Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Bardzo delikatny, subtelny mus o wyraźnym smaku gruszki świetnie się odnajdzie w Waszych ulubionych kombinacjach smakowych. Gruszki to owoce drugiego planu i choć nie zawsze stają na podium, warto przełamać pierwsze lody i dać im szanse rozwinąć skrzydła.
Do mojego musu gruszkowego podgotowałam owoce z goździkami, aby dać im delikatnie korzenny smak i zwiększyłam proporcje puree do śmietanki – by smak musu był bardziej zdecydowany. Po tych zabiegach otrzymałam rzeczywiście mus gruszkowy, a nie mus o dalekiej sugestii nieokreślonego smaku.
Ten mus jest aksamitny i lekki. Świetnie się sprawdzi w monoporcjach, do przekładania i do deserów. Ja użyłam go w parze z żelką żurawinową w świątecznym torciku musowym i był to strzał w dziesiątkę!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 przełożenie fi18
Mus
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
7 Responses
Witam.
Chciałabym zrobić tort z następującymi warstwami: na dole mus borówkowy z prażynką oreo, na górze mus gruszkowy z żelką malinową. Biszkopt tradycyjny.
Czy tort będzie stabilny, czy lepiej coś zmienić w planach?
Stabilny będzie, nie wiem tylko czy to nie za dużo różnych smaków w 1 torcie…
Hmm, tak się właśnie zastanawiałam nad tym. Niby smaki pasują, ale czy ich nie za dużo.
Czy w takim razie lepiej byłoby zrobić dolną warstwę z kremem oreo i chrupką oreo, a górną np. z musem borówkowym i ewentualnie żelką w tym samym smaku?
Czy np. dolną warstwa mogłaby zostać tak jak pisałam wcześniej a górną ujednolicić do jednego smaku, np. malinowego?
Przepraszam za tyle pytań, ale nie mam doświadczenia, więc wolę się poradzić kogoś, kto się zna na sprawie 😉
Ta chrupka oreo wybiją się mocno smakiem, czy też głównie chodzi o inna strukturę?
Skupiłabym się na 2 smakach, maksymalnie 3 gdzie jeden jest tylko podkreśleniem drugiego. Może zrobić Krem Oreo z chrupka Oreo, a drugie piętro mus borówkowy z fruzelina lub Zelka w tym samym smaku? Krem borówkowy z chrupką oreo a góra krem Oreo z Zelka borówkowa.
Bardzo dziękuję za pomoc, na pewno skorzystam z porad 😉
Witam, ile ma wyjść puree z gruszek na podaną w przepisie liczbę składników?
Zerknij teraz – poprawiłam przepis aby było bardziej dokładnie.