
Jak przechowywać masę cukrową
Sprawa niby oczywista, jednak często słyszę pytanie o to jak przechowywać masę cukrową. Niektórym się wydaje, że masę cukrową, jak większość rzeczy spożywczych, trzeba przechowywać w lodówce. Nic jednak bardziej mylnego! Masa cukrowa nie wymaga niskich temperatur aby zachować świeżość i elastyczność – wystarczy pojemnik bez dopływu powietrza i suche, ciemne miejsce.
O autorze
Spis treści
Czego się nauczysz
Narzędzia, których potrzebujesz
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
- plastikowe, szczelne pojemniki
- folia spożywcza
- worki strunowe
- masa cukrowa
- tłuszcz roślinny typu Planta
Jak przechowywać masę cukrową
Przydatne uwagi
- Kiedy już znajdziecie swoją ulubioną masę cukrową, warto jest kupić ją w dużych ilościach. Większość mas cukrowych o dużym gabarycie, sprzedawana jest w szczelnych, plastikowych pojemnikach. Zawsze zostawiam sobie te właśnie pojemniki aby wykorzystać je do przechowywania masy cukrowej domowej roboty lub takiej, która nie miała pojemnika. Jeżeli nie macie pojemników pozostałych po masie cukrowej, warto zainwestować w szczelnie zamykany plastikowy boks.
- Zanim zawinę masę cukrową w folię spożywczą, staram się wygładzić wszelkie nierówności aby było jak najmniej małych powierzchni, które mogłyby wyschnąć szybciej.
- Tłuszcz roślinny, taki jak Planta czy Crisco, działa nawilżająco. Dlatego kiedy wiem, że danego koloru masy cukrowej nie będę zbyt szybko potrzebować, natłuszczam go przed zawinięciem w folię spożywczą. Inne przykłady zastosowania tłuszczu roślinnego w dekoracji tortów znajdziecie TUTAJ.
- Masę cukrową, szczególnie kolorową, przechowujemy w ciemnym miejscu (jeżeli nie trzymamy jej w pojemniku) po to aby kolor nie spłowiał.
- Mimo wszelkich starań, czasami zdarzy się, że masa cukrowa mimo wszystko przeschnie czy stwardnieje. Jeżeli nie nada się już do powleczenia tortu, zostawiam ją sobie do powlekania podkładów pod torty.
- Przechowuję masę cukrową nawet w najdziwniejszych kolorach, w tych, które komuś mogłyby się wydawać bezużyteczne. Takie właśnie idealnie nadają się na powleczenie podkładu tortu i pomalowanie go aerografem, na przykład na czarno!

Reklama
Artykuły, które mogą Ci się przydać
Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Reklama
Dodaj swoje zdjęcie
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Załóż darmowe konto
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Jedna odpowiedź
Dzieeeekuje 🙂 za tę wiedzę,bardzo mi się przyda.