
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Tarteletki z kremem pistacjowym to na początek oczywiście kruche fajne ciasto, które się super modeluje i dobrze wypieka. Do korpusów idzie świetny krem, bardzo aksamitny i jedwabisty, na bazie kremu angielskiego z dodatkiem białej czekolady. To mój ulubiony rodzaj kremu – treściwy i miękki, na żółtkach, po prostu pycha. Żeby przełamać nieco słodkie elementy, na dnie korpusów ukryłam frużelinę z truskawek z dodatkiem soku z cytryny – jej lekko kwaskowaty aromat to strzał w dziesiątkę.
Moje pierwsze mini tarty z kremem pistacjowym udekorowałam w wielkanocnym duchu, ale oczywiście dekoracja jest zupełnie dowolna, zamierzam robić je o każdej porze roku i w każdym sezonie. Są bardzo uniwersalne, w miarę szybkie do przygotowania, niezwykle smaczne i nie raz Wam się przydadzą. Będą gwiazdami Słodkich Stołów, świetnym starterem, albo deserem, idealnym upominkiem!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Masa cukrowa
Barwniki spożywcze
Pozostałe
2 godziny
25 tartaletek
Tarta
Kruche ciasto
Glazura do tartaletek
Frużelina truskawkowa z rozmarynem
Krem pistacjowy
Kruche ciasto na tartaletki
Glazura do tartaletek
Ponieważ pierwszą warstwą wyłożoną w tartaletkach będzie frużelina, warto tartaletki pistacjowe zabezpieczyć, aby nie nabrały wilgoci.
Frużelina truskawkowa z rozmarynem
Krem pistacjowy
Ponieważ uwielbiam rozmaryn dodałam gałązkę do frużeliny z truskawek. Smak frużeliny truskawkowej z rozmarynem jest bardzo subtelny. Jeśli nie macie akurat rozmarynu lub nie lubicie jego smaku, można go oczywiście pominąć! W tym przepisie wykorzystuję pektynę NH, jeśli nie macie jej na składzie, na naszej stronie znajdziecie również przepis na frużelinę truskawkową na żelatynie.
Do przygotowania kremu pistacjowego użyłam pasty pistacjowej z Torcik.net – jest idealnie gładka, bez ekstra dodatków i świetnie się z nią pracuje.
Tarteletki pistacjowe udały mi się tak wybornie, że od razu robiłam je trzy razy z rzędu! Znikały dosłownie w oczach, za pierwszym razem nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć. To chyba będzie hit tego roku – przynajmniej w moim domu.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!