Szukaj
jak przechowywać masę cukrową

Jak przechowywać masę cukrową

Sprawa niby oczywista, jednak często słyszę pytanie o to jak przechowywać masę cukrową. Niektórym się wydaje, że masę cukrową, jak większość rzeczy spożywczych, trzeba przechowywać w lodówce. Nic jednak bardziej mylnego! Masa cukrowa nie wymaga niskich temperatur aby zachować świeżość i elastyczność – wystarczy pojemnik bez dopływu powietrza i suche, ciemne miejsce.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Czego się nauczysz

Co zrobić aby masa cukrowa nie stwardniała i nie wyschła.
W jakich warunkach przechowywać masę cukrową.
W jakich pojemnikach trzymać masę cukrową.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • plastikowe, szczelne pojemniki
  • folia spożywcza
  • worki strunowe

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Jak przechowywać masę cukrową

Akademia Tortu - Jak przechowywać masę cukrową-1
Masę cukrową...
Akademia Tortu - Jak przechowywać masę cukrową-2
zagniatam
Akademia Tortu - Jak przechowywać masę cukrową-3
...aby uzyskać jak najgładszą powierzchnię.
Akademia Tortu - Jak przechowywać masę cukrową-4
Dodatkowo nawilżam tłuszczem roślinnym.
Akademia Tortu - Jak przechowywać masę cukrową-5
Zawijam szczelnie masę w folię spożywcza...
Akademia Tortu - Jak przechowywać masę cukrową-7
...umieszczam w worku strunowym pozbywając się nadmiaru powietrza.
Akademia Tortu - Jak przechowywać masę cukrową-8
Szczelnie zamkniętą...
Jak przechowywać masę cukrową
...umieszczam w plastikowym pojemniku.

Przydatne uwagi

  • Kiedy już znajdziecie swoją ulubioną masę cukrową, warto jest kupić ją w dużych ilościach. Większość mas cukrowych o dużym gabarycie, sprzedawana jest w szczelnych, plastikowych pojemnikach. Zawsze zostawiam sobie te właśnie pojemniki aby wykorzystać je do przechowywania masy cukrowej domowej roboty lub takiej, która nie miała pojemnika. Jeżeli nie macie pojemników pozostałych po masie cukrowej, warto zainwestować w szczelnie zamykany plastikowy boks.
  • Zanim zawinę masę cukrową w folię spożywczą, staram się wygładzić wszelkie nierówności aby było jak najmniej małych powierzchni, które mogłyby wyschnąć szybciej.
  • Tłuszcz roślinny, taki jak Planta czy Crisco, działa nawilżająco. Dlatego kiedy wiem, że danego koloru masy cukrowej nie będę zbyt szybko potrzebować, natłuszczam go przed zawinięciem w folię spożywczą. Inne przykłady zastosowania tłuszczu roślinnego w dekoracji tortów znajdziecie TUTAJ.
  • Masę cukrową, szczególnie kolorową, przechowujemy w ciemnym miejscu (jeżeli nie trzymamy jej w pojemniku) po to aby kolor nie spłowiał.
  • Mimo wszelkich starań, czasami zdarzy się, że masa cukrowa mimo wszystko przeschnie czy stwardnieje. Jeżeli nie nada się już do powleczenia tortu, zostawiam ją sobie do powlekania podkładów pod torty.
  • Przechowuję masę cukrową nawet w najdziwniejszych kolorach, w tych, które komuś mogłyby się wydawać bezużyteczne. Takie właśnie idealnie nadają się na powleczenie podkładu tortu i pomalowanie go aerografem, na przykład na czarno!

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Czarna masa cukrowa
Czarna masa cukrowa
Biała masa cukrowa
Biała masa cukrowa

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Która masa cukrowa jest najlepsza
Która masa cukrowa jest najlepsza?
Tluszcz roślinny
Tłuszcz roślinny w dekoracji tortów

Przypnij na pinterest

jak przechowywać masę cukrową

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Jak przechowywać masę cukrową

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.