
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Tarteletki z kremem pistacjowym to na początek oczywiście kruche fajne ciasto, które się super modeluje i dobrze wypieka. Do korpusów idzie świetny krem, bardzo aksamitny i jedwabisty, na bazie kremu angielskiego z dodatkiem białej czekolady. To mój ulubiony rodzaj kremu – treściwy i miękki, na żółtkach, po prostu pycha. Żeby przełamać nieco słodkie elementy, na dnie korpusów ukryłam frużelinę z truskawek z dodatkiem soku z cytryny – jej lekko kwaskowaty aromat to strzał w dziesiątkę.
Moje pierwsze mini tarty z kremem pistacjowym udekorowałam w wielkanocnym duchu, ale oczywiście dekoracja jest zupełnie dowolna, zamierzam robić je o każdej porze roku i w każdym sezonie. Są bardzo uniwersalne, w miarę szybkie do przygotowania, niezwykle smaczne i nie raz Wam się przydadzą. Będą gwiazdami Słodkich Stołów, świetnym starterem, albo deserem, idealnym upominkiem!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
2 godziny
25 tartaletek
Tarta
Kruche ciasto
Glazura do tartaletek
Frużelina truskawkowa z rozmarynem
Krem pistacjowy
Kruche ciasto na tartaletki
Glazura do tartaletek
Ponieważ pierwszą warstwą wyłożoną w tartaletkach będzie frużelina, warto tartaletki pistacjowe zabezpieczyć, aby nie nabrały wilgoci.
Frużelina truskawkowa z rozmarynem
Krem pistacjowy
Ponieważ uwielbiam rozmaryn dodałam gałązkę do frużeliny z truskawek. Smak frużeliny truskawkowej z rozmarynem jest bardzo subtelny. Jeśli nie macie akurat rozmarynu lub nie lubicie jego smaku, można go oczywiście pominąć! W tym przepisie wykorzystuję pektynę NH, jeśli nie macie jej na składzie, na naszej stronie znajdziecie również przepis na frużelinę truskawkową na żelatynie.
Do przygotowania kremu pistacjowego użyłam pasty pistacjowej z Torcik.net – jest idealnie gładka, bez ekstra dodatków i świetnie się z nią pracuje.
Tarteletki pistacjowe udały mi się tak wybornie, że od razu robiłam je trzy razy z rzędu! Znikały dosłownie w oczach, za pierwszym razem nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć. To chyba będzie hit tego roku – przynajmniej w moim domu.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4.7 / 5. Ilość głosów 3
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!