Szukaj

Tarta pistacjowa z pomarańczą

Tarta pistacjowa z pomarańczą to moja wariacja na temat bardzo modnego deseru. Nie wiem, co nagle zaszło z tartą pistacjową – zapewne to samo, co jakiś czas temu z pistacjowym sernikiem – ale najwyraźniej jest to obecnie najbardziej pożądany wypiek na salonach. W ogóle mnie to nie martwi, ja akurat bardzo lubię pistacjowe słodkości i chętnie wpiszę się w ten nurt.

Moja tarta pistacjowa jest wypełniona namelaką. Ta jedwabista, niezwykle kremowa wersja po prostu kradnie od razu serca. Namelaka pistacjowa ma w sobie coś magicznego i naprawdę serdecznie ją Wam polecam. Gwarantuję, że jeśli raz spróbujecie, Wasze słodkie życie wejdzie na zupełnie nowy poziom.

Żeby nie było zbyt jednostajnie, postanowiłam przełamać pistacjowy smak tarty pomarańczą. Na spód przygotowałam frużelinę pomarańczową i te smaki zaskakująco dobrze ze sobą grają. Dekoracja jest oczywiście zupełnie dowolna, ja postawiłam na pomarańcze, podkreślające nutę smakową. Delikatne wiosenne barwy świetnie się sprawdzą w tym sezonie. Moja tarta pistacjowa z pomarańczą serdecznie się Państwu poleca.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Pędzel silikonowy
Blender ręczny
Płaska blaszka do pieczenia
Forma do tarty fi24cm
Rondel
Mata silikonowa
Wałek regulowany
Rózga
Szpatułka silikonowa

Tarta pistacjowa z pomarańczą

5/5

czas przygotowania

1 godzina

ilość porcji

1 tarta fi 24 cm

kategoria

Frużelina

namelaka pistacjowa

Składniki

Kruche ciasto

  • 90 g masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 25 g mąki migdałowej
  • 40 g żółtka kurzego

 

Frużelina z pomarańczy

  • 200 g puree z pomarańczy
  • 20 g drobnego cukru
  • 4 g pektyny NH
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Namelaka pistacjowa

  • 100 g mleka pełnego
  • 200 g białej czekolady np. Callebaut W2
  • 150 g śmietanki kremówki 36%
  • 50 g pasty pistacjowej
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody

Instrukcje

Kruche ciasto na tartę

  1. Wszystkie suche składniki wsypać do misy miksera lub malaksera.
  2. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło i wymieszać aż uzyskamy konsystencja piasku.
  3. Dodać jajko i wymieszać aż ciasto "zejdzie" się w kulę.
  4. Ciasto wałkujemy na grubość ~2 mm. Przekładamy rozwałkowane ciasto do formy perforowanej o średnicy 24cm.
  5. Ciasto nakłuwamy widelcem i odstawiamy do zamrażarki na około 15 minut, aż ciasto mocno się schłodzi.
  6. Piec około 15 minut w 315 F (około 160 C), do złotego koloru. Pamiętamy o tym iż każdy piekarnik jest inny, temperatura zależy od Waszego piekarnika.

 

Frużelina z pomarańczy

  1. Pektynę wymieszać z cukrem.
  2. Pomarańcze sparzyć wodą, obrać ze skóry i białych błonek.
  3. Zblendować. Puree przelać do rondelka i zagotować.
  4. Pektynę z cukrem wsypać do puree i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Zamieszać.
  5. Gotową frużelinę z pomarańczy przestudzić aż lekko stężeje.
  6. Frużeliną pomarańczową wyłożyć dno tarty i odstawić do lodówki.

 

Namelaka pistacjowa

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać pastę pistacjową i napęczniałą żelatynę. Mieszać aż żelatyna się rozpuści.
  3. Gorącą miksturą zalać posiekaną czekoladę. Odstawić aby czekolada zmiękła, około 10 min. Po tym czasie czekoladę emulgować blenderem ręcznym aż będzie gładka.
  4. Dodać śmietankę i emulgować 1-2 minuty.
  5. Masę wylać na przygotowany korpus tarty wyłożony frużeliną pomarańczową. Odstawić do lodówki aż stężeje, około 2 godzin.

Tagi

Jak zrobić frużelinę z pomarańczy

Tarta pistacjowa z pomarańczem
Pomarańcze sparzyć wodą, obrać ze skóry i białych błonek.
Tarta pistacjowa z pomarańczem-02
Zblendować aby powstało puree.
Tarta pistacjowa z pomarańczem-03
Puree zagotować.
Tarta pistacjowa z pomarańczem-04
Cukier wymieszany z pektyną sypać do puree mieszając rózgą. Doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z palnika.
Tarta pistacjowa z pomarańczem-05
Gotową frużelinę z pomarańczy przestudzić aż lekko stężeje.
Tarta pistacjowa z pomarańczem-08
Przełożyć na dno przygotowanego korpusu tarty.
Tarta pistacjowa z pomarańczem-09
Odstawić do lodówki.

Namelaka pistacjowa krok po kroku

Tarta pistacjowa z pomarańczem-10
Mleko zagotować.
Tarta pistacjowa z pomarańczem-12
Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę i pastę pistacjową. Mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Tarta pistacjowa z pomarańczem-13
Zalać czekoladę...
Tarta pistacjowa z pomarańczem-14
i odstawić na parę minut aby czekolada zmiękła.
Tarta pistacjowa z pomarańczem-15
Zblendować.
Tarta pistacjowa z pomarańczem-16
Tarta pistacjowa z pomarańczem-17
Dodać zimną śmietankę i ponownie zblędować...
Tarta pistacjowa z pomarańczem-18
aż masa będzie gładka.
Tarta pistacjowa z pomarańczem-19
Kroplę kremu dać na środek talerza, na którym położona zostanie tarta.
Tarta pistacjowa z pomarańczem-20
Położyć na to tartę i wylać na tartę z frużeliną przygotowany krem.
Tarta pistacjowa
Odstawić do lodówki aż stężeje, około 2 godzin. Udekorować wedle uznania.
Tarta pistacjowa z pomarańczą

Przydatne uwagi

  1. Jak przygotować kruche ciasto pokazywałam w przepisie na Tartaletki z kremem pistacjowym oraz w przepisie na Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową.
  2. Ciasto w formie musi być dobrze schłodzone, można nawet wstawić do zamrażarki na 15 minut przed pieczeniem. Słabo schłodzona tarta przed pieczeniem to ryzyko, że ciasto w trakcie pieczenia opadnie z boków!
  3. Dzięki glazurze z żółtka, tarta nie powinna nabrać nadmiernej wilgoci od kremu czy frużeliny.
  4. Ile wcześniej można zrobić korpus do tarty? Korpus tarty można przygotować parę dni wcześniej co znacznie ułatwi nam pracę. Upieczone korpusy w glazurze (lub bez) przechowuję w dużym woreczku strunowym z paczką siliki w środku, która ma zadanie wciągnąć ewentualną wilgoć.
  5. Intensywność smaku pistacjowego w pistacjowej namelace można zmienić, zmniejszając lub zwiększając gramaturę pasty pistacjowej w przepisie.

Tarta pistacjowa z pomarańczą

Tarta pistacjowa z pomarańczą

Dobrze komponuje się z:

Malinowy
Pomarańczowy
Porzeczkowy
Truskawkowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Tarta pistacjowa z pomarańczą

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

4 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Tarta pistacjowa z pomarańczą

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe