Szukaj

Żelka żurawinowa

Żelka żurawinowa powstała w duchu zero waste, z żurawin, które zostały mi po Święcie Dziękczynienia. Tradycyjnie co roku robię sos żurawinowy do indyka i zwykle nie zużywam wszystkich owoców, a potem się głowię, co z nimi uczynić. Ten rok jest dla mnie zdecydowanie rokiem żelki, więc i z żurawinami postanowiłam poeksperymentować :)

Owoce żurawiny połączyłam z sokiem i startą skórką z pomarańczy. Posłodziłam je syropem klonowym, a dla podkręcenia smaku dodałam trochę likieru pomarańczowego. Wyszła obłędna!  Żelka żurawinowa świetnie się komponuje z musem karmelowym, pasuje do piernikowych, świątecznych klimatów, albo do gruszki! A kolor ma dosłownie nieziemski!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant do żelki
Blender ręczny
Rondel
Folia spożywcza
Szpatułka silikonowa

Przepis na żelkę żurawinową

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

1 żelka fi15

kategoria

Żelka do tortu

Żelka żurawinowa

Składniki

  • 150 g żurawin
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 80 g syropu klonowego
  • 1-2 łyżki otartej skórki pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 5 g żelatyny

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać częścią soku pomarańczowego. Odstawić aby napęczniała.
  2. Umyte żurawiny, syrop klonowy, resztę soku i skórkę z pomarańczy zagotować.
  3. Gotować na małym ogniu około 5 min.
  4. Zdjąć z palnika i zblendować.
  5. Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać aż się rozpuści.
  6. Dodać likier, dobrze wymieszać.
  7. Przełożyć do przygotowanej formy i odstawić do zamrażarki aż stężeje.

Tagi

Jak zrobić żelkę żurawinową

Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-01
Żelatynę zalać częścią soku pomarańczowego.
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-02
Odstawić aby napęczniała.
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-03
Resztę soku dodać do umytych żurawin.
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-04
Dodać syrop klonowy...
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-05
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-06
i skórkę z pomarańczy...
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-07
i zagotować.
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-09
Gotować na małym ogniu około 5 min.
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-10
Zdjąć z palnika i zblendować.
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-11
Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę...
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-12
i zamieszać aż się rozpuści.
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-13
Dodać likier, dobrze wymieszać.
Żelka żurawinowa
Przełożyć do przygotowanej formy i odstawić do zamrażarki aż stężeje.

Przydatne uwagi

  • Żelka żurawinowa w torcie to – obok chrupki – moja ulubiona tortowa niespodzianka. Jej zaletą, która najbardziej rzuca się w oczy jest intensywny kolor i struktura odcinająca się wyraźnie od innych warstw tortu, co bardzo fajnie uzupełnia jego wygląd w przekroju.
  • Zwykle do sos żurawinowego dodaję brandy. Tutaj jednak dla „podkręcenia smaku” dodałam likieru pomarańczowego Triple Sec. Równie dobrze będzie się nadawał Grand Marnier.
  • Forma na żelkę powinna być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. Tutaj użyłam blaszki do pieczenia o średnicy ~15cm (6″), biszkopt był średnicy 20cm (8″).
  • W moim torcie musowym żelka żurawinowa połączona została z kremem gruszkowo-karmelowym, musem gruszkowym i biszkoptem piernikowym. Petarda!
  • Jeżeli ktoś unika %, likier można pominąć ;)

Żelka żurawinowa

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 1

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie

Przypnij na pinterest

Żelka żurawinowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Co zrobić z białek

Co zrobić z białek?

Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

PDF

Żelka żurawinowa

7 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Żelka żurawinowa

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.