Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

New York cheesecake czyli sernik nowojorski

Dzisiaj podam wam mój sprawdzony przepis na sernik! Tradycyjny, nowojorski sernik na bazie serka kremowego, takiego jak na przykład Philadelphia Cream Cheese. Od ponad 25 lat jest on niezmiennie moim faworytem wsród tradycyjnych amerykańskich deserów! A, że mieszkam w Nowym Yorku jest tym bardziej bliski mojemu sercu 🙂

To właśnie dzięki użyciu serka kremowego, ten sernik jest lekki, puszysty i praktycznie rozpływa się w ustach. Sernik można przygotować na wiele sposobów, dodając bakalie czy skórkę pomarańczową lub zmieniając rodzaj spodu. Moja ulubiona wersja jest z górą polaną sosem karmelowym. Równie smaczna jest wersja z polewą z czekoladowego ganache czy lemon curd.

Przepis na puszysty, delikatny sernik

Sernik nowojorski - New York cheesecake

Pyszny, delikatny sernik na bazie serka kremowego

Kuchnia Amerykańska
Słowo kluczowe sernik, sernik nowojorski, sernik z serka kremowego
15 minut
Czas gotowania 1 godzina
1 godzina 15 minut
Porcje 1 Tortownica fi23cm (9")
Kalorie 19 Kcal
Autor Magda Kubiś

Składniki

Spód

  • 200 g zmielonych biszkoptów waniliowych
  • 100 g zmielonych orzechów pekan
  • 125 g masła

Masa serowa

  • 1 kg serka kremowego typu Philadelphia
  • 5 dużych jajek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Opcjonalnie - rodzynki skórka pomarańczowa

Instrukcje

  1. Spód
  2. Orzechy i biszkopty zmielić drobno.
  3. Dodać chłodne masło.
  4. Wymieszać wszystko razem.
  5. Masę wyłożyć na spód tortownicy fi23cm, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko przyklepać.
  6. Piec w 180C (350F) około 10 minut.
  7. Masa serowa
  8. Ser i cukier umieścić w misie miksera.
  9. Utrzeć na pulchną masę, tak aby nie było grudek.
  10. Dodawać po jednym jajku, mieszając masę po dodaniu każdego jajka.
  11. Dodać wanilię, wymieszać.
  12. Opcjonalnie dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową.
  13. Masę wylać na przestudzony spód.
  14. Piec około 1h w 175C (350F).
  15. Sernik można polać sosem karmelowym lub czekoladowym ganache.

Jak przygotować sernik nowojorski

Sernik nowojorski
Biszkopty waniliowe umieszczamy w mikserze i...
Sernik nowojorski
mielimy do konsystencji bułki tartej.
Sernik nowojorski
Pekany lub inne orzechy...
Sernik nowojorski
...również mielimy.
Sernik nowojorski
wszystko umieszczamy w misie miksera...
Sernik nowojorski
I mieszamy na wolnych obrotach...
Sernik nowojorski
do połączenia się składników.
Sernik nowojorski
tortownice o średnicy 23cm wykładam papierem do pieczenia.
Sernik nowojorski
Przekładam masę orzechową i przy pomocy szpatułki rozprowadzam na dnie, przygniatając równo.
Sernik nowojorski
Tak przygotowany spód podpiekam w 180C przez około ~10min.
Sernik nowojorski
Serek kremowy typu philadelphia wraz z cukrem...
Sernik nowojorski
...mieszamy w mikserze na średnich obrotach do momentu kiedy masa będzie gładka, jednolita i bez grudek, ~10 minut.
Sernik nowojorski
Zaczynamy do masy dodawać po 1 jajku...
Sernik nowojorski
... dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
Sernik nowojorski
Dodajemy ekstrakt z wanilii...
Sernik nowojorski
...i opcjonalnie, olejek pomarańczowy.
Sernik nowojorski
Można również dodać rodzynki czy skórkę z pomarańczy.
Sernik nowojorski
Masę serową wylewamy na przestudzony spód. Nie ma potrzeby smarowania czymkolwiek ścian tortownicy.
Sernik nowojorski
Tortownice umieszczam na macie silikonowej.
Sernik nowojorski
Po upieczeniu, sernik pozostawiam do przestygnięcia.
Sernik nowojorski
Przy użyciu noża, przestygnięty sernik oddzielam od ścian tortownicy.
Sernik nowojorski z sosem karmelowym
Taki chłodzę w lodówce aby prościej można go było przenieść z blachy na talerz.

Przydatne uwagi

Tradycyjny nowojorski sernik robi się z serka kremowego, takiego jak na przykład Philadelphia Cream Cheese. W USA serek ten w temperaturze pokojowej ma konsystencję twardszą niż masło, jest miękki ale zwarty. Warto sprawdzić konsystencję tego typu sera dostępnego u Was, ponieważ może się różnić. Jeżeli serek jest bardziej miękki za pewne warto wydłużyć czas pieczenia.

W trakcie pieczenia nadmiar tłuszczu z serka potrafi wypłynąć między szczelinami w tortownicy. Ustawiam więc tortownicę na blaszce aby tłuszcz nie spływał na dno piekarnika, który później trudno jest wyczyścić. Dodatkowo, na blaszkę kładę matę silikonową aby tortownica nie zjechała mi z blaszki w trakcie wyciągania z piekarnika – nie pytajcie skąd wiem, że właśnie tak może się stać… 

Spód sernika można również przygotować używając do tego orzechów innych niż pekany. Alternatywnie, można również użyć ciasteczek Oreo, pomijając orzechy całkowicie.

Jeżeli masz mniejszą lub większą tortownicę – zobacz jak dostosować przepis do rozmiaru blachy.

Sernik nowojorski z sosem karmelowym

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!