Monoporcje przeżywają właśnie swoje pięć minut. Są ostatnim krzykiem mody i pojawiają się na przyjęciach, w witrynach kawiarni i na słodkich stołach. Czym w zasadzie są te najgorętsze sztuki sezonu? Jak podpowiada nam sama ich nazwa, monoporcje to pojedyncze desery – przeznaczone dla jednej osoby. I tu w zasadzie kończy się część wspólna i wyczerpuje podsumowanie, bo w świecie monoporcji nie istnieją żadne ograniczenia.
W pojedynczej, dopracowanej formie możemy wykorzystać dosłownie wszystko, na co mamy fantazję. Oczywiście na ogół znajdzie się tam jakiś spód, jakiś mus lub krem, jakiś wsad owocowy lub chrupki, polewa i dekoracje, ale wierzcie mi – każda porcja będzie odrębnym wszechświatem smaku.
Zabawa kompozycją smaków i tekstur w małej formie jest nieskończona. Monoporcje dodatkowo wyglądają zwykle jak dzieła sztuki, kuszą nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Serdecznie zapraszamy na sesję na żywo z z Marcinem Ignaszakiem, mistrzem cukiernikiem, który dla nas zaprezentuje, jak zrobić monoporcje w polewie lustrzanej!
Na czekoladowym ciasteczku sable zasiądzie mus baileys na bazie serka mascarpone, z karmelizowaną pistacją i pastą pistacjową! Lustrzana polewa i wytworna dekoracja dopełnią eleganckiej całości!
Abonament już od 58 zł miesięcznie!
Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Dołącz do nas już dzisiaj!