Search

Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową

Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową świetnie mi się udały i postanowiłam się nimi z Wami podzielić. Uważam, że będą wspaniałym drobiazgiem na nadchodzące Walentynki, starterem przed kolacją, albo uroczym deserkiem.

Namelaka to po prostu krem, jednak o szczególnej jedwabistości, bardzo delikatny i lekki. Namelaka po japońsku oznacza „niezwykle kremowy” i tak właśnie można określić ten produkt.

Kruche ciasteczka z truskawkową namelaką smakują wybornie. Kompozycja jest doskonale zrównoważona, kruchość i delikatność przenikają się nawzajem. Do dekoracji użyłam truskawek ułożonych w serduszka, które dodatkowo podkreśliły ich miłosny charakter.

Namelaka truskawkowa z czekolady i mleka jest bardzo smaczna. Dodatkowo znajdziemy tu truskawkową frużelinę i delikatna dekorację z czekolady.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Mata perforowana
Blender ręczny
Rondel
Papier do pieczenia
Waga
Wałek regulowany
Sitko

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową

5/5

czas przygotowania

60 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Ciastka pierniczki

Namelaka truskawkowa

Składniki

Kruche ciasteczka (sable)

  • 180 g masła
  • 360 g mąki pszennej
  • 140 g cukru pudru
  • 50 g mąki migdałowej
  • 75 g jajka kurzego

 

Namelaka truskawkowa

  • 200 g białej czekolady Callebaut W2
  • 100 g puree z truskawek
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 100 g mleka
  • 20 g liofilizowanych truskawek
  • 7 g żelatyny
  • 35 g zimnej wody

 

Frużelina truskawkowa

  • 250 g truskawek pokrojonych w kostkę
  • 30 g cukru kryształu
  • 8 g pektyny NH
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Instrukcje

Kruche ciasteczka (sable)

  1. Wszystkie suche składniki wsypać do misy miksera lub malaksera.
  2. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło i wymieszać aż uzyskamy konsystencja piasku.
  3. Dodać jajko i wymieszać aż ciasto "zejdzie" się w kulę.
  4. Rozwałkować na 2 mm między 2 kawałkami papieru do pieczenia.
  5. Wyciąć pożądane kształty, zdjąć nadmiar ciasta i odstawić do zamrażarki na 15 minut.
  6. Piec około 15 minut w 325 F (około 160 C) między 2 matami perforowanymi.

 

Namelaka truskawkowa

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.
  2. Z truskawek zrobić puree i przetrzeć przez sitko aby pozbyć się nasion.
  3. Mleko wraz z puree wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
  4. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać aż się rozpuści.
  5. Gorącą miksturą zalać posiekaną czekoladę. Odstawić aby czekolada zmiękła, około 10 min. Po tym czasie czekoladę emulgować blenderem ręcznym aż będzie gładka.
  6. Liofilizowane truskawki zmielić i przesiać przez drobne sitko aby pozbyć się nasion i większych kawałków. Dodać do czekolady i emulgować blenderem.
  7. Dodać śmietankę i emulgować 1-2 minuty.
  8. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki aż masa lekko stężeje.

 

Frużelina truskawkowa

  1. Pektynę wymieszać z cukrem
  2. Truskawki umyć i pokroić w małą kostkę.
  3. Truskawki podgrzać w rondelku tylko do momentu aż puszczą lekko sok.
  4. Z połowy truskawek zrobić puree. Połączyć z resztą.
  5. Pektynę z cukrem wsypać do truskawek i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Zamieszać.
  6. Wystudzić.

Tagi

Jak zrobić kruche ciasteczka sable

Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-26
Wszystkie suche składniki wsypać do misy miksera lub malaksera.
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-27
Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło i wymieszać aż uzyskamy konsystencja piasku.
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-29
Dodać jajko i wymieszać aż ciasto "zejdzie" się w kulę.
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-30
Rozwałkować na 2 mm między 2 kawałkami papieru do pieczenia.
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-32
Wyciąć pożądane kształty.
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-33
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-34
Zdjąć nadmiar ciasta i odstawić do zamrażarki na 15 minut.
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-35
Chłodne ciasteczka przewracam na matę perforowaną...
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-36
odciągam papier do pieczenia.
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-37
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-38
Przykrywamy matą perforowaną i wkładam do piekarnika.

Jak zrobić namelakę truskawkową

Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-08
Mleko wraz z puree wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-09
Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać aż się rozpuści.
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-10
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-11
Gorącą miksturą zalać posiekaną czekoladę. Odstawić aby czekolada zmiękła, około 10 min. Po tym czasie czekoladę emulgować blenderem ręcznym aż będzie gładka.
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-12
Liofilizowane truskawki zmielić i przesiać przez drobne sitko aby pozbyć się nasion i większych kawałków.
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-13
Dodać do czekolady...
namelaka truskawkowa
i emulgować blenderem.
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-15
Dodać śmietankę i emulgować 1-2 minuty.
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-16
Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową-17
Masę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki aż lekko stężeje.

Przydatne uwagi

  1. Puree truskawkowe przygotowałam z mrożonych truskawek. Można oczywiście użyć świeżych.
  2. Moja namelaka truskawkowa została przygotowana na mleku 2%, akurat nie miałam w domu mleka pełnego…
  3. Odnośnie pieczenia kruchych ciasteczek – czas i temperatura pieczenia będzie zależała od Waszego piekarnika! Podana temperatura i czas jest orientacyjna. W moim piekarniku pierwsza partia, pieczona góra/dół w 350F wyszła idealna po 15 minutach, ale następna już lekko się zarumieniła przy tych samych parametrach. Ostatecznie piekłam je 17 minut ale w 300F z termoobiegiem.
  4. Górę ciasteczek polałam roztopioną czekoladą deserową Callebaut 811.
  5. Z tej porcji wyszło mi 28 ciasteczek jak na zdjęciu :) Wykrawaczka serce rozmiar 9×10 cm.
  6. Namelaka truskawkowa okazała się również świetnym kremem do przełożenia tortu. Z podanego wyżej przepisu starczyło mi na przełożenie 1 warstwy w 2 tortach każdy o średnicy 18 cm. Torty były dla dzieci i przełożenie było niewysokie, więc uważam, że z podanego przepisu wyjdzie idealne przełożenie fi18 ale jednego tortu (na dwa wychodzi trochę nisko…). Tort na zdjęciu poniżej to wilgotny biszkopt z olejem z dodatkiem kakao, mus z białej czekolady i namelaka truskawkowa, otynkowany kremem maślanym z mlekiem skondensowanym.
  7. Jeśli zechcecie przełożyć tort tym kremem, to proponuję wylać krem na blat tortu zaraz po przygotowaniu. Namelaka truskawkowa ładnie stężeje w lodówce.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Oferta świąteczna 2
Jak przygotować ofertę świąteczną
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Kruche ciasteczka z namelaką truskawkową

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Leave a Reply

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ