Szukaj

Mus gruszkowy

Bardzo delikatny, subtelny mus o wyraźnym smaku gruszki świetnie się odnajdzie w Waszych ulubionych kombinacjach smakowych. Gruszki to owoce drugiego planu i choć nie zawsze stają na podium, warto przełamać pierwsze lody i dać im szanse rozwinąć skrzydła.

Do mojego musu gruszkowego podgotowałam owoce z goździkami, aby dać im delikatnie korzenny smak i zwiększyłam proporcje puree do śmietanki – by smak musu był bardziej zdecydowany. Po tych zabiegach otrzymałam rzeczywiście mus gruszkowy, a nie mus o dalekiej sugestii nieokreślonego smaku.

Ten mus jest aksamitny i lekki. Świetnie się sprawdzi w monoporcjach, do przekładania i do deserów. Ja użyłam go w parze z żelką żurawinową w świątecznym torciku musowym i był to strzał w dziesiątkę!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na mus gruszkowy

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Mus

Mus gruszkowy

Składniki

  • 250 g puree z gruszek
  • 1 łyżka cukru wedle uznania
  • 2 całe goździki
  • 11 g żelatyny 180 Bloom
  • 25 g zimnej wody
  • 300 g śmietanki 36%

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić aby napęczniała.
  2. Gruszki, goździki zalać wodą i zagotować.
  3. Dodać cukier.
  4. Gotować aby gruszki zmiękły, około 10 minut.
  5. Wyciągnąć goździki.
  6. Gruszki zblendować.
  7. Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać aż się rozpuści.
  8. Śmietankę ubić na 3/4.
  9. Do ubitej śmietanki dodać przestudzone puree z gruszek i dobrze wymieszać.

Tagi

Jak zrobić mus z gruszek

Akademia_Tortu - Mus gruszkowy-2
Pokrojone na kawałki gruszki i goździki wrzucić do rondelka i zalać wodą. Gotować około 10 minut.
Akademia_Tortu - Mus gruszkowy-3
Wyjąć goździki a gruszki odcedzić.
Akademia_Tortu - Mus gruszkowy-4
Zblendować.
Akademia_Tortu - Mus gruszkowy-5
Do gorącego puree z gruszek dodać napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać.
Akademia_Tortu - Mus gruszkowy-6
Opcjonalnie dodać cukier puder. Zamieszać.
Śmietanka kremówka ubita na 3/4.
Śmietankę ubić na 3/4.
Akademia_Tortu - Mus gruszkowy-10
Dodać przestudzone lekko puree...
Akademia_Tortu - Mus gruszkowy-9
i dobrze wymieszać rózga lub szpatułką.

Przydatne uwagi

  • Do nasączenia biszkoptu użyłam odcedzonego soku z gruszek. Ewentualnie można do soku z gruszek dodać likieru gruszkowego, na przykład jednego z tych, i taką miksturą nasączyć biszkopt.
  • Cukier dodajemy wedle uznania. Można użyć cukru kryształu, który najlepiej dodać do gotujących się gruszek, aby się rozpuścił.
  • Goździki wyjąć zanim blendujemy gruszki. Można dodać szczyptę cynamonu lub pominąć wszystkie przyprawy – wedle uznania.

Mus gruszkowy

Mus gruszkowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Karmelowy
Kawowy
Korzenny
z alkoholem
Żurawinowy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak kroić porcje tortu
Jak kroić porcje tortu
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Mus gruszkowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

7 Responses

  1. Witam.
    Chciałabym zrobić tort z następującymi warstwami: na dole mus borówkowy z prażynką oreo, na górze mus gruszkowy z żelką malinową. Biszkopt tradycyjny.
    Czy tort będzie stabilny, czy lepiej coś zmienić w planach?

      1. Hmm, tak się właśnie zastanawiałam nad tym. Niby smaki pasują, ale czy ich nie za dużo.
        Czy w takim razie lepiej byłoby zrobić dolną warstwę z kremem oreo i chrupką oreo, a górną np. z musem borówkowym i ewentualnie żelką w tym samym smaku?
        Czy np. dolną warstwa mogłaby zostać tak jak pisałam wcześniej a górną ujednolicić do jednego smaku, np. malinowego?
        Przepraszam za tyle pytań, ale nie mam doświadczenia, więc wolę się poradzić kogoś, kto się zna na sprawie 😉
        Ta chrupka oreo wybiją się mocno smakiem, czy też głównie chodzi o inna strukturę?

        1. Skupiłabym się na 2 smakach, maksymalnie 3 gdzie jeden jest tylko podkreśleniem drugiego. Może zrobić Krem Oreo z chrupka Oreo, a drugie piętro mus borówkowy z fruzelina lub Zelka w tym samym smaku? Krem borówkowy z chrupką oreo a góra krem Oreo z Zelka borówkowa.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mus gruszkowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe