fbpx

Żelka kawowa

Żelka w torcie to – obok chrupki – moja ulubiona tortowa niespodzianka. Jej zaletą, która najbardziej rzuca się w oczy jest intensywny kolor i struktura odcinająca się wyraźnie od innych warstw tortu, co bardzo fajnie uzupełnia jego wygląd w przekroju. Żelka kawowa ma kolor po prostu świetny! Wygląda nieziemsko.

Żelkę kawową zrobiłam do pary z karmelowym musem. To duet raczej dla dorosłych, zwłaszcza, że postawiłam na porządne prawdziwe espresso i wzmocniłam ją nieco likierem Kahlua. Wyszła intensywna, aromatyczna i prawdziwie mocna! Żelka kawowa wyjdzie też zupełnie dobrze z kawy rozpuszczalnej – będzie wtedy łagodniejsza.

Widzę ją doskonale w połączeniach na ciemno – z czekoladą, orzechem, karmelem – i na jasno – ze śmietanką, białą czekoladą, wanilią. Żelka kawowa ma w sobie potencjał!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Folia spożywcza, Rózga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na żelkę kawową

 

Żelka kawowa

Intensywna, aromatyczna i prawdziwie mocna! Idealna do tortów i monoporcji.
porcje 1 fi15

Składniki
  

  • 200 ml mocnej kawy np. espresso
  • 50 ml likieru Kahlua
  • 6 g żelatyny

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalewamy letnią kawą i odstawiamy aby napęczniała (około 10 minut).
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. (Zobacz "Przydatne uwagi" na dole strony).
  • Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do kawy wymieszanej z likierem Kahlua. Dokładnie mieszamy.
  • Wylewamy do przygotowanej formy do żelki. Odsawiamy do lodówki lub zamrażarki aby stężała.
  • Odsawiamy do lodówki lub zamrażarki aby stężała.

Jak zrobić żelkę kawową

Akademia_Tortu - Żelka kawowa-4
Żelatynę zalać częścią kawy i odstawić aby napęczniała.
Akademia_Tortu - Żelka kawowa-5
Napęczniałą żelatynę rozpuścić, dodać do kawy wymieszanej z Kahlua.
Akademia_Tortu - Żelka kawowa-8
Wymieszać.
Akademia_Tortu - Żelka kawowa-6
Przelać do przygotowanej, wyłożonej folią spożywczą foremki.
Akademia_Tortu - Żelka kawowa-9
Odstawić do lodówki lub zamrażarki aby stężała.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki kawowej, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Żelka kawowa ma intensywny smak kawy dzięki likierowi Kahlua. Jeżeli ktoś unika %, likier można pominąć.
  • Forma na żelkę kawową powinna być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. Tutaj użyłam blaszki do pieczenia o średnicy ~15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka do tortu powinna mieć maksymalnie do 1cm grubości.
  • Przełożenie z żelką robię kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to żelka. Miejsce między żelką a brzegiem rantu wypełniam kremem lub musem. Warstwa kremu czy musu lekko zakrywa również górę żelki.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Żelka kawowa
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Żelka kawowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale