Szukaj
Jak zrobić kule czekoladowe

Jak zrobić kule czekoladowe

Kule czekoladowe, tzw. bomby czekoladowe z niespodzianką, czyli powrót do dziecięcego zachwytu! Zalewanie czekoladowych kul wypełnionych słodkimi drobiazgami, oczekiwanie na rozpuszczenie czekolady i uwolnienie pachnącego kakao, pianek i innych cudowności – ma w sobie jednocześnie naukową iskierkę z pracowni chemicznej i szczyptę magii.

Kule czekoladowe – czy też z angielska bomby czekoladowe, choć brzmi to nieco groźnie – można przygotować w domu! Są świetnym pomysłem na kreatywny babski weekend, czy dłużące się zimowe popołudnia z dzieciakami. Wspaniałe na prezent, nie tylko pod choinkę, ale z każdej okazji, bo kto by nie chciał takiej magicznej kuli?!

Żaneta Wasilewska – niekwestionowana mistrzyni czekoladowych cudów, przybliżyła nam temat czekoladowych kul w sesji na żywo. Zapraszamy.

Żaneta Wasilewska
Żaneta Wasilewska

O autorze

Jest zdobywczynią srebrnych i brązowych medali na Cake International w UK. Wszystkie jej torty są skromne. Nie lubi przepychu i właśnie to stara się pokazać w swoich pracach. Uważa iż prostota jest klasą samą w sobie. Uwielbia tworzyć torty ślubne a od niedawna jej pasją jest tworzenie pralin i czekolad! Żaneta oferuje szkolenia indywidualne, na których z chęcią pokaże Wam jak przygotować różne słodkości.

Czego się nauczysz

Jakich narzędzi użyć do przygotowania kul czekoladowych
Jak temperować czekoladę
Jak rozpuścić czekoladę tak aby nie dopuścić do jej roztemperowania.
Jak i czym barwić czekoladę.
Jakich użyć dodatków do wypełnienia bomb czekoladowych.
Jak zapakować kule czekoladowe.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

 

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Jak zrobić kule czekoladowe

Przydatne uwagi

Przykładowe nadzienia do kul czekoladowych:

  • czekolada w proszku
  • pianki marshmellows
  • sprinkles
  • cynamon
  • pokruszone ciasteczka, na przykład Oreo
  • cukierki
  • ganache, na przykład z dodatkiem alkoholu.
  • świetnym nadzieniem do pralin będzie też ganache z whiskey z przepisu Marcina Ignaszaka, który wykorzystał w tutorialu: Monoporcja w polewie lustrzanej
  • suszone jadalne kwiatki
  • owoce liofilizowane

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Orzechowy ganache
Orzechowy ganache

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Jak zrobić kule czekoladowe

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Jolanta Brzezicka

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Jak zrobić kule czekoladowe

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe