Szukaj

Czarna masa cukrowa

Kupna czarna masa cukrowa, dobrej jakości, niestety nie jest tania. Jak zrobić czarną masę cukrową? Jeśli szukasz tańszego sposobu na wzbogacenie swoich wypieków, czarna masa cukrowa samoróbka może być idealnym rozwiązaniem! Masa cukrowa, znana również jako lukier plastyczny, to elastyczna masa cukrowa, która może być użyta do dekorowania ciast, cupcake’ów, a nawet ciastek.

Czarna masa cukrowa z pianek marshmallow to świetny sposób na wzbogacenie swoich wypieków i stworzenie oryginalnych dekoracji. Jest łatwa do przygotowania, bardzo elastyczna i pozwala na tworzenie różnych kształtów i wzorów. Dzięki temu, że można ją kolorować i aromatyzować, można uzyskać wiele efektów dekoracyjnych.

Przygotowanie czarnej masy cukrowej według przepisu Liz Marek jest stosunkowo proste! Na poniższym filmie pokażę wam jak ja robię czarną masę cukrową LMF (Liz Marek Fondant).

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na czarną masę cukrową

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 porcja

kategoria

Masa cukrowa

Czarna masa cukrowa

Składniki

  • ½ kg białych pianek marshmallows
  • 1 kg cukru pudru
  • 100 g tłuszczu roślinnego np.: Planta, Trex, Crisco
  • ½ kg kupnej masy cukrowej np.: Wilton
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka czarnego koloru w żelu lub innego koloru w żelu (aby zrobić białą masę, pomijamy kolor i zamiast jednej, dajemy w sumie 2 łyżki wody)

Instrukcje

  1. Pianki roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
  2. Roztopione pianki mieszamy z tłuszczem roślinnym i połową cukru pudru.
  3. Kiedy masa zacznie błyszczeć dodajemy kupną masę cukrową.
  4. Wyrabiamy razem i dodajemy resztę cukru pudru.
  5. Wyrabiamy aż masa będzie błyszcząca i elastyczna.

Jak zrobić czarny lukier plastyczny

Przydatne uwagi

  • Aby przygotować czarną masę cukrową wedle tego przepisu, warto użyć dobrej jakości masy kupnej, takiej na której lubicie pracować.
  • Do przygotowania czarnej masy cukrowej używam masy firmy Wilton, lecz można użyć jakiejkolwiek innej masy.
  • Z tego przepisu pozyskuję około 2kg masy cukrowej w kolorze jaki jest mi akurat potrzebny. Tą właśnie metodą robię ciemne kolory, takie jak granatowy czy czerwony.
  • Pamiętać należy, aby nie dawać więcej barwnika niż 1 łyżkę gdyż można tym zepsuć masę – będzie się ona rwać.
  • Pamiętajcie – kolor ciemnieje po czasie!
  • Czarna masa cukrowa samoróbka jest bardzo elastyczna, co pozwala na tworzenie różnych kształtów i wzorów. Można ją wycinać nożyczkami, formować w ręce lub używać form do wycinania.
  • Masa cukrowa samoróbka może być kolorowana na różne kolory, dzięki czemu można uzyskać wiele efektów dekoracyjnych. Można również dodawać do niej różne smaki, np. waniliowy, cytrynowy czy truskawkowy.
  • Można ją przygotować w kilku krokach i przechowywać przez wiele tygodni.
  • Na stronie Liz można znaleźć inne przepisy jak i podziwiać jej talent artystyczny: www.artisancakecompany.com

Uwagi

  1. Czarna masa cukrowa samoróbka wymaga czasu i cierpliwości: Przygotowanie masy cukrowej wymaga czasu i cierpliwości. Może to być frustrujące dla początkujących lub tych, którzy nie mają doświadczenia w pracy z masą cukrową.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Która masa cukrowa jest najlepsza
Która masa cukrowa jest najlepsza?
Jaki tynk pod masę cukrową
Jaki tynk pod masę cukrową
Pęcherze pod masą cukrową
Pęcherze pod masą cukrową

Przypnij na pinterest

Czarna masa cukrowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

3 Responses

  1. Zrobiłam masę z tego przepisu. Zaraz była super elastyczna, schowałam w folii w torebkę ze struną. Na trzeci dzień chciałam nią obłożyć tort i zaczęła się rwać, próbowałam wszystkiego, bez rezultatu. W końcu poddałam się. Na szczęście tort był kołem samochodowym i wyszła stara opona, trochę podniszczona. Tort ten bym moim prezentem dla jubilata, więc mogłam improwizować, ale chciałabym wiedzieć, co zrobiłam źle. Z reguły kupuję gotową masę, ale tym razem nie było czasu i wyszło jak wyszło, ale dlaczego?

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Czarna masa cukrowa

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe