Szukaj

Tarta z jabłkami i kruszonką

Tarta z jabłkami i kruszonką to przepis na doskonałą jesień. Ciasto proste, pyszne, sezonowe i często w duchu zero waste. Idealne na ciepło, kiedy za oknem coraz mroczniej. Poprawia nastrój i pachnie dobrostanem!

Tarta z jabłkami i kruszonką to moja wersja najbardziej amerykańskiego deseru, czyli klasycznego apple pie. Przygotowałam ją na kruchym cieście, z aromatyczną masą jabłkową. Zrezygnowałam z tradycyjnej kratki z ciasta i zastąpiłam ją kruszonką z orzechami pekan. U nas najczęściej podaje się takie ciasto na ciepło, z kulką lodów waniliowych, ale oczywiście polane sosem karmelowym będzie równie apetyczne, a i w wersji saute świetnie się broni.

Tarta z jabłkami i kruszonką to ciasto bardzo proste, łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Na pewno skradnie Wasze serca.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • wałek regulowany
  • perforowana forma do tarty fi24
  • szpatułka
  • rondel
  • malakser lub TM

Tarta z jabłkami i kruszonką

5/5

czas przygotowania

60 minut

ilość porcji

1 tarta fi24

kategoria

Ciasto

Tarta z jabłkami i kruszonką

Składniki

Spód

  • 150 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki pszennej
  • 115 g zimnego masła
  • 125g zimnej wody
  • skórka z otartej cytryny (opcjonalnie)

Nadzienie jabłkowe

  • 1 kg jabłek (używam Honey Crisp)
  • 1oo g brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Kruszonka z orzechami

  • 115 g mąki krupczatki
  • 115 g cukru brązowego
  • 115 g posiekanych orzechów pekan

 

Instrukcje

Spód

  1. Mąkę z zimnym masłem miksuję w TM (lub malakserze) tylko do momentu aż będzie wyglądać jak piasek, do momentu aż masło rozbije się na drobniutkie kawałeczki.
  2. Dodaję zimną wodę i znów miksuję tylko do momentu aż ciasto zacznie się "schodzić".
  3. Gotowe ciasto wałkuję na grubość około 1/2 centymetra. Wykładam formę i odstawiam do lodówki na 2 godzinki lub do zamrażalnika do czasu aż przygotuję nadzienie jabłkowe i kruszonkę. Świetnie sprawdza się tutaj wałek regulowany.

Nadzienie jabłkowe

  1. Piekarnik nagrzewam do 175 C (350 F).
  2. Umyte jabłka obieram ze skórki i kroję w cienkie plastry (można w kostkę - jak kto woli).
  3. Dodaję sok z cytryny i resztę składników, mieszam aż wszystkie jabłka zostaną dobrze obtoczone cukrem i przyprawami.
  4. Tak przygootwane jabłka podsmażam na patelni aż puszczą sok i lekko zmiękną, około 15 minut w zależności od rodzaju jabłek. Jeśli Wasze jabłka nie puszczą soku warto dodać do nich troszkę wody tak aby wytworzył się "sos" z mąki i przypraw.

Kruszonka z orzechami

  1. Orzechy siekam drobno.
  2. Wszystkie składniki mieszam w malakserze lub mikserze lub TM (użyj tego sprzętu, który masz w domu) do momentu kiedy kruszonka będzie miała konsystencję grubego piasku.

Sposób wykonania

  1. Podsmażone jabłka przekładam na przygotowany spód.
  2. Górę jabłek obsypuje kruszonką.
  3. Tak przygotowaną tartę piekę około 45 minut w temperaturze 175 C (350 F).

 

 

Tagi

Jak zrobić spód to tarty z jabłkami

Gdy mieszkaliśmy w Nowym Jorku, co roku jeździliśmy na okoliczne farmy, aby nazrywać sobie jabłek. Była to nasza jesienna tradycja i uwielbialiśmy te rodzinne dni w sadach jabłoniowych. Na Florydzie jabłka niestety nie rosną, więc właśnie w przyszłym tygodniu wybieramy się do Georgii – niecałe 11 godzin drogi na północ – aby rodzinnie pobuszować w sadzie! Jestem pewna, że po powrocie będziemy piekli tartę z jabłkami hurtowo.

Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-07
Mąkę z zimnym masłem miksuję w TM (lub malakserze)...
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-08
tylko do momentu aż będzie wyglądać jak piasek, do momentu aż masło rozbije się na drobniutkie kawałeczki.
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-09
Dodaję zimną wodę i znów miksuję tylko do momentu aż ciasto zacznie się "schodzić".
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-10
Gotowe ciasto wałkuję na grubość około 1/2 centymetra. Świetnie sprawdza się tutaj wałek regulowany.
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-11
Wykładam formę ...
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-12
i odstawiam do lodówki na 2 godzinki lub do zamrażalnika do czasu aż przygotuję nadzienie jabłkowe i kruszonkę.

Tarta z jabłkami i kruszonką - krok po kroku

Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-13
Do pokrojonych cienko w cienko jabłek dodaję sok z cytryny i resztę składników, mieszam aż wszystkie jabłka zostaną dobrze obtoczone cukrem i przyprawami.
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-15
Tak przygootwane jabłka podsmażam na patelni aż puszczą sok i lekko zmiękną, około 15 minut w zależności od rodzaju jabłek. Jeśli Wasze jabłka nie puszczą soku warto dodać do nich troszkę wody tak aby wytworzył się "sos" z mąki i przypraw.
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-16
Na zimny spód na tartę...
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-17
wykładam podsmażone jabłka.
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-14
Posiekane orzechy z resztą składników mieszam w malakserze lub mikserze lub TM (użyj tego sprzętu, który masz w domu) do momentu kiedy kruszonka będzie miała konsystencję grubego piasku.
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-18
Górę jabłek obsypuję kruszonką.

Przydatne uwagi

  • Spód pod moją tartę jabłkową z kruszonką wykonałam w iście amerykańskim stylu czyli na cieście bez cukru i bez jajek. Co prawda typowy przepis na pie crust jest z dodatkiem tłuszczu roślinnego typu Crisco, ale ten wolałam pominąć. Tłuszcz roślinny w dekoracji tortów sprawdza się świetnie jednak walory smakowe ma znikome.
  • Świetnie sprawdzi się tutaj tradycyjny spód na kruchym cieście, na przykład takim jak w naszym przepisie na karmelowo cynamonową tartę na święta. Wszystkie nasze przepisy na tarty znajdziecie TUTAJ.
  • Do jabłkowego nadzienia można również użyć skrobi kukurydzianej zamiast mąki – to już wedle waszego uznania.
  • Oprócz cynamonu i gałki muszkatołowej sypnęłam też ciut mojej przyprawy pumpkin spice.
  • Dla mnie Tarta z jabłkami i kruszonką i lody waniliowe to absolutny must have jesienną porą!

Tarta z jabłkami i kruszonką

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Sos karmelowy karmel
Sos karmelowy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak przetwarzać sezonowe owoce
Jak przetwarzać sezonowe owoce

Przypnij na pinterest

Tarta z jabłkami i kruszonką

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Tarta z jabłkami i kruszonką

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.