Szukaj

Ganache piernikowy

Ganache piernikowy to doskonały sposób na wzbogacenie smaku tradycyjnych makaroników. Dodaje im oryginalnego smaku i zapachu, który jest idealny na świąteczne spotkania rodzinne.

Makaroniki, czyli słynne francuskie ciasteczka z migdałów, stały się w ostatnich latach bardzo popularne w Polsce. Ich delikatna struktura i różnorodność smaków, które zapewnia im odpowiednio dobrane nadzienie, sprawiają, że są one idealną przekąską na każdą okazję. Ganache piernikowy idealnie pasuje do makaroników, ponieważ dodaje im wyjątkowego, świątecznego aromatu.

Żaneta Wasilewska
Żaneta Wasilewska

O autorze

Jest zdobywczynią srebrnych i brązowych medali na Cake International w UK. Wszystkie jej torty są skromne. Nie lubi przepychu i właśnie to stara się pokazać w swoich pracach. Uważa iż prostota jest klasą samą w sobie. Uwielbia tworzyć torty ślubne a od niedawna jej pasją jest tworzenie pralin i czekolad! Żaneta oferuje szkolenia indywidualne, na których z chęcią pokaże Wam jak przygotować różne słodkości.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Rondel
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na ganache piernikowy do makaroników

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

około 50 makaroników

kategoria

Ganache

Ganache piernikowy

Składniki

  • 400 g białej czekolady, np. Callebaut
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 30 g masła
  • 7 g przyprawy piernikowej
  • 1 g otartej skórki z cytryny lub pomarańczy

Instrukcje

  1. Śmietankę wraz z przyprawą piernikową i skórką podgrzewamy.
  2. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i czekamy parę minut aż zmięknie.
  3. Następnie dodajemy masło i blendujemy na gładką masę.
  4. Tak powstały czekoladowy krem piernikowy schładzamy w lodówce przez minimum 6h.
  5. Schłodzony przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy makaroniki.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Ganache najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i odstawić do lodówki aby stężał.
  • Makaroniki przełożone czekoladowym kremem piernikowym przed podaniem schładzamy.
  • Przechowujemy do 4 dni w lodówce.
  • Pamiętajcie: makaroniki świetnie sprawdzą się na święta Bożego Narodzenia, na słodki stół i jako prezent dla gości.

Reklama

Ganache piernikowy

Ganache piernikowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Gruszkowy
Jabłkowy
Pomarańczowy
z alkoholem
Żurawinowy

Ganache piernikowy

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2526

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Porozmawiajmy o ganache
Porozmawiajmy o ganache
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Ganache piernikowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Reklama

PDF

Ganache piernikowy

7 zł

Please select form to show

Tutorial

Ganache piernikowy

50 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.