Search

Żelka kawowa

Żelka w torcie to – obok chrupki – moja ulubiona tortowa niespodzianka. Jej zaletą, która najbardziej rzuca się w oczy jest intensywny kolor i struktura odcinająca się wyraźnie od innych warstw tortu, co bardzo fajnie uzupełnia jego wygląd w przekroju. Żelka kawowa ma kolor po prostu świetny! Wygląda nieziemsko.

Żelkę kawową zrobiłam do pary z karmelowym musem. To duet raczej dla dorosłych, zwłaszcza, że postawiłam na porządne prawdziwe espresso i wzmocniłam ją nieco likierem Kahlua. Wyszła intensywna, aromatyczna i prawdziwie mocna! Żelka kawowa wyjdzie też zupełnie dobrze z kawy rozpuszczalnej – będzie wtedy łagodniejsza.

Widzę ją doskonale w połączeniach na ciemno – z czekoladą, orzechem, karmelem – i na jasno – ze śmietanką, białą czekoladą, wanilią. Żelka kawowa ma w sobie potencjał!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant do żelki
Rózga
Folia spożywcza

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na żelkę kawową

5/5

czas przygotowania

10 minut

ilość porcji

1 żelka fi18

kategoria

Żelka do tortu

Żelka kawowa

Składniki

  • 200 ml mocnej kawy np. espresso
  • 50 ml likieru Kahlua
  • 6 g żelatyny

Instrukcje

  1. Żelatynę zalewamy letnią kawą i odstawiamy aby napęczniała (około 10 minut).
  2. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. (Zobacz "Przydatne uwagi" na dole strony).
  3. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do kawy wymieszanej z likierem Kahlua. Dokładnie mieszamy.
  4. Wylewamy do przygotowanej formy do żelki. Odstawiamy do lodówki lub zamrażarki aby stężała.
  5. Odstawiamy do lodówki lub zamrażarki aby stężała.

Jak zrobić żelkę kawową

Akademia Tortu - Żelka kawowa-5
Żelatynę zalać częścią kawy i odstawić aby napęczniała.
Akademia Tortu - Żelka kawowa-4
Napęczniałą żelatynę rozpuścić, dodać do kawy wymieszanej z Kahlua.
Akademia Tortu - Żelka kawowa-2
Wymieszać.
Akademia Tortu - Żelka kawowa-3
Przelać do przygotowanej, wyłożonej folią spożywczą foremki.
Akademia Tortu - Żelka kawowa-1
Odstawić do lodówki lub zamrażarki aby stężała.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki kawowej, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Żelka kawowa ma intensywny smak kawy dzięki likierowi Kahlua. Jeżeli ktoś unika %, likier można pominąć.
  • Forma na żelkę kawową powinna być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. Tutaj użyłam blaszki do pieczenia o średnicy ~15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka do tortu powinna mieć maksymalnie do 1cm grubości.
  • Przełożenie z żelką robię kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to żelka. Miejsce między żelką a brzegiem rantu wypełniam kremem lub musem. Warstwa kremu czy musu lekko zakrywa również górę żelki.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Żelka kawowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Leave a Reply

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ