Dzisiaj podam wam mój sprawdzony przepis na sernik! Tradycyjny, nowojorski sernik na bazie serka kremowego, takiego jak na przykład Philadelphia Cream Cheese. Od ponad 25 lat jest on niezmiennie moim faworytem wsród tradycyjnych amerykańskich deserów! A, że mieszkam w Nowym Yorku jest tym bardziej bliski mojemu sercu 🙂
To właśnie dzięki użyciu serka kremowego, ten sernik jest lekki, puszysty i praktycznie rozpływa się w ustach. Sernik można przygotować na wiele sposobów, dodając bakalie czy skórkę pomarańczową lub zmieniając rodzaj spodu. Moja ulubiona wersja jest z górą polaną sosem karmelowym. Równie smaczna jest wersja z polewą z czekoladowego ganache czy lemon curd.
Przepis na puszysty, delikatny sernik
Sernik nowojorski - New York cheesecake
Pyszny, delikatny sernik na bazie serka kremowego
Składniki
Spód
- 200 g zmielonych biszkoptów waniliowych
- 100 g zmielonych orzechów pekan
- 125 g masła
Masa serowa
- 1 kg serka kremowego typu Philadelphia
- 5 dużych jajek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Opcjonalnie - rodzynki skórka pomarańczowa
Instrukcje
-
Spód
-
Orzechy i biszkopty zmielić drobno.
-
Dodać chłodne masło.
-
Wymieszać wszystko razem.
-
Masę wyłożyć na spód tortownicy fi23cm, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko przyklepać.
-
Piec w 180C (350F) około 10 minut.
-
Masa serowa
-
Ser i cukier umieścić w misie miksera.
-
Utrzeć na pulchną masę, tak aby nie było grudek.
-
Dodawać po jednym jajku, mieszając masę po dodaniu każdego jajka.
-
Dodać wanilię, wymieszać.
-
Opcjonalnie dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową.
-
Masę wylać na przestudzony spód.
-
Piec około 1h w 175C (350F).
-
Sernik można polać sosem karmelowym lub czekoladowym ganache.
Jak przygotować sernik nowojorski






















Przydatne uwagi
Tradycyjny nowojorski sernik robi się z serka kremowego, takiego jak na przykład Philadelphia Cream Cheese. W USA serek ten w temperaturze pokojowej ma konsystencję twardszą niż masło, jest miękki ale zwarty. Warto sprawdzić konsystencję tego typu sera dostępnego u Was, ponieważ może się różnić. Jeżeli serek jest bardziej miękki za pewne warto wydłużyć czas pieczenia.
W trakcie pieczenia nadmiar tłuszczu z serka potrafi wypłynąć między szczelinami w tortownicy. Ustawiam więc tortownicę na blaszce aby tłuszcz nie spływał na dno piekarnika, który później trudno jest wyczyścić. Dodatkowo, na blaszkę kładę matę silikonową aby tortownica nie zjechała mi z blaszki w trakcie wyciągania z piekarnika – nie pytajcie skąd wiem, że właśnie tak może się stać…
Spód sernika można również przygotować używając do tego orzechów innych niż pekany. Alternatywnie, można również użyć ciasteczek Oreo, pomijając orzechy całkowicie.
Jeżeli masz mniejszą lub większą tortownicę – zobacz jak dostosować przepis do rozmiaru blachy.

Przypnij na Pinterest!
