New York cheesecake czyli sernik nowojorski

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Dzisiaj podam wam mój sprawdzony przepis na sernik nowojorski! Tradycyjny, nowojorski sernik na bazie serka kremowego, takiego jak na przykład Philadelphia Cream Cheese. Od ponad 25 lat jest on niezmiennie moim faworytem wsród tradycyjnych amerykańskich deserów! A, że mieszkam w Nowym Yorku jest tym bardziej bliski mojemu sercu 🙂

To właśnie dzięki użyciu serka kremowego, ten sernik jest lekki, puszysty i praktycznie rozpływa się w ustach. Sernik można przygotować na wiele sposobów, dodając bakalie czy skórkę pomarańczową lub zmieniając rodzaj spodu. Moja ulubiona wersja jest z górą polaną sosem karmelowym. Równie smaczna jest wersja z polewą z czekoladowego ganache czy lemon curd.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Rant, Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Przepis na sernik nowojorski

Sernik nowojorski - New York cheesecake

Magda Kubiś
Pyszny, delikatny sernik na bazie serka kremowego
Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 15 mins
Cuisine Amerykańska
Servings 1 fi23cm (9")
Kalorie 19 kcal

Składniki
  

Spód

  • 200 g zmielonych biszkoptów waniliowych
  • 100 g zmielonych orzechów pekan
  • 125 g masła

Masa serowa

  • 1 kg serka kremowego typu Philadelphia
  • 5 dużych jajek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Opcjonalnie - rodzynki skórka pomarańczowa

Instrukcje
 

  • Spód
  • Orzechy i biszkopty zmielić drobno.
  • Dodać chłodne masło.
  • Wymieszać wszystko razem.
  • Masę wyłożyć na spód tortownicy fi23cm, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko przyklepać.
  • Piec w 180C (350F) około 10 minut.
  • Masa serowa
  • Ser i cukier umieścić w misie miksera.
  • Utrzeć na pulchną masę, tak aby nie było grudek.
  • Dodawać po jednym jajku, mieszając masę po dodaniu każdego jajka.
  • Dodać wanilię, wymieszać.
  • Opcjonalnie dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową.
  • Masę wylać na przestudzony spód.
  • Piec około 1h w 175C (350F).
  • Sernik można polać sosem karmelowym lub czekoladowym ganache.
Keyword sernik, sernik nowojorski, sernik z serka kremowego
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić spód pod sernik nowojorski

Spód pod sernik robię tradycyjnie po amerykańsku, czyli z waniliowych biszkoptów. Można tutaj ponieść się fantazji i użyć do tego jakichkolwiek innych ciasteczek. Swietnie nadają się na spód sernika ciastka Oreo!

New York cheesecake czyli sernik nowojorski
Biszkopty waniliowe umieszczamy w mikserze i...
New York cheesecake czyli sernik nowojorski
mielimy do konsystencji bułki tartej.
New York cheesecake czyli sernik nowojorski
Pekany lub inne orzechy...
New York cheesecake czyli sernik nowojorski
...również mielimy.
New York cheesecake czyli sernik nowojorski
Wszystko umieszczamy w misie miksera i mieszamy na wolnych obrotach...
New York cheesecake czyli sernik nowojorski
do połączenia się składników.
New York cheesecake czyli sernik nowojorski
Tortownice o średnicy 23cm...
New York cheesecake czyli sernik nowojorski
...tortownice o średnicy 23cm wykładam papierem do pieczenia.
Spód do Sernika nowojorskiego
Przekładam masę orzechową i przy pomocy szpatułki rozprowadzam na dnie, przygniatając równo.
Spód do Sernika nowojorskiego
Tak przygotowany spód podpiekam w 180C przez około ~10min.

Jak zrobić masę serową

New York cheesecake czyli sernik nowojorski
Serek kremowy typu philadelphia wraz z cukrem...
New York cheesecake czyli sernik nowojorski
...mieszamy w mikserze na średnich obrotach do momentu kiedy masa będzie gładka, jednolita i bez grudek, ~10 minut.
New York cheesecake czyli sernik nowojorski
Zaczynamy do masy dodawać po 1 jajku...
New York cheesecake czyli sernik nowojorski
... dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
Sernik nowojorski
Dodajemy ekstrakt z wanilii...
New York cheesecake czyli sernik nowojorski
...i opcjonalnie, olejek pomarańczowy.
New York cheesecake czyli sernik nowojorski
Można również dodać rodzynki czy skórkę z pomarańczy.
New York cheesecake czyli sernik nowojorski
Masę serową wylewamy na przestudzony spód. Nie ma potrzeby smarowania czymkolwiek ścian tortownicy.
Sernik nowojorski
Tortownice umieszczam na macie silikonowej.
Sernik nowojorski
Po upieczeniu, sernik pozostawiam do przestygnięcia.
Sernik nowojorski
Przy użyciu noża, przestygnięty sernik oddzielam od ścian tortownicy.
Sernik nowojorski
Taki chłodzę w lodówce aby prościej można go było przenieść z blachy na talerz.

Przydatne uwagi

Tradycyjny nowojorski sernik robi się z serka kremowego, takiego jak na przykład Philadelphia Cream Cheese. W USA serek ten w temperaturze pokojowej ma konsystencję twardszą niż masło, jest miękki ale zwarty. Warto sprawdzić konsystencję tego typu sera dostępnego u Was, ponieważ może się różnić. Jeżeli serek jest bardziej miękki za pewne warto wydłużyć czas pieczenia.

W trakcie pieczenia nadmiar tłuszczu z serka potrafi wypłynąć między szczelinami w tortownicy. Ustawiam więc tortownicę na blaszce aby tłuszcz nie spływał na dno piekarnika, który później trudno jest wyczyścić. Dodatkowo, na blaszkę kładę matę silikonową aby tortownica nie zjechała mi z blaszki w trakcie wyciągania z piekarnika – nie pytajcie skąd wiem, że właśnie tak może się stać…

Spód sernika można również przygotować używając do tego orzechów innych niż pekany. Alternatywnie, można również użyć ciasteczek Oreo, pomijając orzechy całkowicie.

Jeżeli masz mniejszą lub większą tortownicę – zobacz jak dostosować przepis do rozmiaru blachy.

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Sernik nowojorski pin

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy