Szukaj

Mus z czereśni

Bardzo lubię czereśnie i choć w Stanach jest to prawie narodowy owoc, mi zawsze kojarzą się z wczesnym latem w Polsce. Mają w sobie już ten smak wakacji i obietnicę słodkiego leniuchowania w ogrodzie.

Mus z czereśni zrobiłam na specjalne zamówienie jubilatki, której ulubiony smak to Black Cherry – popularne amerykańskie lody. W musie charakterystyczny, lekko migdałowy smak czereśni bardzo subtelnieje, więc zdecydowałam się podkręcić go galaretką Black Cherry. Czego się nie robi dla jubilatki!

Mus z czereśniowy wspaniale idzie w parze z czereśniowa żelką. Widzę go we wszystkich letnich, owocowych smakach, albo w połączeniu z czekoladą.

Magda Kubis
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Worek cukierniczy

Przepis na mus czereśniowy

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi20

kategoria

Mus

Mus z czereśni

Składniki

  • 300 g czereśni
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Usunąć pestki z umytych czereśni.
  3. Czereśnie zblendować i przetrzeć przez sitko.
  4. Puree z czereśni wlać do rondla, dodać cukier i podgrzać.
  5. Do ciepłych czereśni dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
  6. Puree przestudzić.
  7. Śmietankę ubić na 3/4. Wlać przestudzone puree z czereśni i wymieszać.
  8. Mus przelać do rękawa cukierniczego.

Jak zrobić mus z czereśni do tortu

Akademia Tortu - Żelka czereśniowa-13
Usunąć pestki z umytych czereśni.
Akademia Tortu - Żelka czereśniowa-12
Czereśnie zblenderować.
Akademia Tortu - Żelka czereśniowa-11
i przetrzeć przez sitko.
Akademia Tortu - Żelka czereśniowa-10
Można przetrzeć puree przez sitko, jednak nie jest to konieczne.
Akademia Tortu - Żelka czereśniowa-08
Umieścić w rondelku i podgrzać. Do ciepłych czereśni dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać aż się rozpuści.
Akademia Tortu - Mus z białej czekolady-5
Śmietankę ubić na 3/4.
Mus z czereśni
Pure z czereśni dodać do śmietanki i zamieszać do połączenia się.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania musu z czereśni do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam bezpośrednio w ciepłym puree. Ważne jest, aby nie zagotować puree z czereśni z żelatyną, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Śmietanę ubijamy na 3/4, dzięki temu śmietana ma mniejsze szanse na zwarzenie się przy dodawaniu do niej puree z czereśni.
  • Ilość dodanego cukru do musu czereśniowego zależy od Was i od tego jak słodkie kremy lubicie.
  • Smak musu można “podkręcić” dodając do puree zmielonych czereśni liofilizowanych lub galaretki o smaku czereśniowym. Ja dodałam 1 paczkę galaretki rozpuszczonej w 1/2 szklanki wrzącej wody (użyłam połowy ilości wody, w której polecano rozpuścić galaretkę w instrukcji na opakowaniu). Ciepłą galaretkę dodałam do puree. Nie zwiększałam ilości żelatyny, ponieważ galaretka zawiera już żelatynę.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • W torcie dla solenizantki, zgodnie z życzeniem, z musem z czereśni połączyłam krem Oreo z prażynką Oreo i biszkoptem Funfetti. Bardziej po amerykańsku się już chyba nie dało! LOL
Mus z czereśni

Reklama

Mus z czereśni

Mus z czereśni

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Czekoladowy
Karmelowy
Kawowy
Kokosowy
Oreo
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem

Mus z czereśni

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 4 / 5. Ilość głosów 2148

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Mus z czereśni

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

4 Responses

Dodaj komentarz

Reklama

PDF

Mus z czereśni

7 zł

Please select form to show

Zaloguj się

Tutorial

Mus z czereśni

50 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.