Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Tarta pistacjowa z pomarańczą to moja wariacja na temat bardzo modnego deseru. Nie wiem, co nagle zaszło z tartą pistacjową – zapewne to samo, co jakiś czas temu z pistacjowym sernikiem – ale najwyraźniej jest to obecnie najbardziej pożądany wypiek na salonach. W ogóle mnie to nie martwi, ja akurat bardzo lubię pistacjowe słodkości i chętnie wpiszę się w ten nurt.
Moja tarta pistacjowa jest wypełniona namelaką. Ta jedwabista, niezwykle kremowa wersja po prostu kradnie od razu serca. Namelaka pistacjowa ma w sobie coś magicznego i naprawdę serdecznie ją Wam polecam. Gwarantuję, że jeśli raz spróbujecie, Wasze słodkie życie wejdzie na zupełnie nowy poziom.
Żeby nie było zbyt jednostajnie, postanowiłam przełamać pistacjowy smak tarty pomarańczą. Na spód przygotowałam frużelinę pomarańczową i te smaki zaskakująco dobrze ze sobą grają. Dekoracja jest oczywiście zupełnie dowolna, ja postawiłam na pomarańcze, podkreślające nutę smakową. Delikatne wiosenne barwy świetnie się sprawdzą w tym sezonie. Moja tarta pistacjowa z pomarańczą serdecznie się Państwu poleca.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
1 godzina
1 tarta fi 24 cm
Frużelina
Kruche ciasto
Frużelina z pomarańczy
Namelaka pistacjowa
Kruche ciasto na tartę
Frużelina z pomarańczy
Namelaka pistacjowa
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
4 Responses
Czy krem pistacjowy nadaje się do tortu?
Pewnie. Możesz na tą porcję dać 6g żelatyny dla pewności.
Czy pektynę można zamienić na żelatynę lub skrobię ziemniaczaną? Jeśli tak to w jakiej gramaturze?
Można zamienić na żelatynę ale bedzie troszke inna struktura żelki. Na 200g pomarańczy dałabym 5g żelatyny 180 Bloom (jeśli masz innej mocy to kliknij TUTAJ aby przeliczyć) namoczonej w 30g zimnej wody. Poczekaj aż napęcznieje, rozpuść i dodaj do puree z pomarańczy.