Jakiego kremu użyć pod masę cukrową? Masa cukrowa, która będzie nałożona na tort wymaga solidnej podstawy i fundamentów. Powierzchnia na którą będziemy ją nakładać musi być gładka niczym tynk do tortów, aby nałożoną na nią masę cukrową można było idealnie wygładzić. Jaki więc użyć tynk pod masę cukrową? Najlepiej do tynkowania tortów nadaje się czekoladowy ganache, ganache z białej czekolady lub krem maślany – obie opcje po schłodzeniu sztywnieją, a gładka i twarda powierzchnia jest najlepsza do obłożenia masą cukrową.
Dlaczego krem maślany to świetny wybór jako tynk pod masę cukrową?
Żaden krem, który nie ma bazy z masła (np. bita śmietana czy krem z sera i bitej śmietany), nie nadaje się do tynkowania tortów, dla których zwieńczeniem jest masa cukrowa. Krem taki nie zesztywnieje po schłodzeniu na tyle, by nałożoną na niego masę cukrową można było dobrze wygładzić. Nie mówiąc już o uzyskaniu ostrego kantu. Krem maślany ma właśnie tę zaletę, że można go idealnie wygładzić, a po schłodzeniu sztywnieje. To znacznie upraszcza nam obłożenie tortu masą cukrową i uzyskanie ostrego kantu.
Przejdź do sekcji

Osobiście preferuję krem szwajcarski na bezie, czyli białka kurze, cukier i masło. Idealnie nadaje się do tynkowania tortów pod masę cukrową. Poniżej pokażę wam jak przygotowuję zmodyfikowaną wersję tego kremu. Ponieważ używam białek pasteryzowanych nie trzeba ich już parzyć. Użycie białek pasteryzowanych zmniejsza też ryzyko zatrucia się. Białka pasteryzowane można kupić w większych hipermarketach bądź sklepach internetowych.
Warianty kremu maślanego na bezie
Krem szwajcarski na bezie można również przygotować w różnych wariantach smakowych. Pamiętajmy jednak o tym, iż tłuszcz (masło) i woda (alkohole, ekstrakty, emulsje, soki, przeciery itp.) nie mieszają się ze sobą zbyt dobrze, musimy uważać aby ich nie dodać zbyt dużo i nie popsuć kremu.
Waniliowy
Do kremu dodajemy ekstrakt z wanilii. Łyżeczkę lub więcej, wszystko zależy od ilości kremu. Można też dodać ziarenka z laski wanilii.

Owocowy
Do takiego kremu polecam dodanie owoców liofilizowanych zmielonych na proszek. Liofilizacja to proces suszenia przez mrożenie – owoce te są suche i bardzo kruche co umożliwia ich zmielenie na proszek. Krem z dodatkiem takich owoców ma intensywny smak i nie jest rozwodniony. Owoce te również idealnie nadają się do innych kremów, takich jak na bazie bitej śmietany czy sera mascarpone.

Czekoladowy tynk pod masę cukrową
Aby przygotować czekoladowy tynk pod masę cukrową, wystarczy dodać do kremu roztopioną białą lub czarną czekoladę, albo czekoladowy ganache. Niektórzy dodają do kremu kakao, ale uważam, iż niekorzystnie zmienia ono teksturę kremu. Zajrzyj do przepisów i zobacz krok po kroku jak przygotować maślany krem czekoladowy na bezie szwajcarskiej.

Karmelowy
Krem karmelowy otrzymujemy poprzez dodanie do kremu kilku łyżek sosu karmelowego. Smak karmelowy będzie jeszcze intensywniejszy gdy do takiego kremu dodamy łyżeczkę rumu i szczyptę soli.
Cytrynowy
Dodajemy do kremu startą skórkę z cytryny. Opcją jest też dodanie, w zależności od ilości kremu, kilku łyżek lemon curd.
Miętowy
Dodajemy do kremu kilka kropelek miętowego olejku eterycznego. Zaznaczyć jednak trzeba, że nie każdy olejek eteryczny nadaje się do spożycia – trzeba sprawdzić zanim użyjemy. Osobiście polecam olejki eteryczne firmy Young Living, których linia Vitality jako jedyna w USA jest urzędowo zatwierdzona do spożycia. Krem miętowy na bazię śmietany kremówki znajdziecie TUTAJ.
Baileys Irish cream, Kahlua
Dodajemy do kremu parę łyżek trunku, aż uzyskamy pożądany smak. Robimy to na wyczucie, aby nie dodać za dużo i nie rozrzedzić kremu.
Nutella
Dodajemy do kremu parę łyżek Nutella aż uzyskamy pożądany smak.
Cynamonowy
Zmielony cynamon ma silny smak więc warto dodawać go do kremu w małych ilościach do uzyskania pożądanego smaku.
Ganache jako tynk pod masę cukrową
Idealna opcją na tynk pod masę cukrową jest również ganache. Czekoladowy ganache jak i ganache z białej czekolady, jest świetnie nadaje się do otynkowania tortu pod masę cukrową. Ganache można przygotować z ciemnej lub białej czekolady. Szybko twardnieje i jest stabilny. Ganache świetnie nadaje się również do tynkowania tortów 3D czy antygrawitacyjnych.

Jakie są Twoje sprawdzone i ulubione tynki pod masę cukrową?
9 Responses
Hej, czy do tynku z mascarpone (śmietana +serek) też mogę dodać olejek miętowy? Nie zważy sie?
Witam a co zrobić jak ganach wyszedł mi zbyt rzadki nawet na drugi dzień?
A z jakich proporcji robiłeś? Z jakiej czekolady – ile ma % kakao?
Mam pytanie. Czy pod masę marcepanowa również można wykorzystać ww. Tynki?
Powiem szczerze, że nigdy nie pracowałam z masą marcepanową i nie wiem :/
Czy można przełożyć tort kremem śmietanowym, otynkować masą maślaną i wykończyć lukrem plastycznym? Czy w takiej sytuacji lukier się utrzyma ?
Witam , czasami żeby mi tynk szybciej z tward daje go do zamrażarki na 15-20min , cały problem w tym ze jak go próbuje dogładzić robi się miejscami złoty i brzydki ? jak by się rozdzielał . Co robić i dlaczego tak się dzieje ?
Czy można użyć tynku milky way?
Nieststy nie znam składu tego kremu, więc nie bardzo mogę doradzić.