Będą gwiazdami Słodkich Stołów, świetnym starterem, albo deserem, idealnym upominkiem!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant perforowany do tarteletki fi 7cm h2cm
Pędzel silikonowy
Mata perforowana
Płaska blaszka do pieczenia
Rondel
Rózga
Mata silikonowa
Znacznik rozstawny
Wałek regulowany
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na mini tarty z kremem pistacjowym

5/5

czas przygotowania

2 godziny

ilość porcji

25 tartaletek

kategoria

Tarta

tartaletki pistacjowe

Składniki

Kruche ciasto

  • 180 g masła
  • 360 g mąki pszennej
  • 140 g cukru pudru
  • 50 g mąki migdałowej
  • 80 g żółtka kurzego

 

Glazura do tartaletek

  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

Frużelina truskawkowa z rozmarynem  

  • 350 g truskawek drobno pokrojonych
  • 8 g pektyny NH
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 20 g drobnego cukru

 

Krem pistacjowy

  • 300 g białej czekolady
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 75 g pasty pistacjowej
  • 4 żółtka
  • 30 g drobnego cukru

 

Instrukcje

Kruche ciasto na tartaletki

  1. Wszystkie suche składniki wsypać do misy miksera lub malaksera.
  2. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło i wymieszać aż uzyskamy konsystencja piasku.
  3. Dodać jajko i wymieszać aż ciasto "zejdzie" się w kulę.
  4. Ciasto podzielić na 2 części i  każdą rozwałkować na 2 mm między matami silikonowymi lub 2 kawałkami papieru do pieczenia.
  5. Z jednej części ciasta wyciąć paski wysokości rantu do tartaletki i odstawić do lodówki lub zamrażarki aby się ciasto lekko schłodziło.
  6. Paskiem ciasta wyłożyć brzegi rantu do tartaletki tak aby do niego przywierało a łączenie końców było jednolite. Odstawić na bok.
  7. Rozwałkować następną partię ciasta. Przygotowane ranciki z ciastem na brzegach "wciskamy" w rozwałkowane ciasto wycinając w nim kółka, które będą spodem tartaletki. Usuwamy nadmiar ciasta między rantami.
  8. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  9. Matę silikonową z tartaletkami umieszczamy na blaszcze i odstawiamy do zamrażarki na około 15 minut, aż ciasto mocno się schłodzi.
  10. Po tym czasie wyciągamy tartaletki, odciągamy od każdej matę silikonową i tartaletkę ustawiamy na przygotowanej blaszce z matą perforowaną. * Uwaga, nie odciągamy tartaletki od maty, tylko matę od tartaletki - zobacz zdjęcia poniżej! Próbując odciągać tartaletke od maty, spód ciasta może nam na niej zostać.
  11. Piec około 15 minut w 315 F (około 160 C).

 

Glazura do tartaletek

Ponieważ pierwszą warstwą wyłożoną w tartaletkach będzie frużelina, warto tartaletki pistacjowe zabezpieczyć, aby nie nabrały wilgoci.

  1. Żółtka mieszamy z cukrem pudrem.
  2. Smarujemy pędzlem delikatnie wewnętrzną część przestygniętych tartaletek.
  3. Zapiekamy kilka minut, w temperaturze ~180C (~350F)

 

Frużelina truskawkowa z rozmarynem 

  1. Pektynę wymieszać z cukrem.
  2. Truskawki umyć i pokroić w małą kostkę.
  3. Truskawki wraz z gałązką rozmarynu podgrzać w rondelku tylko do momentu aż puszczą lekko sok.
  4. Pektynę z cukrem wsypać do truskawek i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Zamieszać.
  5. Wyjąć rozmaryn. Wystudzić.

 

Krem pistacjowy

  1. Cukier z żółtkami mieszamy w garnuszku, do połączenia.
  2. Do rondelka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy do zagotowania i zalewamy delikatnym strumieniem przygotowane żółtka z cukrem. Mieszamy energicznie rózgą aby się nie ścięły.
  3. Przelewamy całość do rondla, podgrzewamy do 82C, ciągle mieszając. Krem nam delikatnie zgęstnieje.
  4. Do tak przygotowanego, gorącego kremu angielskiego dodajemy pastę z pistacji i rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do utworzenia jednolitej konsystencji. Można użyć blendera ręcznego i krem lekko emulgować.
  5. Krem pistacjowy przelewamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim przygotowane tartaletki z warstwą frużeliny.
  6. Odstawiamy do lodówki aż krem pistacjowy stężeje, około 3 godzin.

Tagi

Jak zrobić tartaletki

Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-01
Wyrobione ciasto podzielić na 2 części i  każdą rozwałkować między matami silikonowymi lub 2 kawałkami papieru do pieczenia, na około 2mm grubości.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-02
Z jednej części ciasta wyciąć paski wysokości rantu do tartaletki...
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-03
i odstawić do lodówki lub zamrażarki aby się ciasto lekko schłodziło.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-05
Schłodzone paski ciasta odseparować od maty silikonowej...
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-06
i wyłożyć brzegi rantu do tartaletki tak aby do niego przywierało...
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-07
a łączenie końców było jednolite. Odstawić na bok.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-21
Rozwałkować następną partię ciasta. Przygotowane ranciki z ciastem na brzegach "wciskamy" w rozwałkowane ciasto wycinając w nim kółka, które będą spodem tartaletki.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-23
Usuwamy nadmiar ciasta między rantami. Tartaletki nakłuwamy widelcem. Matę silikonową z tartaletkami umieszczamy na blaszcze i odstawiamy do zamrażarki na około 15 minut, aż ciasto mocno się schłodzi.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-14
Po tym czasie wyciągamy tartaletki, odciągamy od każdej matę silikonową * Uwaga, nie odciągamy tartaletki od maty, tylko matę od tartaletki - zobacz zdjęcia poniżej! Próbując odciągać tartaletke od maty, spód ciasta może nam na niej zostać.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-15
Mocno schłodzone tartaletki ustawiamy na przygotowanej blaszce z matą perforowaną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-16
Upieczone, przestudzone tartaletki wysuwamy z ranów przyciskając delikatnie palcami górne brzegi tartaletki, a nie jej dno!
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-26
Przygotowujemy glazurę mieszając żółtka z cukrem pudrem.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-27
Smarujemy wnętrze upieczonych tartaletek.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-29
Zapiekamy około 5 minut.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-24
Przygotowane tartaletki przechowuję w szczelnie zamkniętym pudełku lub worku strunowym aby nie nabrały wilgoci.

Jak zrobić frużelinę truskawkową z rozmarynem

Ponieważ uwielbiam rozmaryn dodałam gałązkę do frużeliny z truskawek. Smak frużeliny truskawkowej z rozmarynem jest bardzo subtelny. Jeśli nie macie akurat rozmarynu lub nie lubicie jego smaku, można go oczywiście pominąć! W tym przepisie wykorzystuję pektynę NH, jeśli nie macie jej na składzie, na naszej stronie znajdziecie również przepis na frużelinę truskawkową na żelatynie.

Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-30
Truskawki umyć i pokroić w małą kostkę.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-31
Truskawki wraz z gałązką rozmarynu podgrzać w rondelku tylko do momentu aż puszczą lekko sok.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-32
Pektynę z cukrem wsypać do truskawek i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Zamieszać.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-33
Frużelinę wystudzić. Jeśli nie przygotowaliście jej wcześniej, możecie przyspieszyć studzenie wstawiając ją do miski wody z lodem.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-34
Cienką warstwą przestudzonej frużeliny wykładamy dno tartaletek.

Jak zrobić krem pistacjowy

Do przygotowania kremu pistacjowego użyłam pasty pistacjowej z Torcik.net – jest idealnie gładka, bez ekstra dodatków i świetnie się z nią pracuje.

Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-35
Do rondelka wlewamy połowę śmietanki. Podgrzewamy do zagotowania.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-36
Zalewamy delikatnym strumieniem przygotowane żółtka z cukrem. Mieszamy energicznie rózgą aby się nie ścięły.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-37
Przelewamy całość do rondla, podgrzewamy do 82C, ciągle mieszając. Krem nam delikatnie zgęstnieje. Ściągamy z palnika.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-38
Dodajemy pastę pistacjową i mieszamy rózgą.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-39
Dodajemy rozpuszczoną czekoaldę.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-40
Emulgujemy chwilkę blenderem ręcznym aż masa się ładnie połączy.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-42
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-43
Gotowy krem przelewamy do rękawa cukierniczego.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-45
Wypełniamy kremem pistacjowym tartaletki.
Akademia Tortu - Mini tarty z kremem pistacjowym-46
Odstawiamy do lodówki na około 3 godziny aby krem stężał. Dekorujemy wedle uznania.

Przydatne uwagi

  1. Ciasto w rantach musi być dobrze schłodzone, można nawet wstawić do zamrażarki na 15 minut przed pieczeniem. Słabo schłodzone tartaletki przed pieczeniem to ryzyko, że ciasto w trakcie pieczenia opadnie z boków!
  2. Z tej porcji przygotowałam 25 tartaletek średnicy 7 cm, wysokości 2 cm.
  3. Rozmaryn można oczywiście pominąć. Frużelinę można przygotować z innych owoców – z pistacją dobrze komponują się na przykład maliny czy żurawiny!
  4. Dzięki glazurze z żółtka, tartaletki nie powinny nabrać nadmiernej wilgoci od kremu czy frużeliny.
  5. Ile wcześniej można zrobić korpusy do tartaletek? Korpusy tartaletek można przygotować parę dni wcześniej co znacznie ułatwi nam pracę. Upieczone korpusy w glazurze (lub bez) przechowuję w dużym woreczku strunowym z paczką siliki w środku, która ma zadanie wciągnąć ewentualną wilgoć.
  6. Jeżeli nie macie maszynki, której używam do wycinania pasków (znacznik rozstawny – link do tego narzędzia znajdziecie w liście materiałów wyżej) to spokojnie można je wyciąć przy pomocy linijki i ostrego noża.
  7. Moje tartaletki z kremem pistacjowym przechowuję w streczu w lodówce do 2 dni. Nie zmiękły, były dalej kruche. Ale dużo będzie zależało od lodówki jaką macie, więc lepiej najpierw ją przetestować czy nie ma zbyt dużo wilgoci.
  8. Intensywność smaku pistacjowego w kremie pistacjowym można zmienić, zmieniając gramaturę pasty pistacjowej.
  9. Do dekoracji moich tartaletek wielkanocnych użyłam gałązki rozmarynu oraz czekoladowego jajka. Dziewczyny z CakeIt zrobiły fajny przegląd jajek wielkanocnych – zerknijcie TUTAJ.

Tarteletki pistacjowe udały mi się tak wybornie, że od razu robiłam je trzy razy z rzędu! Znikały dosłownie w oczach, za pierwszym razem nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć. To chyba będzie hit tego roku – przynajmniej w moim domu.

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Frużelina żurawinowa
Frużelina żurawinowa
Frużelina truskawkowa
Frużelina truskawkowa

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Co upiec na Wielkanoc
Co upiec na Wielkanoc
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Mini tarty z kremem pistacjowym Pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ