Jak zrobić kule czekoladowe

Kule czekoladowe z niespodzianką, czyli powrót do dziecięcego zachwytu! Zalewanie czekoladowych kul wypełnionych słodkimi drobiazgami, oczekiwanie na rozpuszczenie czekolady i uwolnienie pachnącego kakao, pianek i innych cudowności – ma w sobie jednocześnie naukową iskierkę z pracowni chemicznej i szczyptę magii. 

Kule czekoladowe – czy też z angielska bomby czekoladowe, choć brzmi to nieco groźnie – można przygotować w domu! Są świetnym pomysłem na kreatywny babski weekend, czy dłużące się zimowe popołudnia z dzieciakami. Wspaniałe na prezent, nie tylko pod choinkę, ale z każdej okazji, bo kto by nie chciał takiej magicznej kuli?!

Żaneta Wasilewska – niekwestionowana mistrzyni czekoladowych cudów, przybliżyła nam temat czekoladowych kul w sesji na żywo. Zapraszamy.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Jest zdobywczynią srebrnych i brązowych medali na Cake International w UK. Wszystkie jej torty są skromne. Nie lubi przepychu i właśnie to stara się pokazać w swoich pracach. Uważa iż prostota jest klasą samą w sobie. Uwielbia tworzyć torty ślubne a od niedawna jej pasją jest tworzenie pralin i czekolad! Żaneta oferuje szkolenia indywidualne, na których z chęcią pokaże Wam jak przygotować różne słodkości.

Czego się nauczysz

Jakich narzędzi użyć do przygotowania kul czekoladowych
Jak temperować czekoladę
Jak rozpuścić czekoladę tak aby nie dopuścić do jej roztemperowania.
Jak i czym barwić czekoladę.
Jakich użyć dodatków do wypełnienia bomb czekoladowych.
Jak zapakować kule czekoladowe.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

  • Miska plastikowa lub szklana
  • Ręcznik papierowy
  • Spirytus
  • Waciki bawełniane
  • Szpatuła silikonowa
  • Waga kuchenna
  • Patelnia
  • Forma do czekolady o kształcie półkuli 70mm (ja używam form do czekolady Fest Cake London)
  • Forma do czekolady w kształcie drzwi (ja używam form do czekolady Fest Cake London)
    • do 15/12/2021 formy można kupić z 15% zniżką! Kod rabatowy AkademiaTortu15 – przy zamówieniach minimum £25.00
  • Palnik cukierniczy (opcjonalnie)
  • Termometr cukierniczy (szpilkowy lub pirometrowy)
  • Papilotki do babeczek

 

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak zrobić kule czekoladowe

Temperowanie czekolady

TEMPERATURA GORZKA MLECZNA / BIAŁA
Podgrzanie 45-48ºC 43-46ºC
Schłodzenie 27ºC 25ºC
Ponowne podgrzanie 31-32ºC 29-30ºC

 

Przydatne uwagi

Przykładowe nadzienia do kul czekoladowych:

  • czekolada w proszku
  • pianki marshmellows
  • sprinkles
  • cynamon
  • pokruszone ciasteczka, na przykład Oreo
  • cukierki
  • ganache, na przykład z dodatkiem alkoholu.
  • świetnym nadzieniem do pralin będzie też ganache z whiskey z przepisu Marcina Ignaszaka, który wykorzystał w tutorialu: Monoporcja w polewie lustrzanej
  • suszone jadalne kwiatki
  • owoce liofilizowane

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, z których korzystaliśmy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Zdjęcia użytkowników

Jeżeli korzystałeś z tego tutorialu, podziel się swoim zdjęciem!

Jolanta Brzezicka

Przypnij na pinterest

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu