O autorze

Mistrz cukiernik z 30-letnim stażem zawodowym. Od 2004 roku pracuje w Cukierni Sowa w Bydgoszczy. Jego największą pasją jest praca nad tworzeniem nowych receptur i połączeń smakowych, w których stale odkrywa nowe tajemnice. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał u wielu mistrzów nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Jako doświadczony cukiernik dzieli się swoją wiedzą i umiejętnościami zarażając nowe pokolenie miłością do cukiernictwa.

Monoporcje w polewie lustrzanej

Monoporcje przeżywają właśnie swoje pięć minut. Są ostatnim krzykiem mody i pojawiają się na przyjęciach, w witrynach kawiarni i na słodkich stołach. Czym w zasadzie są te najgorętsze sztuki sezonu? Jak podpowiada nam sama ich nazwa, monoporcje to pojedyncze desery – przeznaczone dla jednej osoby. I tu w zasadzie kończy się część wspólna i wyczerpuje podsumowanie, bo w świecie monoporcji nie istnieją żadne ograniczenia.

W pojedynczej, dopracowanej formie możemy wykorzystać dosłownie wszystko, na co mamy fantazję. Oczywiście na ogół znajdzie się tam jakiś spód, jakiś mus lub krem, jakiś wsad owocowy lub chrupki, polewa i dekoracje, ale wierzcie mi – każda porcja będzie odrębnym wszechświatem smaku.

Zabawa kompozycją smaków i tekstur w małej formie jest nieskończona. Monoporcje dodatkowo wyglądają zwykle jak dzieła sztuki, kuszą nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Serdecznie zapraszamy na sesję na żywo z z Marcinem Ignaszakiem, mistrzem cukiernikiem, który dla nas zaprezentuje, jak zrobić monoporcje w polewie lustrzanej!

Na czekoladowym ciasteczku sable zasiądzie mus bayleys na bazie serka mascarpone, z karmelizowaną pistacją i pastą pistacjową! Lustrzana polewa i wytworna dekoracja dopełnią eleganckiej całości!

Na sesję na żywo z Marcinem zapraszamy już 28go września o godzinie 16tej czasu polskiego! Dołącz do nas!

Czego się nauczysz

Na co zwrócić uwagę w przygotowaniu monoporcji.
Jak przygotować sable na spód monoporcji.
Jak przygotować Mus Bailey's na bazie mascarpone.
Jak zrobić chrupką warstwę z karmelizowanych pistacji.
Jak przygotować nakropkę czyli ponch.
Jak zrobić polewę lustrzaną.
Jak przygotować biszkopt czekoladowy do monoporcji.
Jak zrobić ganache z whiskey.
Jak przygotować dekoracje z czekolady.

Ten tutorial jest płatny.

Abonament już od 58 zł miesięcznie!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email